20 noiembrie 2024

21 DE ANI DE LA PRIMA REUSITA ROMANEASCA LA POLUL NORD

Despre Teodor Negoita cu elevii de la Colegiul „Vasile Alecsandri”

21 aprilie 1995…….21 aprilie 2016. 21 de ani de când un român temerar a cucerit lumea îngheturilor, Polul Nord. Iar acest om, care a pus mai presus de orice visul, chemarea Arcticii, nu este nimeni altul decât marele explorator român dr. Ing. Teodor Gh. Negoita, bacauanul Teodor Gh. Negoita. Si pentru ca o asemenea reusita româneasca nu putea trece neobservata, elevii Colegiului National „Vasile Alecsandri”, coordonati de prof. Maricel Badiu si de prof. Adriana Macinca, au sarbatorit evenimentul, în cadrul unei activitati care i-a fost dedicata omului si cercetatorului Teodor Negoita. Invitata speciala a acestei întalniri de suflet a fost profesoara Iulia Corlade, nepoata exploratorului si unul din membrii fondatori ai Eco-clubului „Dr. Ing. Teodor Gh. Negoita”, ce activeaza în cadrul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron” din Bacau, din anul 2011.



Teodor Negoita este primul român care a ajuns la Polul Nord, la 21 aprilie 1995, în cadrul unei expediţii ruse de cercetare, si singurul român care a cucerit cei doi poli. Tot lui i se datoreaza si meritul existentei primei statii de cercetari în Antarctica, demers demarat înca din 1997, când a început sa prezinte lucrari la „Tratatul antarctic”, la care România aderase înca din anul 1971, dar materializat în 2005. Cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfasurat în oraşul Stockholm (Suedia) în iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundaţiei Antarctice Române, condusa de Teodor Negoiţa, una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii, în regiunea „Prinţesa Elisabeta”, în Dealurile Larsemann. Baza de cercetari a fost inaugurata la data de 13 ianuarie 2006. Astfel, exploratorului român Teodor Negoiţa i-au fost recunoscute eforturile de continuare a tradiţiei începute de Emil Racoviţa în urma cu mai bine de un secol.

„Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviţa în Antarctica. Cea mai mare satisfacţie din cariera mea am avut-o când am preluat baza de la australieni. Am fost atât de emoţionat atunci, ca nici nu puteam semna”, a marturisit dr. Teodor Negoiţa. A reusit sa evidentieze meritul particular al României si, odata cu tricolorul românesc, a dus în tinuturile polare si numele judetului Bacau. De aceea, avem datoria morala de a pastra vie amintirea acestui mare OM, de a transmite generatiilor viitoare îndemnul cutezantei, al autodepasirii si al devenirii.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014