Procedura prin care fiecare bucatica de teren si fiecare cladire va avea un proprietar inregistrat si va fi masurata pâna la ultimul centimetru va demara in sfârsit anul viitor. Judetul Bacau nu a fost prins in proiectul pilot al Agentiei Nationale de Cadastru, dar de anul viitor in patru comune bacauane va incepe direct procedura.
La inceputul anului, Ministerul Dezvoltarii a ordonat pentru 18 luni blocarea legilor fondului funciar pentru a pune in ordine toate titlurile de proprietate existente. Pe de alta parte, s-a demarat procedura de identificare a suprafetelor aflate in rezerva comisiilor locale de fond funciar.
„In momentul de fata se dau titluri de proprietate pe extravilan doar daca exista plan parcelar inregistrat in baza noastra de date. Pe de alta parte, raspundem solicitarilor venite de la comisiile locale de fond funciar si ne deplasam in teren pentru masuratori”, a declarat Liviu Miroseanu, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Bacau. In paralel, pentru ca legislatia in domeniu este haotica, cât de curând se va face ordine si la acest capitol. „Va aparea un regulament unic in acest domeniu, care sa-i dea coerenta, inainte de implementarea cadastrului”, a mai spus Miroseanu.
Debut in patru localitati
Implementarea cadastrului general va debuta propriu-zis in 2013. Daca pâna acum tot ce s-a facut a fost in cadrul unui program pilot, adresat doar unui numar restrâns de unitati administrativ-teritoriale, de anul viitor, intreaga tara intra, in etape, la masurat. „Cadastrul va incepe in Nicolae Balcescu, Letea Veche, Saucesti si Itesti. Au fost alese aceste localitati pentru ca sunt pe traseul viitoarei centuri ocolitoare a Bacaului. In functie de ritm si alocari financiare se va decide care sunt urmatoarele localitati”, a explicat seful OCPI Bacau.
In urma acestei proceduri, toate proprietatile vor fi intabulate, vor exista registre nationale cu atribute geografice si chiar servicii online pentru utilizarea datelor. Odata stabilit regimul juridic al proprietatilor, se va face o impozitare corecta a terenurilor, se vor reduce costurile tranzactiilor imobiliare si se va cunoaste limita dintre domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale si al statului.
Gratuit pentru oameni
Toate costurile masuratorilor si intabularii tuturor suprafetelor agricole si forestiere ar urma sa fie suportate din bugetul de stat si din fonduri europene, si nu din banii proprii ai oamenilor. Ministerul Dezvoltarii a atras pentru acest demers si o finantare de la Uniunea Europeana. Intreaga procedura de cadastrare costa 2 miliarde de euro.
Sub un procent
La nivelul judetului Bacau exista planuri partiale pentru circa 3.000 de hectare de teren. In judet, suprafata totala agricola este de 319.777 hectare. Proprietatea, prin cadastrul general, va primi coordonate în sistemul geodezic national si prin urmare se va sti întotdeauna amplasamentul ei.
Primaria Sascut are din luna martie 2012 un program informatic care are rolul de a ordona titlurile de proprietate dintr-o parcela. Noul soft va avea drept efect reducerea timpului pentru realizarea lucrarilor de cadastrare. “Prin implementarea centralizata a aplicatiei GEOCAD, factorii de decizie pot urmari în timp real stadiul de executie a realizarii evidentelor cadastrale si de eliberare a titlurilor de proprietate, iar astfel se pot dispune masurile cele mai adecvate”, a declarat la lansare Cristinel Bostan, primarul comunei Sascut.
Dupa inregistrarea in cadastru si în cartea funciara, cetatenii pot lasa mostenitorilor o proprietate sigura, pot tranzactiona proprietatea foarte rapid, pot obtine un credit bancar în cel mai scurt timp, iar unul dintre cele mai importante beneficii este acela ca pot accesa cu usurinta fonduri europene.
In 2012 a debutat proiectul pilot privind Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii, in valoare de 51,4 milioane de euro. In localitatile pilot in care s-a derulat proiectul, oamenii au beneficiat de gratuitate la inregistrarea proprietatii, iar in maximum doi ani (cât dureaza proiectul) vor primi prin posta extrasele de carte funciara care vor prezenta imobilele, drepturile de proprietate si eventualele sarcini.