Tribunalul Bacau a dat condamnarile in dosarul de frauda cu fonduri europene in care au fost trimisi in judecata trei administratori de firme, alaturi de societatile Sergio Com SRL din Moinesti si Bavasim Com SRL din Comanesti.
Sotii Elena C. si Constantin C., asociati si administratori ai SC Sergio Com SRL Moinesti, au fost condamnati la 4 ani de inchisoare cu executare, pentru folosirea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, respectiv complicitate. Aceeasi pedeapsa a primit-o Adrian Catalin S., administrator unic si asociat unic al SC Bavasim Com SRL Comanesti, pentru complicitate. Cele doua societati au fost condamnate, pentru aceleasi infractiuni, la pedeapsa amenzii de 20.000 lei si interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de 2 ani. De asemenea, inculpatii sunt obligati sa plateasca în solidar Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale despagubiri civile de 3.840.576 lei lei, la care se adauga penalitati pâna la achitarea prejudiciului. Inculpatii pot face apel.
„Toata procedura de selectie oferte a fost fictiva”
In rechizitoriul DNA se arata ca, in anul 2009, SC Sergio Com, la care erau asociati si administratori sotii Elena si Constantin C., a depus cerere de finantare pentru construirea unei fabrici de lapte. Beneficiarul urma sa achizitioneze utilaje si autovehicule necesare procesului de productie. Valoarea totala eligibila a proiectului era de 15.692.430 lei, din care 50 la suta valoare nerambursabila.
„Dupa semnarea contractului de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), inculpata C. Elena a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bacau mai multe documente false din care rezulta indeplinirea cerintelor contractuale in ceea ce priveste organizarea procedurii de achizitie publica a lucrarilor de constructie a fabricii de lapte. Contractul de lucrari a fost atribuit SC Bavasim, reprezentat de S. Adrian Catalin, societate care a fost in fapt singura participanta la licitatie si care era controlata in realitate de inculpatul C. Constantin”, spun procurorii.
Conform contractului de finantare, pentru a obtine fondurile nerambursabile, beneficiarul trebuia sa organizeze o procedura de achizitie din care sa reiasa ca a obtinut cel putin trei oferte conforme din punct de vedere tehnic. SC Sergio Com a depus la APDRP, in iunie 2010, cinci dosare de achizitii, printre care si unul pentru executia lucrarilor, in valoare de 11.490.867 lei, executant fiind SC Bavasim Com. Dupa avizarea favorabila a achizitiei lucrarilor, acelasi dosar a fost invocat si in cererea din februarie 2011 prin care Elena C. a solicitat suma de 3.923.107 lei, drept avans, adica jumatate din valoarea ajutorului nerambursabil.
„Probatoriul administrat in cauza demonstreaza ca toata procedura de selectie de oferte, soldata cu incheierea contractului de lucrari intre SC Sergio Com si SC Bavasim, a fost fictiva, iar actele intocmite sunt false”, se precizeaza in rechizitoriu. Procurorii mai spun ca beneficiarul a depus documente din care rezulta efectuarea lucrarilor contractate de catre SC Bavasim, desi aceasta nu ar fi construit si dotat fabrica de lapte, fiind folosita doar pentru a se solicita decontarea cheltuielilor in baza unor documente fictive. Ca urmare, Sergio Com ar fi obtinut pe nedrept din bugetul UE suma totala de peste 7,5 milioane de lei.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.