30 octombrie 2024
Acasă Blog

Seminar de autoapărare organizat de Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, în parteneriat cu Clubul de Arte Marțiale Budokan din București, a organizat, în perioada 25 -26 octombrie 2024, a VII-a ediție, a Black Belt Union and Self-Defense Seminar. Invitat special SITARUS Doru-Marian centură neagră (8 Dani Ju Jitsu).

În prima zi, seminarul s-a adresat studenților universității care au acumulat noi cunoștințe de tehnici specifice de autoapărare. A doua zi a adus în prim plan reprezentanţi din următoarele stiluri de Arte Marțiale: Aiki Ju Jutsu Takeda Ryu, Judo, Vovinam Viet Vo Dao, Amok, Budo Ju Jitsu și Karate ShotoKan-FudoKan.

Evenimentul a fost organizat de către conf. univ. dr. Mihai Adrian SAVA și se înscrie în seria manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de învățământ superior sportiv.

Elena Cerguță (SCM Bacău), bronz național la sărituri

Secția de gimnastică a Sport Club Municipal Bacău continuă să aibă priză la podiumurile de premiere. Cel mai recent cadru festiv a fost asigurat de Campionatul Național al Junioarelor I, II și III derulat în aceste zile, la Deva, acolo unde Elena Maria Cătălina Cerguță a cucerit medalia de bronz în proba de sărituri la Junioare I, Nivelul 3.

Convocată, la începutul anului, la Centrul Național de la Onești, gimnasta băcăuană antrenată de Mihaela Bucur și Alexandra Roșu și-a reconfirmat valoarea și calitățile cu ocazia aceastei ediții a Campionatului Național.

Alături de Elena, alte două gimnaste SCM Bacău pregătite de Mihaela Bucur și Alexandra Roșu au avut o evoluție meritorii în întrecerile de la Deva.

Astfel, Diana Bichescu a fost, la rândul său, foarte aproape de podium, ocupând locul 4 la paralele, în cadrul Junioarelor III, Nivelul 7, în timp ce Sabrina Botezatu a avut o prestație dătătoare de speranțe la Junioare III, Nivelul 6.

„Felicitări din toată inima pentru locul 3 ocupat de Elena la sărituri. Suntem extrem de mândre de reușita sa și de dăruirea cu care se antrenează pentru fiecare competiție. Performanța sa este rodul muncii și al talentului și ne bucurăm să o vedem strălucind în cadrul lotului de junioare CNOPJ Onești. Felicitări și Dianei pentru locul patru din finala de la paralele. Cu pași mici dar siguri, ea începe să culeagă roadele muncii, fiecare competiție fiind o treaptă în plus spre succes. De asemenea, o felicităm și pe Sabina pentru concursul reușit, munca și dedicarea sa văzându-se și făcându-ne mândre”, au evidențiat antrenoarele SCM Bacău, Mihaela Bucur și Alexandra Roșu.

Handbal feminin/ Divizia A: Zi de derby băcăuan: CSM- Știința

Miercuri, 30 octombrie, de la ora 16.00, cele două grupări locale din cadrul Seriei B se vor întâlni în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” în cadrul etapei a șasea

A doua intermediară consecutivă din Divizia A la handbal feminin programează derby-ul băcăuan al Seriei B. Astăzi, miercuri, 30 octombrie, de la ora 16.00, CSM Bacău și CS Știința se vor afla față în față în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”, cu ocazia rundei a șasea. Etapa a început duminică, odată cu meciul Neptun Constanța- Spartac București (scor 36-28) și continuă azi cu restul partidelor care, pe lângă derby-ul băcăuan, mai programează: CSM Roman- HCF Piatra Neamț, CSM Galați- Știința București și CSM Unirea Slobozia- Unirea Dobroești.

Clasamentul Seriei B

1 CSM Galați                                          5              5              0              0              174-118              15p.

2 Știința București                            5              4              1              0              220-148              13p.

3 Neptun Constanța                            6              4              0              2              192-198              12p.

4 Unirea Slobozia                            5              3              1              1              177-144              10p.

5 CSM Roman                            5              3              0              2              179-135              9p.

6 HCF Piatra Neamț                            5              2              0              3              129-144              6p.

7 Unirea Dobroești                            5              2              0              3              153-172              6p.

8 CSM Bacău                                          5              1              0              4              132-180              3p.

9 Știința Bacău                            5              0              1              4              130-180              1p.

10 Spartac București              6              0              1              5              142-209              1p.

Judo / „CSMeii” nu cunosc… bariere

Judoka CSM Bacău antrenați de Aurel Chelariu, Simona Aruș și Dragoș Constantin Cremene au sărbătorit Ziua Mondială a Judo-ului la… locul de muncă. Mai exact, pe spațiile de luptă. Și au făcut-o obținând, din nou, rezultate în ton cu pasiunea, volumul de muncă și profesionalismul care-i caracterizează.

Mărturie stă faptul că la turneul internațional „Judo fără bariere”, desfășurat în Bacău, weekendul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a Judo-ului, CSM Bacău s-a plasat în Top 3 pe echipe dintr-un total de 60 de cluburi participante. Nici la nivel individual, „CSMeii” pregătiți de trio-ul Chelariu- Aruș- Cremene nu au cunoscut… bariere în drumul spre podium, contabilizând 13 medalii. Plus o mulțime de aprecieri.

Împreună suntem o forță”, a fost anunțul, cu titlu de slogan, al „CSMeilor” băcăuani.

Rezultate CSM Bacău

Under 23: Andrei Buga- locul 2, Ștefan Buga- locul 2.

Under 18: Ștefania Olaru- locul 2, Rareș Galea- locul 3, Matei Munteanu- locul 3

Under 15: Ana Crăciun- locul 2, Dragoș Nistor- locul 2, Denisa Cadar- locul 5.

Under 13: Alexandra Galea- locul 2, Cristi Prisacariu- locul 3, Matei Antonoaiei- locul 3.

