21 iunie – Solstițiul de vară

    Încă din antichitate oamenii au sesizat că de-a lungul unui an avem o zi foarte lungă (solstițiul de vară), respectiv o noapte foarte lungă (solstițiul de iarnă). ”Sol-stitium” – ziua când soarele se oprește (sau stă pe loc/nemișcat). La mijlocul timpului dintre ele avem două momente în care ziua este egală cu noaptea – de aceea le-au numit ”aequus nox” – ”nopți egale”.



    Pe 21 iunie 2018, la ora 13:07, are loc în emisfera nordică solstițiul de vară – începutul verii astronomice. Cea mai lungă zi din an și cea mai scurtă noapte. 

    Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim – în cazul Bacăului va fi la o înălțime de 66,9 grade deasupra orizontului, aceasta fiind și cea mai mare înălțime atinsă de Soare la miezul zilei de-a lungul anului. 

    După momentul solstițiului de vară, înălțimea Soarelui deasupra orizontului va scădea, durata zilei va începe să scadă și ea, iar durata nopții va crește constant, timp de șase luni, până pe 22 decembrie, momentul solstițiului de iarnă, când Soarele va fi la doar 20 de grade deasupra orizontului (valabil tot pentru latitudinea Bacăului). Atunci, pe 22 decembrie, va fi cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului 2018.

    Mulți oameni consideră că în timpul lunii iunie Pământul se află în cel mai apropiat punct de Soare, dar de fapt, este chiar invers. Pe timpul verii în emisfera nordică Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare (pe 6 iulie vom fi la 152.095.566 km de acesta).




    Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.