Elevii și preșcolarii din familii dezavantajate au parte de un sprijin esențial în fiecare an școlar: 500 de lei oferiți sub formă de tichete sociale pe suport electronic, bani ce pot fi folosiți pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte necesare frecventării școlii sau grădiniței. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent că a început încărcarea cardurilor educaționale pentru anul școlar 2024-2025.
Acest sprijin educațional este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 83/2023 și se adresează copiilor înscriși în învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, provenind din familii cu venituri reduse. Programul are o durată de patru ani, între 2023 și 2027, și urmărește reducerea abandonului școlar și facilitarea accesului la educație pentru cei mai vulnerabili copii din România, scrie avocatnet.ro.
Cum pot fi folosiți banii?
Cei 500 de lei acordați anual pot fi folosiți pentru achiziția de rechizite școlare – caiete, ghiozdane, instrumente de scris, materiale de pictură și alte articole necesare desfășurării activităților educaționale – dar și pentru îmbrăcăminte adecvată școlii sau grădiniței. Practic, familiile beneficiare pot asigura copiilor lor resursele de bază pentru a participa activ la procesul educațional.
Cine sunt beneficiarii?
Ajutorul financiar se acordă:
-
Preșcolarilor înscriși în sistemul de stat, care în luna iulie a fiecărui an îndeplinesc condițiile de eligibilitate privind obținerea sprijinului pentru familiile defavorizate, inclusiv cei care au dreptul stabilit la alocația pentru susținerea familiei, indiferent dacă aceasta este sau nu în plată.
-
Elevilor din învățământul primar și gimnazial aflați în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este de cel mult 50% din salariul minim brut pe țară (salariul minim brut este în prezent de 4.050 de lei/lună).
Sprijin în cifre
Pentru anul școlar 2024-2025, MIPE estimează că aproximativ 669.599 de preșcolari și elevi vor beneficia de acest ajutor, o creștere semnificativă față de anul anterior, când sprijinul a ajuns la 523.132 de beneficiari.
Această creștere a numărului de elevi eligibili subliniază atât necesitatea programului, cât și impactul economic asupra multor familii din România. Prin acordarea acestui sprijin, statul își propune să reducă decalajele educaționale și să asigure șanse egale tuturor copiilor, indiferent de mediul social din care provin.