Under 9: Tudor Grosu- locul 1, Briana Robu- locul 2, Alex Nedelcu- locul 3, Matei Niga- locul 5.

Studenții biologi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău în vizită de studiu la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași

    În data de 29 octombrie 2024, studenți ai programului de studii de licență Biologie, Departamentul Biologie, Facultatea de Științe, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, au vizitat expoziția „Flori de toamnă 2024” organizată de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

    Ajunsă la cea de a XLVIII-a ediție, expoziția de flori, fructe și semințe intitulată „Flori de toamnă 2024” a fost o oportunitate pentru studenții biologi în a identifica imaginea practică a diferitelor noțiuni teoretice de specialitate, prin observarea unui număr impresionant de specii vegetale sub diferite forme (ex. 463 de taxoni din grupa genului Chrysanthemum, 11 specii și subspecii ale genului Capsicum, 19 specii și soiuri ale genului Solanum, 230 de specii și soiuri de dovleci decorativi și altele).

    Remarcabile au fost și zooformele topiare, care prin reprezentarea unor insecte cu ajutorul plantelor, au creat o legătură imaginară între floră și faună.

    Astfel de experiențe sunt un fundament al succesului de mâine pentru tinerii biologi!

    Lipsă apă în cartierul Quartal din orașul Onești!

      Astăzi – 30 octombrie 2024, echipele RAJA intervin pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 150 mm, de pe bulevardul Oituz, din orașul Onești, județul Bacău.

      Astfel, în intervalul orar 09.00 – 14.00, sunt afectați de lipsa apei consumatorii din cartierul Quartal.

      Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile, în cel mai scurt timp.

      Biroul de Comunicare

      Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor CHIMCOMPLEX SA BORZESTI

      Consiliul de Administratie al societatii CHIMCOMPLEX SA BORZESTI, cu sediul in Onesti, strada Industriilor, nr. 3, judetul Bacau, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bacau sub nr. J04/493/1991, CUI RO960322, in conformitate cu prevederile art. 117 din Legea nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, ale Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, ale Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ale Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, ale Actului constitutiv al societatii, precum si ale oricaror dispozitii legale aplicabile, prin Decizia C.A. nr. 1/28.10.2024, convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (“A.G.O.A.”) din data de 02.12.2024, ora 12:00, care va avea loc la sediul societatii situat in Municipiul Onesti, strada Industriilor, nr. 3, judetul Bacau.

      La adunare au dreptul sa participle actionarii inregistrati in Registrul actionarilor emis de Depozitarul Central SA la sfarsitul zilei de 21.11.2024, considerată ca data de referință.

      Ordinea de zi va fi urmatoarea:

      1. Aprobarea numirii auditorului financiar extern firma PKF Finconta si incheierea unui contract de audit cu aceasta, pentru o perioada de 1 an.

      2. Aprobarea împuternicirii avocat Costin Gabriela, pentru a realiza toate formalitățile necesare în vederea îndeplinirii rezoluțiilor de mai sus în relația cu Oficiul Registrului Comerțului și orice altă instituție în acest scop.

      3. Aprobarea datei de 19.12.2024, ca dată de înregistrare, adică data de identificare a acționarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii adunării generale a acționarilor, in conformitate cu dispozițiile art. 87 din Legea 24/2017.

      4. Aprobarea datei de 18.12.2024, ca dată “ex date”, adică data anterioara datei de înregistrare cu un ciclu de decontare minus o zi lucrătoare, de la care instrumentele financiare obiect al hotărârilor organelor societare se tranzacționează fără drepturile care deriva din respectiva hotărâre, in conformitate cu prevederile art. 2 lit. l) din Regulamentul nr. 5/2018.

       

      Proiectul de hotarare al A.G.O.A., precum si documentele si materialele de sedinta de pe ordinea de zi sunt disponibile cu 30 de zile inainte de data tinerii A.G.O.A., in format electronic, pe website-ul societatii la adresa www.chimcomplex.com si la sediul societatii, incepand cu data de 02.11.2024.

      Actionarii isi pot exercita dreptul la vot in adunarea generala, proportional cu numarul de actiuni pe care le poseda.

      In conformitate cu prevederile art. 117 indice 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile si art. 189 din Regulamentul nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, unul sau mai multi actionari, reprezentand individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social, au dreptul:

      – de a introduce puncte pe ordinea de zi a adunarilor generale, cu conditia ca fiecare punct sa fie insotit de justificare si de un proiect de hotarare propus spre adoptare adunarilor generale pana pe data de 13.11.2024;

      – de a prezenta proiecte de hotarari pentru punctele propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a adunarilor generale;

      – ordinea de zi completata, ulterior convocarii, se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale mentionate in convocatorul initial.

                    Potrivit art. 198 din Regulamentul nr. 5/2018, fiecare actionar, persoana fizica sau juridica, are dreptul sa adreseze intrebari privind punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale, pana cel tarziu in data de 13.11.2024, ora 10:00, data numarului de inregistrare. Societatea poate raspunde inclusiv prin postarea raspunsului pe web-site-ul propriu www.chimcomplex.com, la sectiunea AGA.

                    Solicitarile vor fi depuse in forma scrisa, in original, la sediul societatii din localitatea Onesti, strada Industriilor, nr. 3, judetul Bacau, sub semnatura actionarului sau reprezentantului legal al acestuia.

                     În vederea identificării si a dovedirii calitătii de actionar a unei persoane care adresează întrebări sau solicita completarea ordinii de zi, persoana in cauza are obligatia sa anexeze solicitarii, documente care îi atestă identitatea (pentru persoana fizica: copie BI/CI, pentru persoana juridica: copie BI/CI reprezentant legal si certificat constatator eliberat de Registrul Comertului sau un act emis de o autoritate competenta, in care actionarul este inmatriculat legal eliberat cu cel mult 3 luni inainte de data publicarii convocatorului adunarii generale, precum şi extrasul de cont din care rezultă calitatea de acţionar şi numărul de acţiuni deţinute, emis de Depozitarul Central.

