16 ianuarie 2025

7 metode prin care poți preveni oboseala ochilor și sindromul de vedere computerizată

Expunerea excesivă la lumina albastră emisă de ecranul laptopului poate provoca două probleme grave: oboseala ochilor și sindromul de vedere computerizată (CVS). Gândește-te cât de important este să poți preveni aceste afecțiuni, care pot să apară din cauza muncii pe computer ore în șir. Utilizarea computerului poate cauza și sindrom de ochi uscat, pentru că atunci când stai în fața ecranului ai tendința de a clipi mult mai puțin decât ar fi normal, iar asta îți produce anumite simptome: ochi uscați, iritați, vedere încețoșată.

Dacă ai avut anumite senzații neplăcute la ochi, care includ și uscăciune oculară, este posibil să fi dezvoltat CVS. Semnele care indică acest sindrom sunt:



Roșeață la ochi

Senzație de iritare și mâncărime oculară

Încordarea ochilor

Vedere încețoșată

Dureri de cap, de umeri și de gât.

Cum poți preveni oboseala ochilor și sindromul de vedere computerizată?

Dacă utilizezi mult timp computerul, laptopul sau tableta, poți avea un risc destul de mare de a suferi de oboseală oculară și alte probleme ale vederii. Indiferent dacă lucrezi sau te distrezi pe computer (ex. jocuri, navigare pe rețelele de socializare), cert este că timpul îndelungat de expunere la lumina albastră emisă de aceste dispozitive digitale îți poate afecta sănătatea vederii.

Pentru a preveni simptomele acestor afecțiuni, de care am amintit mai sus, se pot aplica 7 metode de protejare a vederii și anume:

1. Obișnuiește-te să clipești mai des, atunci când stai la calculator. Experții au ajuns la concluzia că timpul de ecranare poate reduce rata de clipire cu mai mult de 60%, ceea ce produce senzația de uscăciune oculară.

2. Aplică regula 20-20-20 prin care îți protejezi ochii de oboseală. Trebuie ca la 20 de minute de lucru pe computer să faci o pauză de relaxare, timp în care să privești către un obiect situat la 20 de metri distanță, timp de 20 secunde.

3. Nu uita să faci o pauză de 10 minute după ce ai lucrat o oră pe calculator. Asta te va ajuta să te relaxezi și să previi oboseala oculară.

4. Folosește ochelari pentru calculator care au lentile speciale, care pot bloca lumina albastră. Acești ochelari de PC pot ajuta la reducerea oboselii digitale a ochilor, dacă sunt purtați. Ei au lentile care reflectă lumina albastră ce ar putea cauza oboseală accentuată ochilor. De asemenea, ochelarii reduc strălucirea de la ecran și asta poate ajuta în prevenirea durerilor de cap.

5. La computer este indicat să ai o poziție corectă, deci să ții ochii cât mai departe de ecran, astfel poți preveni tensiunea digitală a ochilor. Spatele trebuie ținut drept, să fie sprijinit de spătarul scaunului, iar genunchii, șoldurile și coatele ar fi indicat să formeze un unghi drept, iar asta se poate realiza prin reglarea scaunului. Picioarele se țin pe podea, eventual pe un suport pentru acestea, dacă este necesar. De asemenea, biroul pe care ții calculatorul trebuie să aibă suprafața mată, astfel poți evita reflexiile luminii.

6. Dacă lucrezi mult timp pe calculator, evită ecranele mici care au mai puțin de 17 inci. Foarte important este să reglezi contrastul, dar și luminozitatea ecranului de la calculator, pentru ca să nu-ți obosești ochii rapid.

7. Fii atent și la luminile pe care le ai în camera în care lucrezi pe calculator. Ar trebui să ai un mediu plăcut, confortabil pentru ochi, cu iluminare adecvată. În general, iluminatul trebuie să fie indirect, iar lampa de birou ar fi bine să aibă un abajur, care să lumineze zona care te interesează (un text, un document), fără a genera lumină spre ecran.

Important de reținut este și faptul că aceste reguli se aplică în general pentru orice activitate prelungită în fața ecranelor dispozitivelor electronice care emit lumină albastră, indiferent dacă este vorba despre scris, citit, jocuri pe calculator etc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img