Anul European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale a fost lansat si in judetul Bacau. Fundatia aConstantin Brancoveanu”, model de promovare a asistentei sociale a persoanelor varstnice sarace, si-a prezentat programul in cadrul Anului European.
La initiativa Fundatiei aConstantin Brancoveanu” si cu sprijinul Institutiei Prefectului, ieri, a fost lansat Anul European privind Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale, program demarat de Comisia Europeana. Sala de sedinte a Consiliului Judetean, unde s-a desfasurat actiunea, s-a dovedit a fi neincapatoare. In prezenta prefectului Claudiu Balan, a subprefectului Tudorita Lungu si a reprezentantilor unor organizatii neguvernamentale, institutii de stat si ai grupurilor afectate de excluziunea sociala, Carmen Silitra, presedintele Fundatiei aConstantin Brancoveanu”, a punctat principalele obiective ale programului. Recunoasterea dreptului la o viata demna si la un rol activ in societate a celor saraci si marginalizati, stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei, obtinerea unui angajament politic pentru promovarea incluziunii sociale, sunt principalele lui obiective. Scopul conferintei de astazi a constat in mobilizarea a cat mai multe persoane si institutii in lupta impotriva saraciei dar si la actiuni de promovare a incluziunii sociale.
Cele mai vitregite, persoanele varstnice
Anul European este implementat in cele 27 state membre UE, precum si in Islanda si Norvegia. In Romania lansarea a avut loc in 19 februarie, in cadrul unei conferinte organizate la Ministerul Muncii, unde, printre invitati, s-a aflat si Fundatia aConstantin Brancoveanu”, recunoscuta ca model de promovare a asistentei sociale pentru persoanele varstnice. Beneficiarii serviciilor sociale acordate de catre membrii fundatiei sunt cu prioritate varstnicii dependenti sau semidependenti, fara venituri sau cu venituri reduse. aVom merge impreuna cu varstnicii nostri sa vizitam si alte persoane de varsta a treia, mult mai necajite, si care au nevoie de ajutor din toate punctele de vedere. Vrem ca si aceste persoane sa fie incluse social si sa nu mai sufere de saracie. Caravana aIubeste-ti aproapele!a, initiata de fundatia noastra, va dura tot anul 2010″, a conchis Carmen Silitra, presedintele fundatiei.
[ad#stire]In Romania, programul national ce va fi derulat in 2010 pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale este finantat 50% din fonduri de la Comisia Europeana si 50% de la guvernele statelor membre UE. O parte din fonduri va ajunge si in judetul Bacau, unde fenomenul saraciei si al excluziunii sociale este marcant. Dupa judetul Iasi, Bacaul se inscrie cu cele mai multe prestatii sociale. Nu mai putin de 240.000 de alocatii, indemnizatii si ajutoare se acorda in momentul de fata. Aproape 13.000 familii traiesc la limita subzistentei, astfel ca sunt indreptatite la ajutor social, in anul 2009 beneficiind de sprijin alimentar european peste 100.000 locuitori ai judetului.
Elena Tintaru