15 noiembrie 2024

29 de ani de la Revoluţia din 22 Decembrie 1989: Comemorarea Eroilor Martiri

22 Decembrie 1989 – 22 Decembrie 2018. Au trecut 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, ziua de 22 decembrie a devenit simbol naţional şi a fost declarată de Parlamentul României, prin Legea 273/7 decembrie 2011, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. În memoria eroilor martiri, care s-au jertfit pentru libertatea noastră, în Cimitirul Central din Bacău a fost ridicat un monument impresionant din marmură albă, pe frontispiciul căruia a fost scris pentru eternitate: SLAVĂ EROILOR REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE 1989”. În spatele monumentului sunt mormintele eroilor băcăuani ai Revoluţiei: slt. Marius Costel Hasan (1971 – 1989), student Ciprian Pintea (1968 – 1989), George Dorel Nechita (1960 – 1989), Gheorghe Rusu (1965 – 1989).

Pe Mormântul Eroilor stă scris cu litere bătute în placa memorială:
„Eroului Nemuritor



Copile scump, tu jerta cea supremă
Pe altarul Patriei o ai depusă.
Un neam întreg s-a coborât în bernă
Și tot meleagul doinelor a plâns.
Cu sânge ai stropit străbuna glie
Cu viața peste moarte ai călcat.
Dar ne-ai lăsat o nouă Românie
Și un crez sfânt în Cel ce ne-a creat.”

Sâmbătă, 22 decembrie 2018, la ora 10.00, la Cimitirul Central a avut loc un ceremonial militar şi religios, de comemorare şi cinstire a eroilor Revoluţiei. Garda de Onoare, constituită din Plutonul cu Drapel al Batalionului „Smaranda Brăescu”, trupe ale Bazei Aeriene 95, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene”, comandată de lt.col. Cezar Sachelaru, în acompaniamentul Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău a prezentat onorul prefectului Maricica Luminița Coşa, care a salutat Drapelul Unităţii Militare, apoi a fost intonat Imnul României. La festivităţi au participat reprezentanţi ai Primăriei Bacău, Consiliului Judeţean, ai asociaţiilor de revoluţionari, membri ai familiilor eroilor martiri, ai altor instituţii centrale şi locale, militari, preoţi, cât şi numeroşi băcăuani. Ceremonialul a fost condus de mr. Cristian Breahnă.

„Este o zi importantă, este o zi în care ne aducem aminte de cei care acum 29 de ani au căzut pentru libertate. O libertate pe care ne-am dorit-o mereu. La care am visat cu toții, dar puțini au îndrăznit atunci să iasă, în decembrie 1989, și să spună «Nu». Să strige libertatea! Este o zi deosebită, o zi frumoasă, de comemorare. Și să nu îi uitam niciodată pe Eroii Revoluției, pentru că prin ei suntem noi, cei de astăzi.”
Mircea Olindaru, Președintele Asociației Revoluționarilor din Bacău „22 Decembrie 1989”

„Noi suntem cei care au făcut Revoluția. Noi suntem muncitorii care atunci au strigat «Jos Comunismul». Suntem azi, aici, pentru a ne aduce aminte de ce a fost atunci. Nu uităm niciodată ce a fost atunci. Noi am intrat în Prefectură, atunci s-a adunat lumea aici, în centru. Noi strigam «Jos Ceaușescu!» și «Libertate!». Acum suntem doar 20 de membri în asociație, și e frumos să fim mereu aici, pe 22 Decembrie, alături de acești tineri care au murit pentru libertate.”
Ioan Vasile (Gringo), președintele Asociației Luptătorilor Anticomuniști Decembrie 1989 din Bacău

„O lacrimă pentru voi, eroi ai neamului românesc”

A urmat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor martiri, oficiată de un sobor de preoţi din cadrul Episcopiei Romanului şi Bacăului.
În acordurile Imnului Eroilor, interpretat de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, dirijor lt. Valeriu Balan, au depus coroane Constantin Scripăţ, din partea Primăriei Bacău, Maricica Coşa – Instituţia Prefectului, Sorin Braşoveanu şi Silviu Pravăţ, preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Olindaru şi Gheorghe Popa, din partea Asociației Revoluționarilor „22 Decembrie 1989”, Ioan Vasile (Gringo), președintele Asociației Luptătorilor Anticomuniști „Dreptate şi Adevăr”, cât şi din partea structurilor militare ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, a unor partide politice şi organizaţii obşteşti.

„Este o zi specială, o zi istorică, pentru noi, băcăuanii, la 29 de ani de la Revoluție. Această comemorare este un gest frumos de normalitate în memoria Eroilor Revoluției.”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău

„Îl plâng neîncetat de 29 de ani”

Ca în fiecare an, ca în fiecare zi, mereu, doamna Elena Nechita își plânge copilul, singurul băiat, Eroul George Dorel Nechita. La mormântul lui, mama e mereu prezentă, mereu cu ochii în lacrimi, și își pomenește fiul. A fost și azi, 22 decembrie 1989. „Îl plâng neîncetat de 29 de ani. În fiecare zi trăiesc cu lacrimi și cu gândul la el. Am mulțumirea că lucrez cu cei mici, cu copiii necăjiți, și așa mă refugiez în muncă. Deci, nu m-am despărțit de școală. Îi ajut cum pot, la teme, pentru a ajunge oameni mari.
Fac asta pentru George al meu. A fost inginer de aviație. Chiar a doua zi, pe 23 decembrie, trebuia să predea un aparat de bord de contracarare a bombelor, dar nu a mai fost să fie. Avea de două săptămâni și o logodnică frumoasă, care acum e profesor universitar la Harvard. Și când vine în țară, mereu ne vedem și îl plângem pe George”, ne-a spus cu lacrimi în ochi mama îndoliată.

22 decembrie este o zi care va rămâne în memoria tuturor. O zi sfântă, în inimele și sufletele tuturor românilor, ca o zi care a deschis noi orizonturi spre libertate și democrație.


Roxana Neagu
Gheorghe Bălţătescu
Foto: Ioan Bîşcă



Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014