6 ianuarie 2025

25 Octombrie, Ziua Armatei Române

În fiecare an, la 25 octombrie, românii sărbătoresc armata naţională, cinstind faptele de arme ale soldaţilor, gradaţilor, subofiţerilor, martirilor militari, ofiţerilor şi generalilor, activi, în rezervă sau în retragere care, de-a lungul timpului, au servit patria cu onoare şi credinţă, sub flamura drapelului tricolor.

Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.



România sărbătoreşte, aşadar, la 25 octombrie, Ziua armatei ca simbol al păstrării independenţei şi suveranităţii naţionale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintaşilor în locuri precum: Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăşti, Mărăşeşti sau Oituz.

În aceeaşi zi de 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera oraşul Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupaţie străină. Prin lupte grele şi sângeroase, şi fapte de eroism, armata română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul naţiunii şi civilizaţiei româneşti, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest prin odiosul dictat de la Viena. Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios pe pământul transilvănean, dar presărat cu numeroase jertfe.

Ziua armatei este legată efectiv şi afectiv de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului român, de obiectivele şi sentimentele armatei române, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate, integritate teritorială.

La această măreaţă sărbătoare, cu ocazia Zilei armatei române, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război – care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României – să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem de peste timp gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor!

Activitatea desfășurată de la Școala NR.2 TG.OCNA a constat într-um program artisic cu caracter istoric.

Grupul de elevii din clasa  a -II-aC coordonați de doamna învățătoare Iliescu Alina  au prezentat um mic program cu caracter istoric .

Deasemeni elevii clasei a – II-aB au prezezentat um program coordonați de doamana învțățătoare Roncea Cristina

Elevele  Florea Marta,  poezia ,, Nu plânge maică Românie, Cărăușau Roberta ,, Îndemnul lui Decebal” , Dogaru Daria ,, Eroii Țării Mele “ Lupașcu Elena ,, și eleva  Postolache Eliza ,, O vorbă de  îmbărbătare din clasa a -VIII-aA  coordonate de doamna dir. adjunct prof de limba română Mazilu Nicoleta.

Mulțumim domnului director  DUMITRU EDUARD ȘTEFAN pentru sprijinul acordat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img