                     Aceleasi documente se vor depune si de catre actionarii care inainteaza intrebari Consiliului de Administratie.

      Data limita la care actionarii isi pot exercita drepturile mentionate mai sus este stabilita la cel mult 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

      Propunerile de completare a ordinii de zi sau intrebarile actionarilor mentionati in alineatele precedente vor putea fi transmise in scris, prin posta sau serviciile de curierat, la sediul societatii mentionat mai sus, cu mentiunea scrisa clar, cu majuscule, PENTRU ADUNAREA GENERALA ORDINARA A ACTIONARILOR DIN DATA DE 02.12.2024.

      Actionarii inscrisi in registrul actionarilor la data de referinta pot participa la adunarea generala direct sau pot fi reprezentati de alte persoane, pe baza unei imputerniciri generale sau speciale, in conformitate cu prevederile art. 188 din Regulamentul ASF nr. 5/2018, sau pot vota prin corespondenta conform formularelor postate pe website-ul societatii www.chimcomplex.com.

      Accesul actionarilor, persoane fizice, indreptatiti sa participe la adunarea generala este permis prin simpla proba a identitatii acestora.

      Imputernicirea speciala poate fi acordata oricarei persoane pentru reprezentare intr-o singura adunare generala, continand instructiuni specifice de vot din partea actionarului.

      Formularul de imputernicire speciala poate fi obtinut de la sediul societatii sau descarcat de pe website-ul societatii www.chimcomplex.com, incepand cu data de 02.11.2024.

      Actionarii pot acorda o imputernicire generala valabila pentru o perioada care nu va depasi 3 ani, permitand reprezentantului sau sa il reprezinte in una sau mai multe adunari generale ale actionarilor a uneia sau mai multor societati identificate in imputernicire, care nu contine instructiuni specifice de vot din partea actionarului.

      Imputernicirea generala trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
      1.numele/denumirea actionarului;
      2. numele/denumirea reprezentantului (cel caruia i se acorda imputernicirea);
      3. data imputernicirii, precum si perioada de valabilitate a acesteia, cu respectarea prevederilor legale; imputernicirile purtand o data ulterioara au ca efect revocarea imputernicirilor datate anterior;
      4. precizarea faptului ca actionarul imputerniceste reprezentantul sa participe si sa voteze in numele sau prin imputernicirea generala in adunarea generala a actionarilor pentru intreaga detinere a actionarului la data de referinta, cu specificarea expresa a societatii/societatilor pentru care se utilizeaza respectiva imputernicire generala. Imputernicirea generala inceteaza prin:
      (i) revocarea scrisa de catre actionarul mandant a acesteia, transmisa emitentului cel mai tarziu pana la data-limita de depunere a imputernicirilor aplicabila unei adunari generale extraordinare sau ordinare, organizata in cadrul mandatului, redactata in limba romana ori in limba engleza; sau
      (ii) pierderea calitătatii de acţionar a mandantului la data de referinta aplicabila unei adunari generale extraordinare sau ordinare, organizata in cadrul mandatului; sau
      (iii) pierderea calitatii de intermediar sau de avocat a mandatarului.

        Unui actionar i se interzice sa exprime voturi diferite în baza actiunilor detinute de acesta la aceeasi societate.   

      Dupa completare si semnare, un exemplar al imputernicirii, in limba romana, se va depune in original, cu 48 de ore inainte de adunare, intr-un plic inchis, cu mentiunea scrisa in clar si cu majuscule „PENTRU ADUNAREA GENERALA ORDINARA A ACTIONARILOR DIN 02.12.2024”, sub sanctiunea pierderii exercitiului dreptului de vot in adunarea generala, conform prevederilor legii.

      Imputernicirile se pot transmite si electronic cu semnatura electronica extinsa incorporata potrivit legii, la adresa de email ir@chimcomplex.com, mentionand la subiect „PENTRU ADUNAREA GENERALA ORDINARA A ACTIONARILOR DIN 02.12.2024”.

      Actionarii pot vota si prin corespondenta, inainte de AGA, utilizand formularul de vot prin corespondenta. Formularul va putea fi obtinut de la sediul societatii sau se poate descarca de pe site-ul www.chimcomplex.com. Votul „abținere” nu este considerat a fi vot exprimat pentru determinarea majorității necesare adoptării unei hotărâri în cadrul adunării generale a acționarilor.

      Formularul de vot prin corespondenta completat si semnat insotit de copia actului de identitate al actionarului (pers. fizice)/certificat de inregistrare (pers juridice), se va expedia la sediul societatii, in original, in limba romana, astfel incat sa fie primit de societate, cu minim 48 de ore inainte de AGA, intr-un plic inchis, cu mentiunea scrisa in clar si cu majuscule „PENTRU ADUNAREA GENERALA ORDINARA A ACTIONARILOR DIN 02.12.2024”, sub sanctiunea pierderii exercitiului dreptului de vot in adunarea generala, conform prevederilor legii.

      Formularele de vot se pot transmite si electronic cu semnatura electronica extinsa incorporata potrivit legii, la adresa de email ir@chimcomplex.com, mentionand la subiect „PENTRU ADUNAREA GENERALA ORDINARA A ACTIONARILOR DIN 02.12.2024”.

      Buletinele de vot care nu sunt primite pana la data indicata mai sus, nu pot fi luate in calcul pentru determinarea cvorumului si majoritatii in cadrul adunarii generale.

      Prezenta convocare se face cu aplicarea dispozitiilor Regulamentului ASF nr. 5/2018.

      Informatii suplimentare se pot obtine la sediul societatii sau la telefon 0234/302007.     

       

       

      Ajutor pentru încălzirea locuinței: Noutăți pentru familiile cu venituri mici și pensionarii din România

        În contextul creșterii costurilor de trai, familiile cu venituri mici și persoanele singure din România vor beneficia, începând cu 1 noiembrie 2024 și până la sfârșitul lunii martie 2025, de ajutoare pentru încălzirea locuinței. Această măsură vine ca un sprijin esențial pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare în sezonul rece, având în vedere că acest ajutor va acoperi costurile pentru gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și petrolieri.

