Alegerile trec, saracia ramâne!
Cu sufletul plin de speranta, s-au dus la vot ca sa scape de taierile lui Boc si de tot ce le-a adus criza: firme inchise, somaj, reduceri de salarii, preturi mari si pensii mici, intr-un cuvânt, saracie si disperare. Au votat USL si au câstigat. Ce? Alte taieri, alte biruri!
Cetatenii de rând, adica cei normali, cinstiti, cu respect fata de Sfânta Lege si Sfântul Stat, numiti, cu iubire, pâna pe 9 decembrie, „alegatori”, au avut parte de o surpriza chiar in prima saptamâna care a urmat parlamentarelor: in loc sa vina cu programe care sa-i scoata din criza, sa stimuleze investitiile si sa creeze locuri de munca, USL majoreaza taxele si accizele. N-am uitat cum PNL, PSD si PC criticau stabilizarea economiei prin taierea sporurilor, inghetarea salariilor si impozitarea pensiilor, practicata de Guvernul Boc. Cum promiteau, primii, ca vor face si vor drege! Intr-un scurt bilant al promisiunilor ar intra, mai ales, cele privind nevoile zilnice: TVA de 9 la suta pentru alimentele de baza – pâine, ulei, orez, zahar -, compensarea medicamentelor cu 90 la suta pentru cei cu pensii mici, majorarea pensiilor cu rata inflatiei, diminuarea CAS cu 5 la suta, cresterea salariului minim. Pentru agentii economici, alte promisiuni: scutirea de la plata contributiilor sociale pentru angajatii sub 25 de ani, neimpozitarea profitului reinvestit si a dividentelor, neimpozitarea firmelor noi in primul an, deducerea 100 la suta a cheltuielilor de cercetare, deducerea donatiilor, plata obligatiilor IMM-urilor catre stat in doua transe anuale.
„Nu s-a uscat cerneala”, iar ei anunta taieri!
Ce spune, acum, Victor Ponta? Ca s-a angajat sa mentina salariile la nivelul din 2012, nu sa le mareasca. In caz contrar, „cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu circa 44,3 miliarde lei, reprezentând 6,8 la suta din PIB”, cheltuieli suplimentare care sunt nesustenabile. Guvernul USL a mai decis ca salariatii nu vor mai primi tichete de masa, pensionarii nu vor mai avea transport gratuit si vom plati, toti, taxe cu pâna 16,05 la suta mai mari. Si apropo de locuri de munca, a anuntat inghetarea angajarilor in institutiile bugetare, cu exceptia celor care sunt ordonatori de credite. Primii care s-au dezmeticit au fost fermierii, care au sarit ca arsi când au aflat de majorarea accizelor la motorina, chiar din prima zi a lui 2013, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona, ceea ce va insemna inca un pas spre faliment. „Unde e pomana USL? S-au majorat impozitele, s-a scumpit motorina, s-au taiat tichetele de masa”, arata Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR). Fermierii nu vor capitula. Dupa sarbatori, toate asociatiile din tara membre ale ligii se vor intâlni in Consiliul Director, apoi in AGA si vor decide calendarul protestelor. Iritati sunt si liderii CNS Cartel ALFA: „Nici nu s-a uscat bine cerneala, nici nu a fost validat votul, iar ei anunta taieri!” spune, suparat, Martin Fartade, liderul CNS Cartel ALFA – Filiala Bacau, aflat in Bucuresti, la Congresul National al CNS: „Dupa alegerea conducerii, vor fi analizate toate aceste masuri. Deocamdata, nu s-a luat nicio decizie, dar cred ca vom reactiona.” (Silvia Patrascanu)
„Este doar politica. Nici nu avem buget”
“Deocamdata, in Sanatate, nu suntem afectati de aceste declaratii, a declarat Aurel Cretu, liderul Sanitas Bacau, sindicatul angajatilor din sistemul sanitar. Ce se intâmpla acum este doar politica. Nici macar nu avem buget.” In sistemul sanitar public se va lucra de la 1 ianuarie 2013 pe baza unor acte aditionale la contractul incheiat de furnizorii de servicii medicale si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar banii alocati vor reprezenta, pâna la finele lui martie, o medie a bugetelor lunare din 2012. Aceasta inseamna ca furnizorii vor putea face aceleasi cheltuieli ca si in 2012. „Daca dau tichete de masa acum, le vor da in continuare, daca, nu, a explicat Aurel Cretu. Interdictia la tichete se aplica la bugetari. Noi suntem prestatori de servicii.” In ceea ce priveste angajarile, Aurel Cretu spune ca acestea au fost deblocate in Sanatate printr-o hotarâre de guvern care este inca in vigoare. Potrivit acesteia, orice post vacantat pe parcursul lui 2012 poate fi scos la concurs. Liderul Sanitas spune ca s-a sperat la ceva in plus dupa alegeri, dar ramâne de vazut ce va fi. „Noi cerem punerea in aplicare a legii salarizarii, care ar aduce cresteri salariale. Avem sedinta Sanitas la nivel national. Vom hotari ce revendicari vom mai prezenta guvernantilor.” (Doina Mincu)
Politistii au mai primit o promsiune
Politistii nu si-au primit nici acum drepturile salariale restante pentru uniforma si in loc de bani au primit promisiuni. „La ultima discutie pe care am avut-o ni s-a spus ca banii se vor acorda in luna ianuarie. Eu nu mai cred nimic. Ne astepam ca dupa alegeri sa se ia astfel de masuri, de inghetare a salariilor, de mentinere a blocarii angajarilor. Acum vorbesc de cresterea taxelor si impozitelor, dar spun ca lasa la aprecierea primariilor. Nu ma mira ce se intâmpla”, a spus Marian Pavel, liderul de sindicat al Sindicatului National al Politistilor si Personalul Contractual, filiala Bacau. (Geta Panaite)
Dezamagiri pe toata linia in scoli
Angajatii din sistemul de invatamânt vor suferi pentru a-l patrulea an consecutiv din pricina restrictiilor. Chiar si cu aceste taieri si cu salarizarea proasta din sistem, „oamenii si-ar fi dorit altceva pe lânga tichete. Ne interesa mai mult sa avem o lege a salarizarii echitabila si sa se rezolve problema privind resursa umana. Nu vrem sa mai avem angajati necalificati in sistem si nici sa fim nevoiti sa apelam la profesorii pensionari ca sa facem orele”, a declarat Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamânt Bacau. Cea mai mare „durere” pentru profesori este insa ca nici 2013 nu se prefateaza ca fiind unul cu un buget mai mare pentru Educatie. „Cea mai mare problema este ca, cel mai probabil, educatia nu va primi cei 6 la suta din PIB, cum s-a tot promis. Se vede unde au dus politicienii acest sector. Din pacate, vom ramâne doar cu promisiuni, ca de fiecare data”, a mai spus Chiriac. (Andreea Gavrila)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.