15 ianuarie 2025

Bacauani la Simpozionul national de istorie si retrologie agrara

Municipiul Deva a gazduit, zilele trecute, al 25-lea Simpozion national de istorie si retrologie agrara, care in acest a avut tema “Satul românesc depozitar al valorilor multietnice”. La eveniment au participat aproape 90 de cercetatori, istorici, agronomi, profesori si arhivisti, intre care si reprezentanti ai filialei Bacau a Societatii de Istorie si Retrologie Agrara din România (SIRAR).

In dezbateri a fost subliniat rolul SIRAR in reactivarea practicilor traditionale in agricultura, dar si a tehnologiilor moderne care au dat rezultate bune in acest domeniu.



“Pentru noi, bacauanii, ne-a declarat Vilica Munteanu, vicepresedinte al SIRAR, a fost onorant ca in prezentarea facuta ca un sumum de activitati a Societatii nationale filiala Bacau a fost de mai multe ori citata pentru activitatea sa, pentru editarea Buletinului stiintific al filialei, ajuns la numarul 9.

De altfel, delegatia noastra a fost si cea mai numeroasa la simpozion, dupa delegatia din Bucuresti, dar mai importanta a fost valoarea comunicarilor prezentate si publicate in volum.” Din delegatie au mai facut parte ing. Viorel Butnaru, Inspectia silvica a Regiei Nationale a Padurilor, ing. Constantin Ciornei, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Hemeius, si profesorii Ioan Ungureanu, Elena Ungureanu si Elena Artimon. Un material a fost trimis simpozionului si de prof. Jean Ciuta. In mod deosebit au fost apreciate comunicarile specialistilor bacauani, care au tratat tema “Procesul optantilor.

O problema reactivata de legile de retrocedare a imobilelor confiscate abuziv de statul comunist. Muntele Retezat – o cauza in context” si comunicarea Elenei Ungureanu “Invatatorii satelor – primii agronomi ai tarii. Câteva aspecte din judetul Bacau”. Vilica Munteanu a prezentat “Un document inedit: Regenerarile din padurea Rusca Montana pâna la sfârsitul perioadei interbelice”, document intocmit in 1939.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img