Să obții cea mai bună cafea pe care să o savurezi în fiecare dimineață, astfel încât să îți începi ziua în cel mai bun mod nu este deloc ușor. Există câteva reguli de aur pe care ar fi bine să le urmezi; acestea te vor ajuta, cu siguranță, să ai parte de cea mai bună doză de cafea necesară unei stări de bine absolute.
Alege întotdeauna cafeaua proaspătă
Este important să alegi cafea de cea mai bună calitate, dar mai ales să alegi varianta de preparare a acesteia astfel încât să își păstreze aromele intense. Pentru aceasta, este de preferat să obții cafea proaspătă. Cafeaua măcinată își pierde prospețimea și aromele în aproximativ o săptămână, însă cafeaua boabe pe care o poți măcina cu ajutorul unei mașini de cafea potrivite își va menține aroma intensă până la 3 săptămâni după deschiderea pungii.
O măcinare pe cinste
Este important să poți măcina cafeaua pe care dorești să o prepari într-un mod adecvat. Nu orice fel de măcinare te va ajuta să obții cea mai bună cafea. Este de preferat ca aparatul de cafea pe care îl folosești să aibă această funcție integrată, iar caracteristicile acestuia să fie dintre cele mai bune. În timp ce o măcinare prea fină ar putea chiar să blocheze filtrul, o măcinare prea mare va face să dispară aromele intense ale cafelei, făcând-o, în acest fel, mai puțin savuroasă.
Și calitatea apei contează
Despre cafea bănuiai sau știai deja că trebuie să fie de calitate, dar poate că nu știai că și apa pe care o folosești pentru prepararea cafelei trebuie să fie de calitate. Până la urmă, al doilea ingredient principal al unei cafele reușite este apa, iar aceasta trebuie să fie una bună. Este de preferat să alegi un espressor care are filtru de apă încorporat sau un filtru de apă care te poate ajuta să obții o apă curată, fără mirosuri sau gust nepotrivit. De cele mai multe ori, apa de la robinet nefiltrată schimbă gustul cafelei, oricare ar fi metoda de preparare a acesteia.
Depozitează cafeaua în mod potrivit
Recipientul în care depozitezi cafeaua te va ajuta să obții cafeaua bună de zi cu zi…sau dimpotrivă. De ce? Pentru că acesta va garanta, înainte de toate, prospețimea cafelei. Cafeaua nu trebuie nici congelată, nici ținută la frigider, ci pur și simplu depozitată în recipiente închise foarte bine, departe de surse de căldură sau lumină. De preferat să alegi un recipient conceput special în acest sens.
Alege cana potrivită…și preîncălzește-o
Da, ai văzut bine. Este de preferat să alegi o ceașcă sau cană de cafea pe care să o preîncălzești înainte de a turna în ea cafeaua fierbinte. În momentul în care torni lichidul fierbinte într-o cană rece, acesta își va pierde din proprietăți din cauza șocului suferit la contactul cu temperatura ceștii, iar în acest fel cafeaua nu își va elibera în mod corespunzător toate aromele. Preîncălzește cana și vei obține cafeaua perfectă, fără doar și poate.