Acum 50 de ani, într-o zi de toamnă, pe paginile ziarului Steagul Roșu din Bacău apărea un articol care atrăgea atenția întregii comunități asupra unui episod de neuitat: un grup de patru tineri cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, fără permis de conducere, dar plini de îndrăzneală, reușeau să transforme străzile orașului într-un adevărat circuit de viteză. Pasiunea lor? Mașini furate și viteze amețitoare.
„Actorii“ fără permis și recuzita lor impresionantă
Personajele principale ale poveștii au fost un elev practicant la S.U.T., un muncitor necalificat de la Uzina de cauciuc, un electromecanic de la poștă și un elev în clasa a XI-a.
Acești tineri au reușit să fure mai multe autoturisme – două Opel Rekord, o Dacia 1300, un Fiat 850, o Dacia 1100 și chiar o motocicletă. Toate erau sustrase cu ajutorul unor chei potrivite, iar mașinile erau luate din parcări și folosite pentru „demonstrații“ de viteză noaptea târziu.
„Spectacolul“ periculos
În stilul faimosului cascador Gilles Legris, tinerii își desfășurau aventurile pe șoselele din apropierea municipiului Gheorghe Gheorghiu-Dej (numele de atunci al orașului Onești). Vitezele amețitoare, de până la 140 km/h, îi purtau prin locuri pitorești precum Slănic Moldova, Oituz sau lacul Belci, transformând drumurile liniștite în piste de curse.
Însă „spectacolul“ lor nocturn era unul periculos, căci niciunul dintre ei nu poseda permis de conducere, iar faptele lor constituiau infracțiuni grave, de la furt calificat până la punerea în pericol a siguranței publice.
De la aventură la anchetă
După ce au fost prinși, tinerii „cascadori“ au ajuns în fața organelor de anchetă. Autoritățile vremii au oferit puține detalii despre soarta lor, însă se menționa că aceștia și-au reconsiderat serios „aptitudinile“ după ce au fost trași la răspundere.
O poveste care rămâne în memoria colectivă
Acest episod din anii ’70 nu este doar o poveste spectaculoasă despre teribilismul unor tineri, ci și o oglindă a unei epoci în care tentațiile și lipsa supravegherii parentale puteau genera astfel de evenimente. De-a lungul decadelor, Bacăul și împrejurimile au evoluat, însă poveștile precum aceasta rămân o mărturie vie a unor vremuri și a unor alegeri care nu merită uitate.
Privind în urmă, putem învăța cât de importantă este educația rutieră, supravegherea tinerilor și, mai presus de toate, conștientizarea riscurilor pe care asemenea gesturi le implică.