Astăzi, în sala de ședințe a Spitalului Municipal de Urgență Moinești a fost semnat un nou contract de investiții, de data aceasta pentru reabilitarea blocului operator aseptic al unității medicale. Un proiect de amploare, de 3,9 milioane de lei, bani de la Consiliul Județean Bacău, dar și de la Consiliul Local Moinești, în baza unui parteneriat de asociere. La eveniment, au participat prof.univ. dr Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, Sorin Brașoveanu – președintele Consiliului Județean, Valentin Vieru – primarul Moineștiului, alături de europarlamentarul Dragoș Benea, senatorii Miron Smarandache și Viorel Ilie, deputatul Lucian Șova, Silviu Pravăț- vicepreședintele CJ, parte din corpul medical al spitalului, reprezentanți de la mai multe instituții publice, primarii din comunele limitrofe.
În fapt, este vorba despre o lucrare de reabilitare absolut necesară în vederea obținerii reautorizării de funcționare. Investiția ar viza ameliorarea calității asistenței medicale acordată pacienților și creșterea accesului populației la servicii medicale adecvate, indiferent de zona de reședință. Astfel, scopul general constă în îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală din întreg județul Bacău, cât și din Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Modificările propuse în acest obiectiv sunt modificări nestructurale, care nu vor afecta rezistența, stabilitatea și durabilitatea clădirii spitalului. Se vor respecta actele normative și standardele cu privire la spații, volume, circuite funcționale atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.
„Este un proiect de suflet de-al meu, trebuie să recunosc, pentru că în primul rând sunt medic chirurg, un proiect în care am avut concursul în special al Consiliului Județean Bacău, pe care l-am avut alături și la modernizarea Compartimentului de Primiri Urgențe, dar și a Compartimentului de Recuperare medicală. Este alături de noi, în acest proiect pe care îl semnăm acum și Consiliul Local Moinești, cu care vom mai realiza și alte proiecte, care acum sunt în diferite stadii de implementare, împreună cu Ministerul Sănătății, cu Banca Mondială, dar și cu ajutorul fondurilor europene.
În numele întregului corp medical al Spitalului Municipal de Urgență Moinești mulțumim tuturor acestor parteneri, care sunt prezenți și acum alături de noi, pentru ceea ce am făcut și vom face în acest spital și pentru pacienții care se adresează nouă.
” Prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești
Prin acest obiectiv se obțin și următoarele efecte pozitive:
– realizarea Planului cadru de Conformare;
– asigurarea obținerii autorizației de funcționare a spitalului și a Blocului operator;
– asigurarea unui mediu curat cu temperatură și umiditate, controlat și lipsit de germeni patogeni în Blocul operator;
– prevenirea și limitarea transmiterii infecțiilor nosocomiale;
– asigurarea siguranței pacienților și a personalului din spital;
– îmbunătățirea performanței echipei medicale în sala de operație;
– creșterea confortului în mediul spitalicesc.
Conform devizului general prezentat în D.A.L.I (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), costurile sunt de 3,9 milioane lei (cu tot cu TVA), din care construcții și montaj circa 1,3 milioane de lei. Documentația proiectului a fost întocmită și suportată din veniturile proprii ale spitalului, respectiv 69.615 lei. Prin încheierea acestei asocieri, Municipiul Moinești se obligă să finanțeze din bugetul local 10% din valoarea lucrărilor de execuție a obiectivului. În schimb, Spitalul Municipal de Urgență Moinești va răspunde în mod exclusiv de modul de utilizare a sumelor alocate.
„Ne bucurăm că domnul doctor Adrian Cotîrleț ne-a dat încă o dată prilejul să venim în sprijinul echipei medicale din Spitalul Municipal de Urgență Moinești, în sprijinul comunității și de a susține investiții în Sănătate. În ultimii ani, aici s-au făcut investiții importante și cu sprijinul Consiliului Județean. Sunt până acum 81 de milioane de euro în Sănătatea din județul Bacău (în spitalele din municipiul Bacău, dar și din Onești, Moinești și Buhuși), alături de alte 175 de milioane de euro în infrastructura aeroportuară și rutieră. Din cele 81 de milioane de euro investiți până acum în infrastructura spitalicească județeană, 17 milioane sunt din bugetul propriu al Consiliului Județean. Restul sunt cofinanțări cu autoritățile locale pentru a atrage fonduri din surse guvernamentale și europene. Iată că acum venim cu un nou proiect în asociere pentru această reabilitare a sălilor de operații aseptice din Spitalul Municipal de Urgență Moinești, un proiect care a fost votat în unanimitate în ultima ședință a Consiliului Județean, care a avut loc pe 19 februarie 2020.”
Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău
„Azi vedem că PSD investește în infrastructura de sănătate publică a acestui județ, așa cum o face la nivelul întregii țări. PNL, Guvernul Orban și cei care îl susțin deschid însă porțile privatizării în sănătate prin cel mai simplu slogan «Plătești ca să trăiești!». Nu suntem de acord cu acest lucru, nu susținem această direcție de dezvoltare pe care PNL și Guvernul Orban și-au asumat-o și vrem ca toți cei care sunt și află despre acest eveniment să știe că la nivel de județ Bacău, de mulți ani, investim în sănătatea publică. Guvernul Orban trebuie să știe și ministrul Sănătății trebuie să afle de acest lucru și că sunt datori bolnavilor din Bacău și nu numai cu finanțarea celui de al doilea accelerator de particule de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, unde Consiliul Județean Bacău deja a semnat contractul și s-au demarat lucrările pentru construirea unui nou buncăr la Radioterapia din acest spital. Fac din nou un apel către Guvernul actual al României să dea banii pentru tratarea în sistemul public al bolnavilor de cancer!”
Lucian Șova,deputat PSD de Bacău
„Și eu cred că asistăm acum, prin semnarea acestui contract, la un moment fericit din viața județului Bacău și a municipiului Moinești, prin acest eveniment generat de Consiliul Județean și de domnul doctor Cotîrleț. E bine să facem apel la obiectivele de care oamenii au nevoie. Chiar dacă poate nu este așa grandios ca o inaugurare de autostradă sau de aeroport, Radioterapia este un obiectiv care și-a demonstrat utilitatea și actualitatea, tratând și alinând suferință. Așa cum o demonstrează și statistica, cazurile de cancer au început să crească alarmant. Nu extindem secția de Radioterapie de la Spitalul din Bacău ca să mai facem o investiție în sănătate, ci pentru că efectiv este nevoie de o astfel de investiție pe fondul acestei cazuistici în creștere. Nu e o secție doar a municipiului, ci e la dispoziția întregului județ.”
Europarlamentarul Dragoș Benea, președintele județenei PSD Bacău
Practic, prin acest proiect se vor îmbunătăți tehnologic sălile de operații, dar și cele din sectorul preoperator, se va instala un sistem de aer steril în tot blocul operator, iar dotările aferente sunt deja asigurate. Blocul operator al spitalului din Moinești este la etajul V al clădirii principale și grupează 4 săli de operații pentru diferite specialități (chirurgie generală, ortopedie, traumatologie și arși, gastroenterologie, urologie, obstetrică, ginecologie, oftalmologie, ORL, oncologie și serviciul de urgență). Blocul este sectorizat prin separarea în bloc septic (o sală de operație) și bloc aseptic (trei săli de operație), cu tratare diferențială a sălilor de operații și a anexelor medicale în ceea ce privește măsurile de asepsie.
„Este o investiție importantă nu numai pentru municipiul Moinești, ci și pentru județul Bacău. Se știe că în acest spital doar 17% dintre pacienți sunt din municipiu, restul sunt din județul Bacău și din alte județe limitrofe. Pentru că aici se practică un act medical de calitate, aici există un grad de confort sporit față de alte spitale din țară. Sunt proiecte care fac parte din Planul de Conformitate. Municipiul Moinești este, în ultima perioadă, într-o reală dezvoltare. 31 de milioane de euro sunt acum contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării, cu bani de la Uniunea Europeană, dar și de la Guvernul României și din bugetul local. Toate sunt în interesul cetățenilor. Mulțumesc și eu Consiliului Județean pentru sprijin, tuturor celor prezenți, pentru că fără sprijinul lor nu s-ar fi putut realiza acest proiect. Sper ca sprijinul să continue cu investiții atât în Sănătate, dar și în Educație, în infrastructură și alte domenii de care cetățenii au nevoie.”
Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești
„Sunt bucuros că, iată, după mai mulți ani, reluăm o colaborare care a adus multe beneficii municipiului Moinești. Atunci când sunt lucruri bune de spus, trebuie să le spunem, indiferent de culoarea politică. Vorbim de proiecte în Spitalul Municipal de Urgență Moinești, cât și în infrastructura din municipiul Moinești, în parteneriat cu Consiliul Județean. Sunt mai bine de 10 ani de colaborare pe care îi vom continua. Felicitări și să ne invitați și la tăierea panglicii când finalizați și acest important obiectiv de investiții!”