        Condiții de accesare a ajutoarelor

        Pentru a putea beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, plafonul este stabilit la 2.053 de lei. Este important de menționat că pensionarii ale căror pensii au fost majorate în urma recalculării vor putea accesa ajutoarele, însă doar dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite.

        Procedura de aplicare

        Cererile pentru obținerea ajutoarelor pot fi depuse la primăria localității de domiciliu sau pot fi descărcate de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor va fi stabilit începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care transmit documentele până pe data de 20 a lunii respective. Ajutoarele sunt gestionate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul agențiilor teritoriale.

        Valoarea compensării

        Ajutoarele vor fi acordate în funcție de venitul solicitantului, cu procente de compensare ce variază între 10% și 100%. Este de reținut că valoarea minimă a compensării nu va fi mai mică de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri. Această abordare asigură că persoanele cele mai vulnerabile primesc sprijinul necesar pentru a face față cheltuielilor de încălzire.

        Suplimentul de energie

        Pe lângă ajutoarele pentru încălzire, românii pot beneficia și de un supliment de energie, care se acordă pe tot parcursul anului. Acesta include sume variate, cum ar fi 30 lei pe lună pentru energie electrică, 10 lei pentru gaze naturale și 20 lei pentru combustibilii solizi sau petrolieri. Aceste valori sunt menite să completeze ajutoarele de încălzire și să contribuie la reducerea povarei financiare.

        În contextul provocărilor economice actuale, măsurile de sprijin pentru familiile cu venituri mici și pensionari sunt esențiale pentru asigurarea unei ierni călduroase. Aceste ajutoare nu doar că oferă un suport financiar, dar și contribuie la creșterea calității vieții persoanelor vulnerabile. Este important ca cei care se încadrează în criteriile stabilite să se informeze și să aplice pentru a beneficia de acest ajutor valoros.

        Judo Fără Bariere, dincolo de sport…

        În perioada 26-27 octombrie 2024, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău a găzduit cea de-a patra ediție a Turneului Internațional „Judo Fără Bariere,” program sportiv de utilitate publică implementat de CS Bronx Powerlifting Club Bacău, cofinanțat de Consiliul Județean Bacău, în baza Legii nr. 69/2000.

        Evenimentul a reunit nu mai puțin de 836 de sportivi din patru țări: România, Republica Moldova, Scoția și Turcia, reprezentând 61 de cluburi de judo. Turneul a cunoscut o creștere exponențială, iar cea de-a patra ediție marchează un apogeu. Prin acest eveniment, CS Bronx Powerlifting Club Bacău promovează incluziunea, diversitatea, toleranța și fair-play-ul în și prin sport, educația sportivă și clădirea unei comunități sportive internaționale unită, astfel încât sportivii să beneficieze de îndrumare, șanse egale și oportunități de dezvoltare, precum și de o recompensă pe măsura muncii lor.

        Pe lângă partea competițională, clubul a diseminat și un material creat în cadrul proiectului JUDO4ID, finanțat de Uniunea Europeană, proiect în care sunt implicate alte trei organizații internaționale: Judo Klub Bežigrad, Special Needs Judo Foundation și The Swedish Judo Federation. Materialul, inspirat din povestea unui șoricel care parcurge drumul inițierii în judo și în viață, prezintă codul moral al judoului – politețe, curaj, sinceritate, onoare, modestie, respect, autocontrol și prietenie, valori fundamentale ce insuflă practicanților un mod de viață sănătos și armonios.

        Turneul a avut și doi invitați speciali: Andreea Chițu, vicecampioană mondială, campioană europeană și reprezentantă a României la Jocurile Olimpice din 2012, și Ioana Babiuc, desemnată de IJF – International Judo Federation cea mai bună femeie arbitru din Europa în 2011, 2012 și 2023, arbitru la Jocurile Paralimpice din Tokyo și Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și Paris (2024). Cei doi invitați le-au oferit participanților exemple autentice de muncă, curaj, sacrificiu și dedicare.

        Marii câștigători s-au bucurat de premii în valoare de peste 24.000 de euro: diplome, medalii, tricouri ColorEscu și premii în bani, asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, trofee oferite de Moldoglass și SC Sami Prest Serv SRL, precum și dulciuri din partea Simba Invest.

        „Judo Fără Bariere nu este doar despre performanță sportivă, ci despre dedicare, sinceritate, emoție și curaj. Curajul de a încerca, de a pierde, de a-ți reveni după un aparent eșec. Practicarea judoului înseamnă desăvârșirea sinelui în lupta cu celălalt pe tatami. Adversarul ne este oglindă. De aceea, la finalul competiției, toți ies îmbrățișându-se. M-ai înfrânt, mi-ai dat o lecție valoroasă despre mine. În competiție, am văzut sudoare, lacrimi și sânge, căci doar așa sportivii cresc și își depășesc limitele. Însă am văzut și bucurie, prietenie, încântare și dorința de a fi mai buni și de a reuși mai mult, de a cunoaște mai mult și de a-și desăvârși practica.” – Echipa Bronx Sport Club

        Carne și lapte din import! Într-un deceniu numărul de animale a scăzut dramatic în județul Bacău

        Dacă analizăm datele statistice pe primele 7 luni din 2015 comparativ cu aceeași perioadă din 2024, ne așteaptă o surpriză destul de neplăcută. Scăderile dramatice în efectivele de animale și în producția agricolă ne pun pe gânduri și sugerează o criză profundă în sectorul agricol din județul Bacău. De la bovine și porcine la ovine și păsări, toate categoriile au înregistrat o diminuare alarmantă, ceea ce nu doar că afectează veniturile fermierilor, dar și securitatea alimentară a comunității.

