5 decembrie 2024

Coşna – ultima redută care a salvat Moldova şi România

August 1917, Coşna – Cota 789. Bătălie decisivă pentru soarta Moldovei şi a României. Luptele de pe Dealul Coşna, din comuna Pârgăreşti, sunt puse de istorici pe acelaşi palier, ca importanţă, eroism şi dramatism cu alte memorabile bătălii din Primului Război Mondial, cum au fost cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, lupte care au înclinat balanţa de partea armatei române, oprind înaintarea armatelor Germaniei spre Moldova. Curaj, onoare, loialitate, patriotism, sacrificiu au fost atributele esenţiale ale celor care şi-au jertfit viaţa pe Dealul Coşna.

„Nici pe aici nu se trece”



Coşna, alături de Cireşoaia şi Măgura Ocnei vor rămâne pe vecie încrustate cu litere de aur în paginile glorioasei armate române. La fel ca la Mărăşeşti, şi aici s-a strigat: „Nici pe aici nu se trece!” Mii de soldalţi şi-au dat viaţa în luptele din satele comunei Pârgăreşti, printre care şi caporalul Constantin Muşat, grenadierul-legendă al trupelor române, întors pe front după ce şi-a pierdut un braţ, găsindu-şi sfârşitul chiar la baza Dealului Coşna.

10 august 2017. Mii de oameni din Pârgăreşti, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, au urcat pe Dealul Coşna, tot într-un august fierbinte, pentru a comemora ostaşii căzuţi pe acest front acum un secol. Pentru acest eveniment, Administraţia locală a amenajat, într-un timp record, cu sprijinul a două societăţi comerciale, un drum în serpentine, până la Monumentul Eroilor, astfel că majoritatea celor care au dorit să participe la eveniment au putut urca Dealul Coşna, exact pe locul unde s-au desfăşurat luptele din august 1917.

Militarii din Brigada Vânători de Munte “Sarmisegetuza” Braşov şi Batalionul 17 Vânători de Munte “Petru Rareş” din Vatra Dornei au dat onorul oficialităţilor locale şi judeţene, sosite la impresionanta manifestare. Au participat Victoria Iulişca, primar al comunei Pârgăreşti, Ionel Palăr, deputat, Valentin Ivancea, subprefect al judeţului Bacău, Marius Gheorghiţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Cezar Olteanu, consilier judeţean, Neculai Drăgănuţă, viceprimar al oraşului Tg. Ocna, general (r) de Flotilă Nicolae Petrescu, col. (r) Gheorghe Pavel, rezervişti, preoţi ortodocşi şi romano-catolici.

În deschidere întreaga asistenţă a cântat Imnul României, după care a luat cuvântul Victoria Iulişca, sufletul şi organizatorul manifestării, primar al comunei, care a spus: „Mulţumesc pentru că ne-aţi onorat invitaţia de a fi alături de noi la această importantă manifestare de comemorare a eroilor noştri, care în urmă cu 100 de ani au luptat cu vitejie şi şi-au vărsat sângele pe aceste meleaguri, pentru ca noi, astăzi, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă România. Sunt convinsă că fiecare dintre dumneavoastră aţi citit, ştiţi ce s-a întâmplat atunci pe acest deal, de aceea vă propun ca pentru o secundă, fiecare dintre noi, să închidem ochii şi să ne întoarcem în timp pentru a ne imagina, pentru a vedea cu ochii minţii filmul marilor bătălii de aici, sacrificiul şi eroismul din acele zile cumplite. Acest eveniment este unic pentru comunitatea noastră, de aceea vă invit să-l comemorăm cum se cuvine, să ne omagiem eroii şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria martirilor de pe acest loc udat cu sângele lor!”

Au adresat mesaje şi au vorbit despre importanţa acestor lupte, despre greutăţile de pe frontul din Moldova, dar mai ales despre eroism şi vitejie Valentin Ivancea, subprefect: “Omagiem astăzi, aşa cum se întâmplă şi la Cireşoaia sau Măgura Ocnei, pe bravii ostaşi care au luptat pentru independenţa ţării, comemorăm pe aceia care şi-au dat viaţa aici, la Coşna, sacrificiul lor a fost pus la temelia actului Unirii de la 1 Decembrie 1918. Le suntem datori cu respect şi dragoste, în acelaşi spirit şi noi trebuie să fim demni pentru ca jertfa lor să fie, să rămână un exemplu de patriotism şi dragoste de ţară”, Marius Gheorghiţă, fost primar al comunei Pârgăreşti, vicepreşedinte al CJ: “Suntem urmaşii celor care şi-au făcut datoria faţă de ţară, este de datoria noastră, în semn de recunoştinţă, să ne facem datoria, indiferent de vârstă, naţionalitate şi credinţă, faţă de această frumoasă ţară, membră a UE şi NATO.

