Preotul de la biserica din localitatea Obirsia este acuzat ca a vandut icoanele de patrimoniu pe bani grei. In momentul in care a fost sesizata Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Bacau, in mod inexplicabil, in lacasul de rugaciune au aparut mai multe chiciuri. Politia il ancheteaza pe parintele Ciprian Nastac pentru gestiune frauduloasa.
Anul trecut, biserica „Sfintii Voievozi”, din satul Obirsia, comuna Izvoru Berheciului, a intrat in renovare. Satenii au pus mana de la mana ca sa modernizeze lacasul de rugaciune si sa-i faca o pictura noua. Pentru ca artistii sa nu fie incomodati in activitatea lor, catapeteasma a fost demontata si urcata in pod, la fel ca si cele 35 de icoane, toate cu valoare de patrimoniu. „Anul acesta localnicii s-au sesizat ca multe din icoanele vechi nu mai sunt de gasit, ne-a declarat viceprimarul din Izvoru Berheciului, Ion Dodita. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa sesizam organele de politie si Patrimoniul”. Acest lucru s-a intamplat in data de 11 iulie 2005. Doua zile mai tarziu, un specialist de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Bacau se deplasa la Obirsia, cu lista obiectelor de inventar intocmita in anul 1977. „Nu am gasit mai nimic din obiectele de patrimoniu pe care le aveam in evidenta, ne-a spus Gheorghe Barbu, consilier la DJCCPCN Bacau. Dupa demontarea catapetesmei, in biserica a ramas doar structura ei centrala cu patru icoane. Conform inventarului, din catapeteasma lipsesc 31 din componente: usile imparatesti, usile diaconesti, doua icoane imparatesti, cu cele doua poale de iconostas, icoanele praznicare, icoanele reprezentand apostolii si proorocii, precum si coronamentul de iconostas”.
Icoanele de patrimoniu vandute in Italia?
Pentru ca numai doua persoane (preotul si clopotarul) detineau cheile de la biserica din Obirsia, a fost normal ca atentia tuturor sa se indrepte spre ele. „Stiu ca atunci cand a fost intrebat de icoane, preotul satului, Ciprian Nastac, a spus ca le-a dat la reconditionat, declara viceprimarul Ioan Dodita. Apoi, in biserica au aparut icoane noi, de care nimeni nu avea habar”. Lumea vorbeste chiar ca unele din obiectele de patrimoniu de la Obirsia ar fi fost vandute in Italia, pe bani grei, chiar de catre preotul Nastac. Cert este ca, dupa ce au inceput sa se faca valuri vizavi de bunurile disparute, in biserica Sfiintii Voievozi s-au gasit cateva icoane si alte obiecte de cult, care insa nu au nici un element de legatura cu originalele. „E vorba de trei icoane mari (sec XX), 23 de icoane praznicare noi si circa 12 icoane (reproduceri), care nu sunt importante pentru patrimoniul cultural. Nici una din aceste icoane nu apartin catapetesmei originale, pentru ca nu corespund, nici stilistic si nici ca dimensiuni. In consecinta, unele nu apartin bisericii”, a concluzionat consilierul de patrimoniu Gheorghe Barbu.
Preotul anchetat pentru gestiune frauduloasa
Parintele Ciprian Nastac sustine ca nu are nici o legatura cu inlocuirea icoanelor din biserica si ca este tinta unei razbunari. „Este o persoana care vrea sa-mi faca rau, ne-a declarat preotul Nastac. O cunosc foarte bine, dar nu umblu cu para. In orice caz, sunt nevinovat”. Politistii bacauani au preluat dosarul si au declansat o ancheta. „Preotul Ciprian Nastac este cercetat pentru gestiune frauduloasa, ne-a spus inspectorul principal Ciprian Bogea, ofiterul de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Daca va fi gasit vinovat, va suporta consecintele legii”. Si Protoieria Bacau a declansat o ancheta, ale carei rezultate nu se cunosc inca. „Speram ca la sfarsitul acestei saptamani sa ajungem la o concluzie”, a precizat preotul Vasile Radu, de la Protoieria Bacau. Chiar daca este cercetat pentru disparitia obiectelor de patrimoniu, Ciprian Nastac isi vede netulburat de indatoririle preotesti. Ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.Scris de Lili ADOCHITEI
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.