        Această evoluție îngrijorătoare reflectă o realitate în care fermierii se confruntă cu tot mai multe provocări, iar impactul acestor schimbări se resimte deja în lanțul de aprovizionare. Ce s-a întâmplat cu agricultura locală? Răspunsurile se află în cifrele care ne spun o poveste tristă despre un sector în declin.

        Numărul animalelor a scăzut drastic în acest deceniu, iar acest trend alarmant se resimte în fiecare colț al județului Bacău. Datele recente arată o reducere semnificativă a efectivelor, cu milioane de capete dispărute din ferme și gospodării.

        La 31 iulie 2024, în județul nostru erau doar 35.937 de bovine, comparativ cu 64.547 în 2015. Porcinele au scăzut de la 78.063 la 48.447, iar ovinele și caprinele au avut o prăbușire uimitoare, de la 466.397 la 276.553! Iar numărul păsărilor? A coborât de la 4.513,0 mii la 4.214,7 mii! O adevărată catastrofă pentru agricultura locală!

        În timp ce fermierii se luptă cu costurile crescute ale hranei și cu condițiile meteorologice extreme, mulți au fost nevoiți să-și reducă efectivele sau chiar să renunțe complet la creșterea anumitor specii. Astfel, bovinele, porcinele și ovinele se numără printre cele mai afectate, iar această scădere nu doar că impactează veniturile agricultorilor, ci și diversitatea și viabilitatea economiei rurale. Pe lângă provocările economice, lipsa animalelor din gospodării are și un efect cultural, diminuând tradițiile locale legate de creșterea animalelor și producția alimentară. Dacă nu se iau măsuri rapide pentru a revitaliza acest sector, județul Bacău riscă să piardă nu doar resurse economice, ci și un patrimoniu agricol valoros.

        Producția a scăzut dramatic

        În condițiile scăderii numărului de animale, nu este de mirare că cifrele de producție au scăzut dramatic.

        Producția de carne a scăzut de la 49.588 tone în 2015 la doar 45.843 tone în 2024. Și asta în condițiile în care 93,5% din carne se vinde pe piață!

        La capitolul lapte, situația nu este mai bună! Producția de lapte de vacă a scăzut la 531,7 mii hl, de la 585,8 mii hl în 2015. Totuși, o veste bună vine din mediul de producție: vacile rămase dau acum 2.575 litri pe cap, față de doar 1.593 litri în 2015!

        Și ouăle? Producția a scăzut de la 85,4 milioane la 49,1 milioane! O scădere alarmantă, în ciuda unei mici creșteri a producției per capita.

        Fiecare vacă, porc sau oaie reprezintă nu doar un element al economiei locale, ci și o unitate de producție esențială pentru alimentația comunității. Astfel, cu efectivele în continuă scădere, producția de carne, lapte și ouă a fost inevitabil afectată. De exemplu, în ultimele luni, am asistat la o reducere semnificativă a producției de carne, care a coborât sub nivelul anilor anteriori, iar fermele care înainte asigurau o cantitate consistentă de lapte acum se confruntă cu lipsuri majore. Această situație nu se datorează doar numărului mai mic de animale, ci și presiunilor economice și constrângerilor din piață, care îi împing pe fermieri să ia decizii dificile. Astfel, pe măsură ce numărul animalelor scade, se amplifică și efectele negative asupra economiei locale, ceea ce ne ridică întrebarea crucială: cum putem opri acest declin și revitaliza sectorul agricol din județul Bacău?

        Evoluția producției medii

        Evoluția producției medii animale în județul Bacău a fost una deosebit de semnificativă în ultimii ani, cu fluctuații care reflectă atât schimbările din efectivele de animale, cât și îmbunătățirile în practicile de îngrijire și alimentare. De exemplu, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2024, producția medie de lapte de vacă a atins un impresionant 2.575 litri pe cap, marcând o creștere considerabilă față de 1.593 litri în aceeași perioadă din 2015. Aceasta sugerează o eficiență sporită în sistemele de producție, probabil datorită unor tehnici mai avansate de dresaj și îngrijire a animalelor.

        Pe de altă parte, producția medie de lapte de oaie a evoluat de la 57,8 litri în 2015 la 107,9 litri în 2024, indicând o tendință similară de creștere, care poate fi atribuită îmbunătățirii raselor și a managementului hranei. În cazul ouălor, producția medie pe cap de pasăre a crescut de la 105 ouă în 2015 la 116 ouă în 2024, ceea ce denotă o adaptare a fermierilor la cerințele pieței și o investiție în selecția genetică.

        Aceste date subliniază un paradox: deși efectivele de animale au scăzut drastic, fermierii care au rămas în sector reușesc să obțină o producție mai mare per cap. Această eficiență sporită oferă o rază de speranță pentru viitorul agriculturii în Bacău, dar ridică și întrebarea crucială despre sustenabilitatea pe termen lung a acestui model în contextul unei scăderi continue a efectivelor.

        Doi adolescenți au abordat un bărbat și i-au smuls o geantă și borseta cu telefonul mobil

          Un raid uluitor a avut loc ieri în Târgu-Ocna, când polițiștii de investigații criminale au pus în aplicare două mandate de percheziție la locuințele a doi adolescenți, de doar 15 și 16 ani, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată!

          Potrivit informațiilor, cei doi tineri au fost implicați într-un incident șocant: au abordat un bărbat de 32 de ani pe stradă și, prin smulgere, i-au furat o geantă și o borsetă cu un telefon mobil în valoare de 500 de lei. Poliția a acționat rapid, iar în urma perchezițiilor, telefonul a fost recuperat!

          După administrarea probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore și escortați către Arestul I.P.J. Bacău. La această acțiune au participat și jandarmi, precum și luptători din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale al I.P.J. Bacău.

          Cercetările continuă, iar comunitatea rămâne pe jar în așteptarea unui verdict. Cum este posibil ca adolescenți atât de tineri să comită astfel de acte? Rămâneți cu noi pentru noi detalii despre acest caz incendiar!

