Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat, saptamana aceasta, rezultatul evaluarii proiectelor depuse anul trecut pe “Masura 322”, destinata renovarii si dezvoltarii satelor. Judetul Bacau se situeaza in prima jumatate a clasamentului, urmand sa primeasca 22,5 milioane de euro. Din cele 55 de aplicatii depuse de autoritatile locale din judet, doar 9 au fost declarate eligibile.
Judetul Bacau a avut 55 de proiecte depuse la Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) pe Masura 322 in sesiunea 15 iunie-31 iulie 2009. Aplicantii sunt o asociatie de dezvoltare intercomunitara, doua parohii si 52 de consilii locale. Din cele 55 de proiecte, evaluatorii au selectat 9, toate depuse de primarii. E vorba de cele din Corbasca, Magiresti, Brusturoasa, Helegiu, Livezi, Cleja, Parava, Odobesti si Dealu Morii. Asa cum se poate observa, vor primi fonduri de dezvoltare primari din toate partidele, selectia avand la baza criterii ca oportunitatea proiectului, gradul de saracie al zonei, daca CL a mai primit sau nu bani prin FEADR sau Sapard etc. Suma obtinuta de administratiile rurale bacauane este de 22.577.790 euro, ceea ce inseamna 94.770.273 de lei, depasind cu mult media nationala, care este de 17 milioane de euro pe judet. Masura 322 se adreseaza proiectelor integrate, care trebuie sa cuprinda mai multe obiective: asfaltarea unui drum, infiintarea unui centru social, extinderea retelei de apa, construirea unei gradinite etc. Suma maxima de care poate beneficia un proiect este de 2,5 milioane de euro.
"Vom avea canalizare in toate comunele”
Mariana Podaru, primarita din Corbasca, e foarte fericita ca a obtinut finantarea: “Ocupam locul I pe judet si locul V pe tara! Am muncit foarte mult, dar vom putea asfalta 6,4 km de drum comunal (DC), Corbasca – Bacioi – Poglet, de care vor beneficia 3000 de oameni, si vom construi un centru de zi pentru copii.” In Parava, va fi modernizat DC 109, de 3,9 km, vor fi construite statii de epurare si retele de canalizare in Parava si Draguseni, alimentare cu apa si canalizare in Teius si va fi demarat un program after-school in Radoaia. “Va dati seama ce inseamna? intreaba Costel Dediu, primar. Vom avea canalizare si apa in toate satele. Doar Radoaia ramane fara canalizare!” Saptamana viitoare, Dediu va merge la Iasi ca sa semneze contractul de finantare, apoi va organiza licitatia pentru proiectare si executie. Proiectul depus de CL Cleja include asfaltarea a 10 km de drum, construirea unui camin cultural in Somusca, a unei gradinite after-school si achizitionarea unui buldoexcavator. Asfaltarea se va face pe toate ulitele comunei. Astfel, la finalizarea lucrarilor, intreaga localitate va fi asfaltata. Cleja numara 2.300 de gospodarii, cu o populatie totala de aproximativ 7.000 de persoane. Edilul-sef se arata increzator ca banii vor veni in cel mai scurt timp. „Ultimul proiect de care mai are nevoie comuna este canalizarea. Am inceput deja sa strangem autorizatiile necesare, dar este mult de munca”, a explicat Ion Joca, primarul din Cleja.
Andreea Lupascu