9 ianuarie 2025

580 de candidati pe 32 de mandate. Pe cine trimitem la Bruxelles?

In cursa pentru alegerea politicienilor care vor reprezenta România in Parlamentul European (PE) au intrat opt candidati independenti si 15 formatiuni care au, majoritatea, 42 de candidati. Fac exceptie Partidul Verde cu 24, PRM – 31, PNR – 31, ANA – 33 si PER – 34.

In total, sunt 580 de aspiranti la fotoliul de europarlamentar, dintre care noi vom alege 32, caci atâtia are dreptul tara noastra sa trimita la Bruxelles. De fapt, pe 25 mai, vom vota toata lista unui partid, iar nu un candidat sau altul.



Pe buletinul de vot, pe prima pagina sunt listele PDL, PMP, UDMR, Alianta PSD-UNPR-PC, iar pe a doua, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale. Pe paginile a III-a si a IV-a apar listele PNR, PV, FC, PER, PAS, PNTCD si PPDD. Pe ultima sunt cei 8 candidati independenti, dintre care doar actorul Mircea Diaconu se bucura de notorietate.

Partide mari, nume sonore!

Sondajele arata ca 40% din electorat merge cu Alianta PSD-UNPR-PC, ceea ce inseamna ca va obtine aproape jumatate din mandate. Pe lista aliantei, primele pozitii sunt ocupate de Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Catalin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Draghici, Daciana Sârbu. Doi dintre acestia – Ivan si Draghici – au fost lansati de Victor Ponta, pe scena Teatrului de Vara. Ne-a fost prezentat si Sorin Moisa, locul 10 pe lista, despre care am aflat ca e expert la Bruxelles si ca are bunici in Damienesti si Tg. Ocna.

Damian Draghici e artist si senator de Bacau, iar Catalin Ivan, europarlamentar si doctorand la Universitatea „Al. I. Cuza”. Alte partide cu sanse mari de a ajunge in PE sunt PNL (16,5%) si PDL (11,5%). Liberalii i-au plasat pe pozitii eligibile pe Norica Nicolai, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi si Renate Weber, foarte cunoscuti gratie functiilor si deselor aparitii la TV.

Bacaul il are pe Romeo Stavarache, primarul municipiului, pe pozitia 9, considerata de el insusi neeligibila. Si PDL are nume mari in fruntea listei: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian-Jean Marinescu, dupa care vin Daniel Buda si Orest Onofrei, mai putin cunoscuti. In Bacau, pâna acum, a fost lansata doar Gabriela Fotache, care e pe locul 39.

„Miscarea” urca in sondaje

Desi abia infiintat, Partidul Miscarea Populara (PMP) are deja notorietate, fiind promovat de Traian Basescu si Elena Udrea, care nu mai trebuie prezentati. In unele sondaje, Miscarea trece de 10%. Asta ar insemna 3 mandate. Primii pe lista PMP sunt Cristian Preda, care si-a inceput campania din Bacau, Vasile Muresan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu si Daniel Funeriu.

Preda, in prezent europarlamentar, are un doctorat in studii politice la Paris si a fost profesor universitar, apoi decan al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti. Cunoscuti mai sunt Funeriu, fost ministru al Educatiei, si Baconschi, fost ministru de Externe. Bacaul e prezent pe lista prin Valerian Vreme, deputat, ex-ministru al Comunicatiilor, insa acesta se afla pe locul 13 si nu este eligibil, din pacate.

Lista PPDD incepe cu Dan Diaconescu, jurnalist, care s-a prezentat bacauanilor vineri, din DDmobil, si continua cu Simona Man, Diana Voiculescu si Liviu Neagu, despre care nu sunt informatii clare. Si de la PPDD avem un candidat bacauan, pe Cristi Aioanei, ex-jurnalist, insa, fiind pe pozitia 30, nu are sanse sa intre in PE.

Verzii sau agricultorii?

Forta Civica il are in frunte pe Mihai Razvan Ungureanu, profesor universitar in tara si strainatate, cu un doctorat in istorie si un masterat la Oxford, fost prim-ministru, fost ministru de Externe.

MRU este urmat de Diana Pavelescu, Mihaela Nicolau si Adriana Radu, nume care nu spun nimic alegatorului de rând. Daca PSD, PNL, PMP si PDL vor obtine in mod cert multe voturi si din partea alegatorilor neinregimentati, in privinta altora, cum ar fi Alianta Agricultorilor sau Partidul Dreptatii Sociale, e putin probabil ca in afara de membrii activi sa mai puna cineva stampila pe lista lor.

Orice am alege, stânga sau dreapta, pe socialisti sau populari, verzi sau agricultori, e bine ca pe 25 mai sa ne prezentam la vot. Pentru ca e important sa nu fim codasii Europei, dar si mai important e sa trimitem la Bruxelles oameni care stiu ce inseamna Parlamentul European.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img