          Șocant! Un șofer beat a acroșat un autoturism

            Un incident incredibil a avut loc pe strada Negru Vodă din Tg Ocna, unde un bărbat de 57 de ani, cu o alcoolemie alarmantă de 1,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, a acroșat un autoturism, provocând pagube materiale.

            O femeie de 55 de ani, aflată în mașina sa, a alertat imediat autoritățile după ce a simțit impactul. Poliția Stațiunii Târgu-Ocna a intervenit prompt, iar la fața locului au descoperit un șofer care emana o puternică halenă alcoolică.

            Testarea cu etilotestul a confirmat temerile: bărbatul era sub influența băuturilor alcoolice, iar rezultatul a șocat pe toată lumea! Imediat, acesta a fost transportat la spital pentru analize suplimentare, dar a refuzat să se supună unei a doua prelevări de sânge.

            Cercetările continuă, iar poliția promite că va lua măsuri ferme împotriva inconștienței la volan. Rămâneți alături de noi pentru mai multe detalii despre acest incident șocant!

            Horoscop 30 Octombrie

            Berbec
            Astăzi se deschid noi oportunități financiare; fii atent la detalii și alege cu înțelepciune. Un parteneriat sau o colaborare ar putea să-ți aducă beneficii neașteptate. Ești plin de energie și asta se reflectă pozitiv asupra afacerilor tale. Profită de acest moment pentru a stabiliza resursele.

            Taur
            Poziția astrelor favorizează câștigurile pe termen lung și investițiile sigure. Fii atent la oportunitățile care îți pot oferi stabilitate în plan financiar. Ai capacitatea de a analiza situațiile în detaliu, ceea ce îți va aduce rezultate excelente. Acordă atenție relațiilor profesionale.

            Gemeni
            Ziua de azi aduce inspirație în afaceri și o viziune clară asupra priorităților financiare. Împărtășește ideile tale cu partenerii potriviți pentru a obține susținerea de care ai nevoie. Eforturile tale vor da roade curând, dar e esențial să rămâi consecvent. Vei simți mai multă stabilitate în sectorul financiar.

            Rac
            Racii sunt încurajați să adopte o atitudine practică în afaceri, concentrându-se pe economii și bugetare. Este un moment bun să-ți revizuiești strategiile de cheltuieli. Colaborările profesionale pot aduce beneficii, așa că nu evita sfaturile celor cu experiență. Stabilitatea financiară e la orizont.

            Leu
            Ai energia și încrederea necesară pentru a atrage noi oportunități financiare. Ziua de azi favorizează planificarea afacerilor și consolidarea veniturilor. Rămâi atent la detalii și nu lua decizii pripite; acțiunile tale au acum un impact pe termen lung. Stabilește-ți obiective clare și vei prospera.

            Fecioară
            Astăzi, Fecioarele au ocazia de a analiza atent fiecare investiție și decizie financiară. Precizia ta te ajută să identifici resursele potrivite și să îți maximizezi câștigurile. Concentrează-te pe obiectivele tale pe termen lung și evită riscurile inutile. Stabilitatea financiară va fi consolidată.

            Balanță
            În afaceri, Balanțele găsesc echilibrul perfect între risc și siguranță. Profită de această zi pentru a negocia contracte sau a căuta noi colaborări. O decizie strategică luată azi îți poate aduce beneficii pe termen lung. Fii deschis la sfaturi din partea partenerilor de încredere.

            Scorpion
            Astăzi, Scorpionii simt nevoia de stabilitate și ordine în plan financiar. Este momentul ideal pentru a clarifica situația bugetului și a prioritiza investițiile. În afaceri, poți avea o revelație care să-ți sporească veniturile. Deciziile luate acum vor aduce câștiguri pe termen lung.

            Săgetător
            Optimismul tău te poate ajuta să vezi oportunități unde alții nu le-ar observa. Ai ocazia să faci investiții inteligente și să îți extinzi afacerile. Totuși, păstrează-ți realismul și evită riscurile prea mari. Ziua de azi este promițătoare pentru stabilitatea financiară dacă ești atent.

            Capricorn
            Planificarea și disciplina ta sunt la cote maxime, făcându-te să te simți în control. Astăzi este ideal să analizezi toate detaliile afacerilor și să ajustezi bugetul. Ești pe cale să îți consolidezi poziția financiară prin decizii inteligente. Încrederea ta se va reflecta în câștiguri stabile.

            Vărsător
            Inovația și gândirea ta ieșită din tipare te pot duce către noi surse de venit. Fii atent la ideile creative și la proiectele ce par neobișnuite. Colaborările cu oameni din domenii diferite pot aduce beneficii materiale. Stabilitatea financiară depinde de deschiderea ta față de nou.

            Pești
            Pentru Pești, ziua de azi favorizează economiile și planificarea pe termen lung. Poți descoperi o oportunitate ascunsă care îți va aduce câștiguri semnificative. În afaceri, răbdarea și intuiția sunt cheia succesului. Concentrează-te pe stabilizarea veniturilor și evită cheltuielile impulsive.

            Halloweenul și Crăciunul

            În fiecare an, când luna octombrie se apropie de sfârșit, discuțiile despre Halloween reînvie cu o intensitate surprinzătoare. Oameni din diverse colțuri ale societății își împărtășesc opiniile despre această sărbătoare, iar unele dintre cele mai vehemente critici vin din partea unora care, cu mândrie, declară că nu sărbătoresc Halloweenul din motive religioase. Ironia? Acești „păzitori ai tradițiilor” par să ignore faptul că, la o privire mai atentă, și Crăciunul are rădăcini adânci în tradițiile păgâne.

            Halloweenul, așa cum îl cunoaștem astăzi, are originile în festivalul celtic Samhain, care marca sfârșitul sezonului de recoltă și începutul iernii. Era un moment în care oamenii credeau că granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor era mai subțire. Cu toate acestea, transformarea sa într-o sărbătoare care celebrează costumele de strigi și vrăjitoare a dus la percepția că Halloweenul este o sărbătoare „păgână” și „necreștină”.