Viorel Ilie, senator ALDE de Bacău, fost primar al municipiului Moinești
În 2010 a fost modernizat blocul septic, în 2015 s-a realizat accesul în sălile din blocul aseptic, iar în 2018 altă investiție a vizat lucrări în spațiile auxiliare. În prezent, în spațiul aferent blocului operator aseptic funcționează și Laboratorul de endoscopie, pentru care se dorește reorganizarea acestuia în alte spații conforme.
În cele 5 săli de operație din Spitalul Municipal de Urgență Moinești sunt efectuate circa 3.100 de intervenții chirurgicale pe an. Pe 15 iulie 1995 aici a fost efectuată și prima operație laparoscopică.
Alte proiecte în curs realizate la Spitalul Municipal de Urgență Moinești
Alte proiecte în curs realizate la Spitalul Municipal de Urgență Moinești
• Tot în Spitalul Municipal de Urgență Moinești este deja în derulare (la începutul acestui an a fost demarat proiectul) un alt mare proiect, finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre Extinderea spațiilor de spitalizare, în speță a Compartimentului de Primiri Urgențe și a Ambulatoriului de Specialitate și dotarea acestora cu aparatură de înaltă performanță, pe un proiect în valoare de 4,5 milioane de lei. Extinderea propusă, de circa 1.000 mp (cu ridicare a încă unui etaj, pe clădirea actuală a Compartimentului de Primiri Urgențe), va fi prevăzută cu spații destinate Compartimentului de spitalizare de zi cu 20 de paturi plus 31 de paturi de spitalizare continuă, alte 4 cabinete din ambulatoriu de specialitate, cât și compartimente, conform structurii aprobate, iar asistența medicală va fi asigurată de personalul medical de specialitate încadrat în spital, care va forma o echipă de colaborare interdisciplinară de cea mai bună calitate.
• Extindere bloc materno-infantil, tot un proiect amplu, în valoare de 40,9 milioane de lei prin care practic se va ridica o clădire nouă, de 6 etaje, lângă corpul actual al spitalului, pe o suprafață utilă de aproximativ 5.700 mp ce va cuprinde secţiile Pediatrie, Obstetrică – Ginecologie (OG), săli de operație, ATI și Laborator clinic adiacente acestor specialități medicale, ce vor fi amenajate la standardul de exigență al anului 2020. În acest fel se va realiza integrarea secțiilor dedicate îngrijirii copiilor, pentru toate grupele de vârstă, în aceeași incintă. Tot aici vor fi și spații administrative, dar și un nou Heliport modern, pe ultimul nivel al clădirii, ce va fi funcțional 24 h din 24 (cel de acum e funcțional doar pe timpul zilei). În noua clădire vor fi cele 53 de paturi pe OG și 25 de paturi pentru Pediatrie și Chirurgie Pediatrică. Această construcție va constitui o oportunitate și pentru reorganizarea spațiilor rămase libere la nivelul secțiilor / compartimentelor / serviciilor.
• Dotarea ambulatoriului de specialitate: printr-un proiect în valoare de 8,6 milioane de lei, accesat prin Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional și local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională NE. Finanțarea se face 98% din fonduri nerambursabile și 2% prin cofinanțare.
• Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu, dar și la serviciile medicale de urgență pentru populația județelor Vaslui, Bacău și Neamț prin două proiecte în parteneriat Ministerul Sănătății / Spital Municipal de Urgență Moinești. Valoarea lor este de circa 13 milioane de lei prin care vor fi
achiziționate echipamente medicale în spital, la Compartimentul Primiri Urgențe, dar și a secțiilor / departamentelor ce deservesc această activitate, respectiv Blocul operator și Terapia Intensivă. Fondurile vin tot din surse europene, pe aceeași Axă prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale.
• Dotare echipamente medicale prin Ministerul Sănătății, dar și din venituri proprii, în total 7 milioane de lei, în special a Blocului operator, dar și a Terapiei Intensive, cu aparatură care să asigure buna desfășurare a activității de Chirurgie generală, dar și a specialităților recent introduse și practicate deja în Spitalul Municipal de Urgență Moinești, respectiv Chirurgie vasculară, Chirurgie toracică, Chirurgie Orală și maxilo-facială, dar și intervenții chirurgicale moderne pe Ortopedie și în Chirurgia pediatrică.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.