Peste 500 de hectare din judetul Bacau au fost concesionate de o firma bucuresteana cu capital spaniol in vederea realizarii de parcuri eoliene. Suprafata este intinsa pe trei comune – Saucesti, Filipesti, respectiv Beresti-Bistrita. Primarii localitatilor sustin ca investitiile in construirea de centrale eoliene vor aduce sume considerabile in bugetele locale. Media redeventelor anuale ce urmeaza a fi incasate de primarii se ridica la 100.000 de euro. Contractele de concesionare au fost parafate la sfârsitul anului trecut.
Comunele Saucesti, Filipesti si Beresti-Bistrita vor gazdui pe o suprafata totala de peste 500 de hectare zeci de turbine eoliene pentru producerea energiei electrice. Investitia urmeaza a fi demarata in acest an si va fi sustinuta de o societate cu capital majoritar spaniel – Wind Activa SRL. La Saucesti, comuna greu incercata de inundatiile din acest an, spaniolii vor construi pâna la 50 de centrale eoliene pe o suprafata de peste 284 de hectare. Stefanita Manea, primarul comunei, afirma ca investitia va aduce in bugetul local suma de 100.000 de euro anual, odata cu darea in functiune a parcului. Spaniolii, sustine edilul, au la dispozitie doi ani pentru a finaliza investitia. Pâna atunci, comuna va primi din partea concesionarului suma de 7000 de euro pe an. “Concesionarea este pe o perioada de 37 de ani. Am concesionat pasunea comunala, dar pe care o vom folosi in continuare. Eolienele ocupa doar 5 hectare, restul il putem folosi noi. Am facut licitatie, au participat mai multe firme, am incercat sa tragem si noi de pret. Contractul s-a semnat pe 3 decembrie 2010. Firma are termen 12 luni sa se apuce de construit si maxim 24 de luni ca sa dea in functiune parcul”, a spus Manea. Redeventa de 100.000 de euro pe an pe care o va incasa primaria odata cu darea in functiune a parcului eolian este semnificativa. In 2010, de pilda, incasarile la bugetul local al comunei Saucesti s-au ridicat la doar 800.000 RON.
PUZ comun pentru Beresti-Bistrita si Filipesti
Investitorul spaniol a obtinut pentru comunele Beresti-Bistrita si Filipesti un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) comun pentru construirea unui parc eolian pe o suprafata de 276 de hectare (200 de hectare localizate in comuna Beresti-Bistrita, 76 in Filipesti). Dorin Tomescu, primarul comunei Filipesti, sustine ca prima eoliana trebuie data in functiune in termen de 11 luni de la incheierea contractului de concesiune. Parcul va avea 38 de turbine eoliene: 20 vor fi situate in comuna Beresti-Bistrita, 18 in comuna Filipesti. PUZ-ul a fost obtinut in noiembrie 2009.
“Vom primi 10.000 de euro pe an pâna la punerea in functiune a parcului, dupa care redeventa anuala va fi de 100.000 de euro. Am semnat contractul de concesiune pe 29 decembrie 2010. Firma are 11 luni la dispozitie ca sa dea prima morisca”, a declarat Tomescu. El a dezvaluit ca incasarile la bugetul local pe anul trecut s-au cifrat la 1,2 milioane RON.
Vor incasa 360.000 RON pe an
Reprezentantii Primariei comunei Beresti-Bistrita sustin ca Wind Activa are la dispozitie cinci ani pentru a construi cele 20 de turbine eoliene. Pâna la darea in functiune a parcului, comuna va primi 7000 RON pe an, urmând ca dupa darea in functiune a acestuia redeventa anuala sa fie de 360.000 RON.
“Au fost patru firme la licitatie, din care una a fost descalificata. Zona de 200 hectare e monitorizata din luna octombrie 2010 pentru a se vedea cum bate vântul”, a declarat Irinel Bruma, consilier asistent la biroul de urbanism al primariei. Cele 276 de hectare au fost concesionate de Wind Activa pe o perioada de 49 de ani.
“Se vor dezvolta zonele rurale”
Catalin Dociu, administratorul public al judetului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca investitiile in crearea de parcuri eoliene vor duce la dezvoltarea localitatilor din mediul rural. Dociu a apreciat ca judetul Bacau are avantajul pozitionarii geografice. “Primarii abordeaza un marketing foarte bun pentru dezvoltarea comunelor. Avem norocul unei pozitionari geografice bune, dar fara efortul primarilor acest avantaj nu se poate valorifica. Orice investitie in judetul Bacau e binevenita, mai ales ca perioada economica pe care o traversam e mai putin fericita”, a spus administratorul public.
68 de certificate de urbanism si 14 PUZ-uri eliberate de CJ
In ultimii doi ani, Consiliul Judetean a eliberat 10 PUZ-uri destinate construirii de parcuri eoliene in Bacau, alte patru cereri asteptând aprobarea institutiei. De asemenea, Directia de Urbanism a eliberat 68 de certificate de urbanism necesare edificarii de turbine eoliene.
Lucian Bogdanel