            Pe de altă parte, Crăciunul este, la rândul său, o sărbătoare care a îmbrățișat numeroase elemente păgâne, de la obiceiurile de decorare a bradului până la colindele care evocă tradiții precreștine. Astfel, nu este deloc surprinzător că și această sărbătoare a evoluat din ritualuri păgâne menite să celebreze lumina în mijlocul întunericului iernii.

            Ceea ce este cu adevărat amuzant în această discuție sunt argumentele celor care insistă că Halloweenul este o sărbătoare păgână. Aceștia nu par să observe că și Crăciunul poartă aceeași etichetă. Dilema devine și mai intrigantă când ne gândim că, în numele credinței, se aleg doar tradițiile care sunt convenabile.

            Cei care proclamă că nu sărbătoresc Halloweenul pentru că sunt „creștini”, par să piardă din vedere complexitatea tradițiilor culturale. Ei se concentrează pe aparențe și pe stereotipuri, uitând că multe sărbători sunt, de fapt, amestecuri ale credințelor și obiceiurilor din diferite culturi.

            Așadar, dacă Halloweenul este văzut ca o sărbătoare păgână din cauza costumelor de strigoi și vrăjitoare, atunci ar trebui să ne întrebăm de ce Crăciunul scapă de aceeași acuzație, având în vedere că și aici avem mascați, avem capre si urși care fac parte din festivități.

            E de o mie de ori mai cinstit să spui „nu-mi place Halloweenul pentru că nu e sărbătoare românească” decât să te ascunzi în spatele unor scuze cu aparență religioasă. La urma urmei, este firesc să ne dorim să celebrăm tradițiile noastre, să ne păstrăm identitatea culturală și să ne bucurăm de sărbătorile care au sens pentru noi. Halloweenul este, fără îndoială, o sărbătoare de import, care a fost „băgată pe gât” prin intermediul globalizării și al influențelor media.

            Dacă privim la esența argumentului, este evident că mulți oameni simt o disconfort față de Halloween nu din motive de credință, ci dintr-o dorință de a păstra autenticitatea culturală. De ce să ne ascundem în spatele unor principii mai degrabă convenabile decât să ne afirmăm deschis opiniile? A fi sincer în legătură cu preferințele noastre culturale ar putea să deschidă o discuție reală despre ce înseamnă sărbătorile pentru noi și cum ne raportăm la influențele externe.

            Întrebarea care rămâne este: are cineva cu adevărat curajul să o spună cu glas tare? Într-o lume unde convingerile sunt adesea mascate de politicos și de convenții sociale, să afirmi că nu îți place o sărbătoare din cauza originilor sale străine este un act de autenticitate. Această deschidere ar putea să inspire alții să își exprime liber gândurile și să participe la o discuție mai amplă despre identitate, cultură și valorile pe care dorim să le promovăm.

            Și așa cum am scus și în articolul de ieri, putem lupta cu succes prefăcându-ne că acceptăm această sărbătoare. Pentru că nimeni nu ne poate împiedica să îmbrăcăm copiii, de Haloween, în eroi naționali în loc de demoni.

            O plasă de 300 de metri, plasată de braconieri pe Lacul Galbeni

              Marți, 29 octombrie, în timpul unei patrule de control și combatere a braconajului piscicol, membrii Centrului Regional de Ecologie Bacău au dat peste o setcă impresionantă, alcătuită din nu mai puțin de CINCI plase textile, legate în șir și întinse pe o lungime totală de aproximativ 300 de metri! Aceste plase, ascunse pe lacul Galbeni în apropierea digului Nicolae Bălcescu, pun în evidență o problemă îngrijorătoare în rândul celor care profită de resursele naturale ale zonei.

              Se pare că braconierii nu ezită să folosească metode tot mai elaborate pentru a-și duce la îndeplinire planurile ilegale.

              Ecologiștii îndeamnă comunitatea să se implice și să raporteze orice activitate suspectă, pentru a proteja frumusețea naturală a lacurilor din zonă!

              Ce se va întâmpla cu braconierii? Vor plăti ei pentru distrugerea naturii? Rămâne de văzut, dar un lucru este clar: lupta împotriva braconajului piscicol abia a început!

              Vechea Piață Centrală din Bacău: Un colț de istorie urbană pierdut

              Imaginea colorizată ne înfățișează vechea Piață Centrală din Bacău, un loc plin de viață și tradiție care a rămas în amintirea multor băcăuani. Construită înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, această piață era un adevărat centru social și comercial al orașului, unde oamenii se întâlneau, făceau cumpărături și interacționau zilnic.

              Clădirile pieței, cu arhitectura lor specifică epocii, reflectă o estetică urbană simplă, dar funcțională, cu acoperișuri înclinate și detalii decorative modeste.

              În imagine, vedem structuri acoperite cu țiglă, clădiri de lemn cu ferestre mari, care probabil permiteau comercianților să își expună produsele în lumina naturală.

              Pe străzi, oameni de toate vârstele și categoriile sociale trec, discută, se opresc la tarabe și chioșcuri sau pur și simplu traversează piața în drum spre alte destinații. Atmosfera evocă o lume mai simplă, în care piața era un loc de întâlnire comunitară.

              În anii ’80, ca urmare a planurilor de modernizare ale regimului comunist, vechea piață a fost demolată pentru a face loc noii piețe centrale, construcție care continuă să servească drept principal centru comercial pentru locuitorii Bacăului.

              Decizia de demolare a avut un impact asupra orașului, pierzându-se un simbol arhitectural și cultural important. Noua piață, deși modernizată, nu a reușit să păstreze atmosfera autentică a vechii piețe, care rămâne acum doar în amintirea celor care au trăit acele vremuri și în puținele imagini ce surprind frânturi din trecut.

