Vestea represiunii brutale a manifestațiilor din 21 decembrie 1989 s-a răspândit rapid în București. Supraviețuitorii masacrului din centrul orașului au fugit către zonele industriale, unde au povestit muncitorilor cele întâmplate. Această decizie a avut un efect catalizator: muncitorii, inițial chemați de regim să condamne „actele huliganice”, au refuzat ordinele și au început organizarea de proteste masive împotriva regimului.
De la primele ore ale dimineții, muncitorii din diverse platforme industriale au început să mărșăluiască spre centrul Bucureștiului. Baricadele miliției, menite să blocheze accesul spre Piața Universității și Piața Palatului, au fost rapid depășite. Până la ora 9:30, Piața Universității era plină de oameni, iar presiunea mulțimii a determinat forțele armate să fraternizeze cu protestatarii.
Moartea generalului Milea
La ora 9:30, ministrul apărării, Vasile Milea, a murit în circumstanțe controversate. Oficial, s-a sinucis, dar teoriile conspirației sugerează că ar fi fost asasinat pentru că a refuzat să execute ordinele de reprimare. Decesul său a fost urmat de un decret de stare de necesitate, citit și repetat la radio și televiziune. Totuși, decizia nu a reușit să tempereze revolta.
Victor Stănculescu, numit ministru al apărării de Nicolae Ceaușescu, a preluat conducerea armatei. Printr-o strategie subtilă, acesta a învășat retragerea trupelor în căzărmi și împreună cu acestea a fraternizat cu protestatarii, contribuind decisiv la prăbușirea regimului.
Manifestații masive și fuga lui Ceaușescu
La ora 11:00, circa 50.000 de oameni ocupau piața din fața sediului Comitetului Central (CC) al PCR, iar numărul acestora a crescut rapid la peste 100.000. Ceaușescu a încercat să se adreseze mulțimii de la balconul clădirii CC, dar a fost întâmpinat cu un val de dezaprobare.
Planurile de evacuare ale cuplului dictatorial au eșuat inițial. Generalul Marin Neagoe a cerut elicoptere pentru evacuare. La ora 12:09, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu un elicopter de pe acoperișul clădirii CC, însă destinația lor a fost curând blocată de închiderea spațiului aerian, iar ulterior au fost capturați.
Preluarea puterii
După fuga cuplului Ceaușescu, mulțimile descătușate au ocupat Comitetul Central, aruncând pe fereastră portrete, lucrări și simboluri ale regimului. La ora 12:30, Televiziunea Română și-a reluat emisia, iar Mircea Dinescu și Ion Caramitru au anunțat fuga dictatorului cu celebra frază: „Fraților, am învins!”
Haosul din București s-a extins rapid în toată țara. Sedii de partid, posturi de miliție și alte simboluri ale regimului au fost atacate. În același timp, s-au conturat trei centre de putere:
- La Televiziune – unde Mircea Dinescu, Ion Caramitru și Ion Iliescu au coordonat anunțurile.
- La sediul CC – unde Ilie Verdeț a încercat, fără succes, să formeze un nou guvern.
- La Ministerul Apărării – unde generalul Stănculescu a coordonat armata.
Până la ora 23:00, Ion Iliescu a anunțat formarea Consiliului Frontului Salvării Naționale, care a preluat oficial puterea.
Ziua de 22 decembrie 1989 a marcat sfârșitul dictaturii Ceaușescu și a deschis calea spre democrație. Revolta muncitorilor, solidaritatea populației și deciziile cruciale ale unor lideri militari au fost factorii cheie care au determinat prăbușirea regimului comunist.