16 ianuarie 2025

Zeci de medici refuza sa ia parte la programul pentru depistarea cancerului

Bataie de cap si zero profit pentru furnizorii medicali

Programul de depistare a cancerului de col uterin nu a fost primit cu interes de toti furnizorii de servicii medicale. Unele spitale si zeci de medici de familie refuza sa ia parte la program. Acesta este considerat o bataie de cap care nu le aduce profit. Autoritatile sanitare sustin ca furnizorii de servicii medicale incalca astfel drepturile pacientilor la asistenta medicala.



La Spitalul Municipal Onesti, care nu s-a grabit cu formalitatile pentru a fi acreditat, programul de screening este considerat o noua corvoada pentru angajati, in special pentru cei din laboratorul de anatomie patologica. Acestia nu primesc bani in plus pentru cazurile suplimentare la care lucreaza. „Noi nu am inceput inca sa lucram in acest program, ne-a declarat dr. Adrian Brinzaniuc, medic anatomopatolog si directorul medical al spitalului. Asteptam sa ne vina dosarele de la Iasi. Oricum, nu va fi profitabil. Angajatii nostri vor lucra mai mult, dar fara a fi platiti suplimentar.”

Retineri si printre medicii de familie

Si printre medicii de familie exista retinere fata de programul de screening. Acestia spuns ca normele de derulare a programului nu-i obliga sa se implice in actiunea ministerului. „Avem 180 de medici acreditati in judet (din 300, n.r.), ne-a declarat dr. Marilena Caliman, unul dintre formatori. Sunt, intr-adevar, colegi care, din diferite motive, nu vor sa participe la program. Femeile de pe listele acestor medici nu vor primi trimetere pentru testarea gratuita. Aceasta este o scapare a normelor. Reprezentantii ministerului ne-au promis ca o vor reglementa.” Medicii de familie care doar mobilizeaza si consiliaza pacientele, dar le trimit pentru recoltare in alte unitati sanitare, risca sa nu primeasca niciun leu pentru efort. „Daca nu se incheie circuitul, adica sa se primeasca si rezultatul analizei, nu se plateste nimic pe caz.”

Obligati sa respecte drepturile pacientilor

Autoritatile sanitare sustin ca furnizorii de servicii medicale nu au baza legala pentru a refuza participarea la program. „Toti furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sunt obligati sa participe la programele nationale derulate de Ministerul Sanatatii, a explicat dr. Cecilia Lucaci, oordonator programe de sanatate la Directia de Sanatate Publica Bacau. Atragem atentia furnizorilor ca neorganizarea retelei pentru screening reprezinta o incalcare a drepturilor pacientelor de a beneficia de acest program. Ministerul Sanatatii a tinut foarte mult ca acesta sa se deruleze in toate localitatile Romaniei, pentru ca accesul femeilor la testare sa fie facil.” Dr. Lucaci a explicat ca exista solutii pentru recompensarea angajatilor din spitale pentru munca suplimentara. Una dintre acestea ar fi acordarea unei jumatati de norma peste contract, pe perioada determinata. Pana la sfarsitul acestui an, 6200 de femei din judetul Bacau ar trebui sa faca testul Babes-Papanicolau, fiind alocati in acest scop 496.000 lei.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img