              Această imagine, adusă la viață prin colorizare, ne oferă o privire unică asupra unui Bacău care a existat înainte de marea transformare urbanistică, păstrând o amintire vizuală a unei părți esențiale din istoria orașului.

              Atletism / Daria Vrînceanu (CSȘ Bacău), din nou pe podium la Mondialele Școlare

              Laureată, weekendul trecut, vice-campioană mondială școlară în proba de triplusalt, băcăuanca Daria Vrînceanu și-a completat seria de reușite marți, cu un nou rezultat de marcă la Gimaziada din Bahrain.

              De data aceasta, atleta antrenată de Cristi Nemțeanu la CSȘ Bacău a cucerit medalia de bronz cu ștafeta de 800/ 600/ 400/ 200 metri (medley) a României.

              Ștafeta tricoloră a realizat timpul de 5Ș15Ș35, fiind devansată doar de China și Uganda.

              Cele două medalii obținute de Daria Vrînceanu la Mondialele Școlare din Bahrain întregesc un sezon extraordinar pentru atleta în vârstă de numai 16 ani.

              Lupte greco- romane: Băcăuanul Denis Mihai, bronz mondial la Seniori!

              „Fenomenul” Denis Mihai iese din nou la rampă. De data aceasta sus, sus de tot. Marți seara, luptătorul descoperit, format și pregătit de Ion Butucaru la Sport Club Municipal Bacău a reușit cel mai prestigios rezultat din carieră, cucerind medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Seniori de la Tirana!

              O reușită fantastică pentru Denis, care, la doar 21 de ani, urcă, în premieră, pe podiumul Mondialelor de Seniori. În finala pentru bronz a categoriei de greutate 55 kg derulată în capitala Albaniei, Denis Mihai l-a învins pe chinezul Haifen Zang (27 de ani), cu 8-5, după ce băcăuanul a condus la un moment dat cu 7-0.

              „Este un rezultat nemaipomenit. Îl felicit pe Denis și îi doresc să continue pe aceeași linie. Aceasta este a zecea medalie a sa cucerită la nivel de Europene și Mondiale, dar, cu siguranță, cea mai prețioasă diintre toate, ținând cont că a fost obținută la un Campionat Mondial de Seniori”, a declarat mentorul lui Denis, profesorul Ion Butucaru, cel care, la rândul său, se poate mândri cu un palmares incredibil.

              Astfel, prin această ultimă reușită a lui Denis Mihai, Ion Butucaru a contabilizat cea de-a 42-a medalie internațională din prestigioasa sa carieră de antrenor.

              Soluții eficiente de păstrare a alimentelor proaspete

              Frigiderul nu este doar un spațiu de depozitare, ci o adevărată unealtă pentru un stil de viață sănătos și economic. Pentru a-l folosi la maximum, este important să respecți o regulă simplă: fiecare produs trebuie așezat într-un loc specific pentru a rămâne proaspăt cât mai mult timp. Legumele și fructele, de exemplu, se mențin mai bine în sertarele speciale, unde umiditatea este mai mare, în timp ce lactatele și ouăle se păstrează ideal pe rafturile din interiorul frigiderului, nu pe ușă.

              Temperatura joacă un rol vital în acest proces. Poți seta frigiderul între 1 și 5 grade Celsius pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a menține alimentele proaspete. Iar dacă te gândești cât de multe economii poți face prelungind prospețimea alimentelor, vei începe cu o organizare mai riguroasă în frigider.

              De ce aparatul de vidat alimente devine un aliat de nădejde?

              În momentul în care folosești un aparat de vidat alimente, vei observa că ai descoperit o soluție practică de prelungire a prospețimii alimentelor. Acesta este perfect pentru carne, pește, legume și fructe. Prin eliminarea aerului, vidarea încetinește procesul de oxidare și de dezvoltare a bacteriilor, ceea ce înseamnă că vei consuma alimente cu gust și textură proaspete chiar și după câteva zile.

              Și să nu uităm cât de bine se împacă această metodă cu ideea de economisire. În loc să arunci resturile sau să fii nevoit să mergi des la cumpărături, poți pregăti porții mai mari și să le păstrezi sigilate în pungi de vidat, pe care le vei consuma fără griji peste câteva zile. Astfel, ai ocazia să mănânci sănătos și să previi risipa, mai ales când ai un program încărcat.

              Cât de utile sunt pungile de vidat în lupta împotriva risipei alimentare?

              Pungile de vidat au un rol incredibil în gospodărie și pot face diferența când vine vorba de păstrarea alimentelor proaspete. În comparație cu metodele clasice de împachetare, pungile de vidat elimină aerul în totalitate, astfel încât legumele, fructele, carnea sau alte preparate gătite își păstrează textura și gustul pentru mai mult timp. Dacă ești obișnuit să gătești în cantități mai mari, acest tip de ambalaj îți permite să împarți mâncarea în porții, pe care să le sigilezi și să le depozitezi în frigider sau în congelator, fără să te îngrijorezi de eventualele pierderi.

              Soluția pe care o oferă aceste pungi vidat asigură economie, dar și o modalitate de a adopta un stil de viață sustenabil, în care respecți alimentele și eviți risipa.

              Cum îți influențează aceste soluții bugetul lunar?

              Probabil ai observat că pierderile din gospodărie nu sunt doar de natură alimentară, ci și financiară. O treime din mâncarea pe care o cumpărăm sfârșește, din păcate, în coșul de gunoi, și asta se traduce în sume consistente pe care le-ai putea economisi. Folosind frigiderul în mod corect, un aparat de vidat alimente și pungile de vidat, vei observa cum vei eficientiza cheltuielile.În acest fel, îți gestionezi mai bine bugetul și îți asiguri o alimentație echilibrată fără să faci compromisuri.

              Toate aceste mici schimbări contribuie la o viață echilibrată și te ajută să fii mai organizat și atent la ce consumi. Fiecare metodă pe care o folosești adaugă valoare obiceiurilor zilnice și îți oferă satisfacția că faci alegeri care contează.