15 noiembrie 2024

5 metode pentru a crește gradul de aprobare al creditului tău

 

Numărul din trei cifre cunoscut sub numele de scorul FICO reprezintă cheia pentru accesul la produsele financiare dorite, inclusiv carduri de credit și împrumuturi personale.

Acest scor, cu un interval cuprins între 300 și 850, îi ajută pe creditori să evalueze rapid gradul de risc pe care îl prezinți, în cazul în care dorești să accesezi un împrumut. Solicitanții cu scoruri mari prezintă șanse ridicate de aprobare și acces la rate competitive, în timp ce consumatorii cu un scor mai mic de 600 pot fi creditați mai greu sau deloc.



Deși există multe scoruri de credit, scorurile FICO sunt cele mai populare. Ele sunt folosite de 90% dintre creditori, conform site-ului oficial FICO. Astfel, dacă aplici pentru un împrumut, este probabil să fii creditat în funcție de acest scor.

Un scor FICO oferă o imagine de ansamblu asupra comportamentului tău financiar, care influențează deciziile instituțiilor financiare. Pentru a beneficia de un scor FICO cât mai bun, trebuie să întreprinzi câteva acțiuni prin care îl poți îmbunătăți.

Mai jos găsești suma tuturor elementelor ce formează scorul FICO și ce trebuie să faci pentru fiecare în parte, astfel încât să te bucuri cu ușurință de împrumuturile de care poți avea nevoie.

Istoricul plăților (35%)

Istoricul plăților reprezintă 35% din FICO, fiind componenta cu cel mai mare impact asupra scorului. Acest element include mai mulți factori, cum ar fi numărul și gravitatea plăților întârziate.

Pentru a crește scorul de credit este necesar să efectuezi plăți consecvente și la timp pentru toate conturile împrumuturilor de care beneficiezi.

Sume datorate (30%)

Categoria sumelor datorate reprezintă soldurile totale restante din toate creditele accesate.  Fiind al doilea cel mai important element al  FICO, acesta reprezintă 30% din total.

Din acest motiv, efectuarea unor plăți mai mari decât suma datorată lunar poate îmbunătăți scorul de credit.

Durata istoricului de credit (15%)

În general, cu cât istoricul de credit este mai lung, cu atât scorul este mai mare. Chiar dacă acest criteriu reprezintă doar 15% din calculul punctajului, contează într-o mare măsură, atunci când vine vorba despre acordarea unui nou împrumut.

Deși nu poți să te întorci în timp ca sa accesezi mai repede un credit bancar, poți să îmbunătățești această latură a scorului păstrând conturile vechi în stare bună.

Mix de credite (10%)

Mixul de credite reprezintă combinația de împrumuturi pe care le-ai luat în considerare până la un anumit punct.

Dacă vrei să îmbunătățești și acest aspect, vezi ce alte produse financiare ți se potrivesc.  De exemplu, dacă ai doar carduri de credit, ia în considerare și un mic împrumut de nevoi personale, însă nu înainte de a folosi un calculator rate credit. Cu ajutorul acestui instrument, poți estima ratele lunare ale unei anumite sume la care te gândești, astfel încât să te asiguri că le poți achita în mod eficient.

Credit nou (10%)

Dacă raportul tău de credit enumeră mai multe conturi deschise recent, FICO poate fi afectat, iar creditorii pot fi indeciși în a mai aproba încă un împrumut.

Ca și în cazul mixului de credite, acest factor reprezintă doar 10% din calculul scorului, dar este un element care poate conta destul de mult, mai ales dacă îți dorești un scor maxim. Astfel, ai grijă ca împrumuturile de care beneficiezi să fie accesate cu mai mult timp în urmă, în perioade diferite.

Acum că știi toate aceste informații prețioase, îți rămâne doar să faci tot posibilul să-ți îmbunătățești scorul FICO, astfel încât să te bucuri oricând ai nevoie de un nou credit.

 

 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014