Alegerile locale de pe 1 iuie au clarificat situatia candidatilor la Primarie, dar si a sondajelor mai mult sau mai putin oficiale date publicitatii in ultimele doua luni. aAlgoritmul” final a fost 2-2-12, cu 12 candidati care se pot declara multumiti de faptul ca au primit votul celor din propriile familii…
Marea surpriza a alegerilor a fost apropierea lui Romeo Stavarache de pragul de 50 de procente, adica de obtinerea unui nou mandat inca din primul tur, lucru care ar fi fost de-a dreptul inexplicabil daca tinem cont de raportul promisiuni – realizari reale, total defavorabil primarului. Insa strategia de campanie a lui Stavarache, bazata pe evitarea confruntarilor directe si pe atacuri calomnioase si fara dovezi la adresa tuturor contracandidatilor importanti pare sa fi avut succes la o parte din bacauani, care i-au acordat voturile. Lui Stavarache i-au lipsit cateva zecimi de procent, insa scorul obtinut l-a transformat in favorit teoretic pentru turul al doilea. Ramane de vazut cum va gestiona actualul primar avantajul nesperat adus de voturile primite. Adversarul lui Stavarache in turul doi va fi independentul Sergiu Sechelariu, care a obtinut un scor mult mai mic decat cel preconizat: 18,8%, suficient insa pentru calificarea in turul al doilea, in contextul aprestatiei” slabe a celorlalti doi candidati cotati cu sanse, Ioan Chiriac (PD-L) si Catalin Mardare (PSD). Sergiu Sechelariu are toate motivele sa fie dezamagit de rezultat, in conditiile in care a avut o campanie pozitiva, bazata pe proiectele concrete gandite pentru Bacau. Dezechilibrul dintre cei doi candidati principali poate fi explicat doar de neprezentarea la vot a sustinatorilor lui Sechelariu, dar si de avantajele pe care primarul in functie si le-a creat pentru campania electorala.
Mersul piticului
Procente dezamagitoare pentru propriile partide au obtinut candidatii PD-L si PSD, Ioan Chiriac si Catalin Mardare. In cazul lui Chiriac, rezultatul ar putea fi motivat si de campania aavangardista” abordata, cu un joc de cuvinte legat de numele candidatului. Probabil si Basescu ar pierde alegerile daca s-ar prezenta electoratului in chip de agrafa sau alt obiect de aceeasi importanta! Rezultatul obtinut este net inferior potentialului pe care il are Chiriac, valorizat insuficient prin strategia de campanie facuta parca ape genunchi”. Cele 11 procente obtinute de candidatul PD-L sunt insa peste scorul lui Catalin Mardare, de nici 10%, surprinzator pentru candidatul PSD. Discretia si lipsa de agresivitate par sa nu fi fost pe placul electoratului bacauan, care, in cea mai mare parte, prefera sa se lase sedus de candidati invizibili si de acuzatii anonime lansate in cutiile postale. S-a confirmat, in plus, si pronosticul analistilor politici locali, care nu il vedeau pe Mardare potrivit pentru rolul de candidat la Primarie. Din pacate pentru el, senatorul PSD s-a ales cu o eticheta de invins, de care nu avea nevoie…
… si altii
Remarcabila este si diferenta foarte mare dintre primii patru si arestul”. Procente de la zero virgula ceva pana la unu si ceva, cu diferente nesemnificative, au obtinut Ghiorghe Huluta, Raluca Nastase, Petru Munteanu, Neculai Lupu, Angela Bogea si toti ceilalti candidati ade buzunar”, care ar fi putut la fel de bine sa se scuteasca de un efort si sa urmareasca alegerile la televizor. Ce-i drept nici ca participanti nu au avut parte de mari emotii. Procentele extrem de scazute obtinute de 12 din cei 16 candidati indica si faptul ca numarul lor a fost mult prea mare, unii primind voturi, probabil, numai de la familii, vecinii de bloc si colegii de serviciu. Ramane de vazut in ce directie vor merge voturile celor 14 care nu au prins turul doi si daca macar la afinala” de pe 15 iunie prezenta la vot va fi mai mare.Scris de Codrin Pop
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.