15 noiembrie 2024

190 de bacauani si-au gasit vindecarea in tarile Uniunii Europene

Incepând din 2007, de când tara noastra a intrat in Uniunea Europeana, beneficiem de tratamente de specialitate, decontate de stat, si in strainatate. De atunci, la nivel national a cheltuit sume enorme de bani, iar in prezent inca mai are o datorie de 212 milioane de euro. Asta insa nu ingradeste drepturile asiguratilor de a-si gasi vindecarea in spitalele si clinicile europene.

Pentru asiguratii aflati in evidenta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau care parasesc temporar tara sau au nevoie de servicii medicale planificate intr-un stat UE, se emit formularele S1 (fostele formulare E106, E109, E120, E121), S2 (fost E112) si cardul european de asigurari de sanatate sau documentul de inlocuire provizorie a acestuia.



„Pana in prezent, numai in anul 2014, au fost eliberate 5.600 carduri europene de asigurari de sanatate, 32 formulare S1 si 4 formulare S2. Conform ordinului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ce prevede normele privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale, CJAS Bacau a facut in acest an plati externe in valoare totala de 1.010 mii lei pentru asiguratii nostri, care au beneficiat de servicii medicale in tarile UE.”
Dan Stoica, director contractari CJAS Bacau

Platile au fost facute la spitalele din Germania, pentru 182 pacienti, Austria, pentru cinci pacienti si Elvetia, pentru doi pacienti. Pentru inca aproximativ 200 de pacienti bacauani s-a finalizat validarea documentelor pentru plata, fiind transmise la Casa Nationala de Sanatate, urmând ca in perioada urmatoare sa se mai achite circa 1.600 mii lei la spitale din Italia, Austria, Marea Britanie, Belgia, Suedia, Olanda etc. In prezent se lucreaza la documentatiile care provin din Spania si Germania. „Probabil ca pâna la sfârsitul anului vom atinge pragul de 500 de pacienti pentru care am facut plati intr-un an catre sistemul sanitar din UE, respectiv peste 3.000 mii lei, echivalentul a 700.000 euro”, a explicat Dan Stoica, director contractari la CJAS Bacau.

Traseu lung si anevoios

Termenul de decontare prevazut de legislatia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrarii documentelor de plata la Casa Nationala, iar daca acestea sunt contestate termenul se prelungeste la 36 de luni. Documentatia parcurge insa un traseu anevois (tocmai de aceea si durata de decontare este de peste un an), respectiv: spitalul din tara UE – organismul de legatura din tara UE – organismul de legatura din România (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) – casele judeteane (respectiv Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau). Acestea din urma comunica catre CNAS care formulare sunt eligibile la decontare si suma necesara. Ulterior, CNAS aloca suma catre casa judeteana, pentru plata serviciilor medicale de care au beneficiat asiguratii. Plata in valuta se face prin intermediul unui cont deschis de CNAS la o institutie bancara catre organismul de legatura din tara UE. Sunt situatii când pe anumite dosare se cer explicatii suplimentare, dar, in general, timpul maxim de raspuns la un caz este de o saptamâna.

State UE in care se accepta aceste formulare:
Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Pentru ca un pacient sa beneficieze de servicii medicale in afara tarii, tratamentul trebuie sa fie printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de samatate din România. In plus, trebuie demonstrat (prin actele medicale depuse la dosarul de aprobare) ca acest tratament nu poate fi acordat in România, intr-un intervalul de timp necesar, având in vedere starea de sanatate a pacientului respectiv si evolutia probabila a bolii. Daca aceste doua conditii sunt indeplinite, casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestor formulare. Prin aceste documente se suporta strict doar cheltuiala cu actul medical si doar pentru bolnavul in cauza. Insotitorii nu primesc decontarea de transport si cazare.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014