În programul Festivalului Armenesc Hayastan, care se desfăşoară timp de trei zile în Piaţa Tricolorului din Bacău (13-14-15 septembrie), sâmbătă, de la ora 17.00, a avut loc un eveniment care nu credeam că mai stârneşte interesul: lansarea unei cărţi, dar nu orice carte, ci una de bancuri: „300 de bancuri cu Radio Erevan”. Autorul este un tânăr de 30 de ani, născut în Armenia, cu studii la Erevan şi Bucureşti, adică două facultăţi, după care s-a stabilit în Bucureşti. Cine nu-şi mai aminteşte de glumele puse pe seama Radioului Public din Erevan, pe schema întrebare şi răspuns. Când a venit Arsen Arzumanyan în România a rămas mirat şi surprins de câte bancuri ştiau românii cu Radio Ereven. Sfătuit de prieteni, s-a apucat de adunat bancuri, pe filiera rusească, armeană şi română. A strâns peste 800 de asemenea „perle”, însă, după cum a mărturisit publicului, le-a ales pe cele mai bune 300. Aşa s-a născut cartea, apreciată şi gustată de amatorii de…bancuri. Cartea a fost prezentată, într-un formă elevată, documentată, pigmentată cu glume de la Radio Erevan (care se lipeau şi de inima românilor, într-o perioadă când şi la noi făcea carieră Bulă, adică în acei ani crunţi când, pentru a ajunge sănătos acasă, trebuia să-ţi ţii gura ferecată) de poetul Mircea Bostan, de loc din Bacău, adoptat de romaşcani. Nu, nu-i armean, însă are mulţi prieteni armeni, se simte bine în mijlocul lor, vine des la Uniunea Armenilor din Bacău, la prietenul lui, Vali Agop. Despre această carte voi scrie în altă ediţie, acum spun doar că autorul şi cartea se mai găsesc şi duminică, la standul din faţa Casei de cultură, tot acolo găsiţi şi un vin bun, armenesc, din rodie şi gutui, afacerea lui Arsen. Alte informaţii găsiţi şi pe pagina de Facebook a cărţii.
După o repriză de bancuri, Festivalul Armenesc a continuat cu dansuri tradiţionale armeneşti, cu formaţiile „Vartavar” din Bucureşti, „Nairi” din Constanţa şi Ansamblul „Bazmazan” din Tulcea, iar înainte de filmul artistic „Pierdut şi găsit în Armenia”, regia Gor Kiratosian, a cântat muzică armenească Jean Smbatyan.
Prezentatorul spectacolelor este actorul şi regizorul Florin Kervorkian.
Duminică, de la ora 18.30, după încă o suită de dansuri tradiţionale cu Ansamblul Areti, un concert extraordinar de jazz, cu Hary Tavitian (pian, voce) şi Cserey Csaba (tope, percuţie).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.