Sacrificiul eroilor de pe Coşna nu va fi uitat niciodată!”. Deputatul Ionel Palăr s-a adresat tinerilor şi copiilor, prezenţi în număr mare, cei care vor trebui să nu uite ce au văzut acum la Coşna, să nu uite eroii neamului, aducându-le mereu prinosul de recunoştinţă cuvenit. “Felicit Primăria Pârgăreşti, în mod special pe Victoria Iulişca, primar al acestei commune, care a organizat impecabil, şi nu puţine eforturi, această impresionantă manifestare de omagiere şi comemorare a eroilor neamului. Este dovada că atunci când eşti pătruns de sentimentul responsabilităţii poţi chiar să învingi un munte”, a mai spus deputatul Ionel Palăr.

În cifre şi date despre eroismul soldaţilor de atunci au vorbit reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului de Interne, iar gral (r) de Flotilă Nicolae Petrescu a vorbit despre colaborarea dintre infanterie, grăniceri, vânători de munte şi aviaţia română. A impresionat cuvintele calde rostite de prof. Neculai Barna, director al Şcolii Pârgăreşti, despre eroul grenadier Constantin Muşat, al cărui sacrificiu a intrat în legendă, a devenit subiect pentru poeţi: “Caporalul Constantin Muşat şi-a pierdut braţul stâng pe front, a fost internat la Spitalul din Iaşi, însă după vindecare a refuzat să fie lăsat la vatră, cerând să lupte în continuare atât timp cât mai poate arunca grenadele cu mâna dreaptă. A intrat iar în luptă, a participat la alte numeroase bătălii, însă la unul din asalturile pentru cucerirea dealului Coşna, un glonte i-a străpuns inima, aici, la baza acestui deal, unde camarazii i-ai ridicat un monument.

Glorie lui şi camarazilor lui! Ne aflăm pentru prima dată la o asemenea manifestare, după 100 de ani, este de datoria noastră, este de datoria oficialităţilor locale, judeţene şi naţionale, a statului român pentru a cărei existenţă miile de militari şi civili s-au sacrificat aici, pentru apărarea ţării, a gliei străbune, ca aici, la Coşna, la fel ca la Mărăşti, Mărăşeşti, Măgura Ocnei, să se ridice un mare monument, un mausoleu, în amintirea şi spre cinstirea tuturor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Nu-i mult, este prea puţin, faţă de sacrificiul lor”, a încheiat, în aplauzele asistenţei, prof. Barna. De interes s-a bucurat şi cuvântul rostit de prof.dr. Anton Coşa, de la Muzeul de Istorie din Bacău: “Locul unde ne aflăm noi acum, Dealul Coşna – Cota 789, este locul în care eroismul şi sacrificiul soldaţilor români au fost exemplare, oprind ambiţiile adversarilor. S-a spus pe drept cuvânt că Dealul Coşna- Cota 789 – a fost ultima redută a înaintării germane spre Moldova. Despre eroismul ostaşilor români găsim mărturii şi în scrierile duşmanilor noştri, care au masat aici forţe numeroase. Există în istoria noastră locuri memorabile pe care nu ar trebui să le uităm niciodată şi unde ar trebui să trecem mai des, cinstind astfel memoria eroilor noştri. Dealul Coşna – Cota 789 – este un astfel de loc.”

Mesaje şi cuvinte omagiale au fost rostite şi transmise şi de reprezentanţii Protoieriei Oneşti, Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Arhiepiscopiei Romano-Catolice Iaşi.

Asociaţia Tradiţii Militare Româneşti- Regimentul 3 Artilerie, condusă de col.(r) Stelian Cojocaru, a prezentat celor prezenţi pe Dealul Coşna, împreună cu un grup de tineri, uniformele purtate de soldaţii diferitelor arme din timpul Primului Război Mondial, cât şi câteva arme reproduce după originalele din acea vreme.
A urmat o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi, al cărui mesaj a fost “Prin Credinţă pentru Patrie”, iar preoţii romano-catolici au rostit, împreună cu credincioşii prezenţi un ”Omagiu prin Rugăciunile Noastre”, după care toate instituţiile din comună şi judeţene au depus corone de flori la monumentul de pe Dealul Coşna, după care Victoria Iulişca, primar al comunei Pârgăreşti, şi Neculai Drăgănuţă, viceprimar al oraşului Tg. Ocna, au acordat unor personalităţi prezente Diplome Omagiale şi Comemorative, în semn de preţuire şi mulţumire pentru contribuţia deosebită la oragnizarea şi desfăşurarea manifestării “Centenarul Luptelor de la Coşna”.
În încheierea manifestării, elevii Şcolii „Constantin Muşat” din satul Nicoreşti au susţinut un recital de poezii şi cântece patriotice.

La coborârea de pe Dealul Coşna, au fost depuse coroane de flori şi la monumentul eroului-legendă, grenadierul Constantin Muşat.

Seara, începând cu ora 21.00, a avut loc defilarea cu torţe, la toate monumentele de la Cireşoaia şi Coşna, a militarilor de la Bigada 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, a Brigăzii Vânători de Munte “Sarmisegetuza” Braşov şi Batalionul 17 Vânători de Munte “Petru Rareş” din Vatra Dornei, a Batalionului 22 Vânători de Munte Cireşoaia “Sfântul Gheorghe”.

