Omul politic si de afaceri Viorel Catarama isi doreste sa privatizeze scoala in care a invatat, in prezent, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”. El a trimis prin unul din fostii sai profesori, Paul Deboveanu, un mesaj catre cadrele didactice ale institutiei in care detalia intentiile sale. Chiar daca promite profesorilor salarii intre 30 si 60 de milioane de lei vechi, sunt destule cadre didactice care nu sunt de acord ca „Gh.Vranceanu” sa fie privatizat. Legea interzice ca un liceu de stat sa treaca in proprietate privata, insa Catarama crede ca va reusi sa obtina o derogare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Omul de afaceri spune ca Premiile Catarama, pe care le daruieste de aproape zece ani olimpicilor de la „Gh.Vranceanu”, vor fi permanente atat timp cat va trai „sau cat vor dori cadrele didactice ale liceului”. El spune insa acum ca vrea sa faca mai mult pentru scoala in care a invatat. Catarama promite ca daca va reusI sa cumpere liceul, salariile angajatilor vor fi cuprinse intre minimum 30 si maximum 60 de milioane de lei pe luna. Printre promisiunile care se vor implini prin privatizarea liceului se numara construirea unui camin cu cantina pentru liceu, dotarea scolii cu calculatoate de ultima generatie, materiale didactice in functie de nevoile profesorilor. In plus, se va organiza paza stricta a liceului. Toti elevii vor purta o „unifoma frumoasa”. Totodata, se va concepe un regulament intern pentru profesori, elevi si ceilalti salariati. Catarama spune ca scoala va functiona dupa programul, structura si legislatia Ministerului Educatiei si Cercetarii. In documentul trimis cadrelor didactice din liceu, Catarama precizeaza ca, in caz de privatizare, scoala va functiona cu acelasi numar de clase cu care functioneaza in prezent, ca elevii actuali isi vor continua studiile in liceu pana la incheierea celor patru ani, dar ca elevii inscrisi dupa privatizare vor plati o taxa scolara. Olimpicii si elevii care au obtinut locul I la concursurile pe tara nu vor plati taxa, la fel cum ocupantii locului II vor fi scutiti de jumatate de taxa, iar ocupantii locului III, de un sfert din taxa. Catarama precizeaza ca, de asemenea, elevii dotati, cei saraci sau adusi in scoala pe baza de referinte din toata tara nu vor plati taxa scolara. Omul de afaceri vrea ca, dupa privatizare, in liceu sa se puna accent pe partea practica a invatarii si ca institutia sa aiba o baza de date cu referinte si legaturi cu diverse universitati din tara sau alte forme de invatamant.
Orice lege are nasul ei
Intentia exista de mai multa vreme, omul de afaceri propunand acelasi lucru la mai multe intervale de timp, inca din 1995. Chiar daca prin lege o institutie de invatamant de stat nu se poate privatiza, fapt subliniat si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, in mesajul trimis catre profesorii liceului se arata ca „se va ocupa” domnul Catarama ca MEC sa aprobe ca liceul sa intre intr-un program experiment de privatizare.
Actuala directiune crede ca nivelul colegiului ar scadea
Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gheorghe Vrancenu” are argumente pro si contra cand vine vorba de privatizarea institutiei de invatamant pe care o conduce in prezent. „Personal, mi-ar placea sa se privatizeze, pentru ca am avea salarii mai mari. Dar nu se poate, nu permite legea. SI, oricum, ca sa fie asa cum isi doreste domnul Catarama este nevoie de o investitie imensa, in cladire, teren, inclusiv in retributia marita a profesorilor. Ca sa rezistam ca scoala ar trebui sa avem minimum 500 de elevi care sa plateasca minimum 200 de euro pe luna. Or, nu intotdeauna cei care au bani sunt si cei mai buni elevi. Iar noi acum avem cei mai buni elevi. Eu cred ca scoala ar scadea ca performante”. Directorul Andrei mai are o retinere in a spune „da” cu toata inima curajoasei initative a lui Viorel Catarama: „Nu stiu in ce masura intr-o scoala privatizata decizia ar mai apartine directorului. Or, daca iti asumi niste responsabilitati ca director, trebuie sa ai mana libera”. Si Dan Ciobanu, directorul adjunct, are pareri impartite: „Mi-ar placea. De ce? In primul rand pentru dotarile pe care le-am avea. Apoi, programul. Eu merg pe ideea ca elevul sa fie cu lectia invatata cand pleaca acasa. Asta ar insemna sali pentru programul de invatare, sali de recuperare, cu bazin, sala de sport, sala de mese. Conditiile pe care statul nu poate sa le asigure oricat s-ar stradui. Dar, in ceea ce priveste programele de invatamant, acestea trebuie aprobate de MEC. Examenul se desfasoara tot sub egida ministerului. Si nu stim cum s-ar desfasura aceste examene. Nu stim care ar fi criteriile de alegere a cadrelor didactice la un colegiu privatizat. Catarama a jucat un rol foarte pozitiv in ceea ce priveste interesul elevilor nostru pentru olimpiada. Pentru ca stiu ca vor fi premiati, se intereseaza. Daca avem rezultate bune la olimpiade, avem si gratie lui Catarama”. Paul Deboveanu a spus ca Viorel Catarama asteapta raspunsul cadrelor didactice pana in februarie. Catarama va face demersurile realizarii acestui proiect daca 50 la suta plus 1 din cadrele didactice vor fi de acord cu privatizarea. „Propunerea a venit cand m-am intalnit la Bucuresti cu domnul Catarama, care m-a intrebat cam ce salariu am. Impresionat de raspunsul meu, care a fost cat se poate de sincer, si din ce mai stia ca este pe la scoala, a spus ca el ar fi de acord sa privatizeze liceul. Unii colegi spun ca daca vrea liceu privat sa-si construiasca. Or, domnul Catarama a spus foarte clar: «Daca nu fac la scoala mea, nu fac nicaieri»”.Scris de Laura HUIBAN