Venerarea eroilor neamului, și pe înălțimile Cireșoaiei, la Târgu Ocna

Cu prinosul recunoștinței pentru jertfa ostașilor români, care în urmă cu 100 de ani, cu prețul vieții au învins în bătăliile hotărâtoare de la Coșna și Cireșoaia, câteva sute de locuitori din Târgu Ocna și din localități trotușene (elevi, tineri, dar și oameni în vârstă) au urcat pe înălțimile ce înconjoară orașul, unde s-au purtat aceste lupte.

Elevi cu tricolor în piept, femei în frumoase costume naționale, numeroși militari de la două brigăzi de vânători de munte, un impresionant sobor de preoți și seminariști au urcat pe frumoasele serpentine ale unui drum ce rar oferă câte o panoramă a Văii Trotușului, la Schitul „Eftimie cel Mare”, aflat pe culmea Cireșoaiei la înălțimea de 600 m, fiind în aceeași curbă de nivel cu Mănăstirea Măgura Ocnei.

La Schitul Cireșoaia au sosit și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, care alături de numeroase cadre militare, de primarii Ștefan Șilochi și Gheorghe Baciu, ai orașelor Târgu Ocna și Slănic Moldova, au participat la festivitatea de comemorare a Centenarului luptelor de la Coșna și Cireșoaia.

„Avem onoarea de a participa la un eveniment unic, celebrând 100 de ani de la luptele din Primul Război Mondial”, a menționat moderatorul acestei festivități, colonelul (în rezervă) Paul Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria” și vicepreședinte a acestei asociații la nivel de țară. După intonarea Imnului Național o gardă de onoare a dat onorul secretarului de stat al Departamentului Centenar, ardeleanul Cristian Ioan Videscu, iar un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Ioan Bârgăoanu de la Protoieria Onești, au săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor. „Iată au trecut 100 de ani, ce parcă sunt o clipă, pe care să o așezăm pe altarul jertfei fiilor poporului român”, a declarat părintele Ioan Bârgăoanu emoționând întreaga asistență. Invitat la cuvânt secretarul de stat Cristian Ioan Videscu a menționat:

„Nici unul din noi nu vom repeta în vreun fel ceea ce s-a petrecut în greul Războiului de Întregire! Să facem tot ceea ce ne stă în putere să propovăduim lupta ostașilor români, pe care avem datoria să îi cinstim mereu! Să vedem cum putem ține împreună românii, pentru că lumea s-a schimbat mult în ultimii 100 de ani și continuă ca să se schimbe și nu în bine! Unitatea noastră trebuie ca să ne țină împreună și să facem cât mai mult pentru cinstirea memoriei eroilor, care s-au jertfit pentru țară!”

Generalul (cu patru stele) Vasile Jenică Apostol, ce și-a întâlnit pe înălțimile Cireșoaiei și foști studenți ai învățământului superior militar, s-a adresat celor prezenți cu un discurs înflăcărat și patetic. Astfel, el a pus în evidență câteva „cariatide” ale vieții militare, declarând: „Și eu fac parte din generația care se situează la capătul unui arc de cerc de 100 de ani, care face ca România să fie în spațiul moștenit de la străbuni. Mă gândeam ce am putea să le răspundem noi înaintașilor noștri, celor care și-au jertfit viața pentru țară? În continuare, România a fost supusă unor vitregii fără seamăn!

Am avut un alt război mondial (în anii 1940 – 1944), am pierdut temporar unele teritorii (Basarabia, nordul Bucovinei), dar ne-am menținut ființa națională și ne-am păstrat limba! Sunt convins că în inima noastră arde flacăra vie a patriotismului și ca un ostaș mai în vârstă aduc un îndemn de suflet continuatorilor prezenți aici ai tradiției primului batalion de vânători de munte. În 1917 acest batalion a străbătut pe jos 160 de kilometri până la poalele acestor înălțimi și a declanșat atacul, având ca misiune să ajungă peste munți! Voi să fiți «șoimii Carpaților», care să apărați țara și nu alții veniți din străinătate!”

Profesorul târg-ocnean Corneliu Stoica a încheiat șirul discursurilor rostite în fața Monumentului Vânătorilor de Munte de la Schitul Cireșoaia, afirmând că „aici, între septembrie 1916 – septembrie 1917, au avut loc cele mai crâncene și mai sângeroase bătălii. În trei zile aici au murit 1600 de soldați, mai mulți ca în bătălia Mărăștiului”. El a mai menționat că „în aceste lupte infanteriștii au fost cei mai încercați” și a amintit numele mai multor eroi căzuți pe aceste meleaguri (Ioan Talpau, Ioan Grămadă, Alexandru Sion, Gheorghe Prioteasa).

Un scurt program artistic, susținut de elevi ai Colegiului Național „Costache Negri” din Târgu Ocna (coordonați de prof. Benone Văsâi), au făcut să răsune versuri și cântece închinate eroilor neamului. Depunerea de coroane și jerbe de flori și acordarea unor diplome aniversare (o diplomă de excelență fiind decernată starețului Schitului Cireșoaia, protosinghel Claudiu Constantin Panțâru) au încheiat festivitatea de comemorare a eroilor căzuți pe aceste plaiuri ale orașului Târgu Ocna.
Ion Moraru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -