Festivitate solemna si exercitii demonstrative ale jandarmilor bacauani la 160 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Române
Jandarmii bacauani au sarbatorit solemn 160 de ani de la infiintare. Deoarece in acest an ziua de 3 aprilie coincide cu ajunul Sarbatorilor Pascale, s-a luat decizia aniversarii in avans. In fata Palatului Administrativ din Bacau, comandantii Jandarmeriei Mobile Bacau, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISJU), ai Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, dar si cadre militare ale Armatei Române, alaturi de prefect si veteranii de razboi au fost de fata la ceremoniile prilejuite de implinirea a 160 de ani de functionare a Jandarmeriei.
„Ziua Jandarmeriei” a fost deschisa de pefectul Claudiu Balan, care a dat citire mesajului presedintelui Traian Basescu dar si al premierului Emil Boc. „Jandarmeria este o institutie cu o istorie de 160 de ani, prezenta la momentele importante ale istoriei tarii. Uniforma Jandarmeriei este expresia datoriei implinite”, a rostit Claudiu Balan. Colonelul Vasile Enache, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau a moderat intregul eveniment. Generalul de brigada Mihai Simionescu, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a transmis mesajul Ministrului Administratiei si Internelor. „In calitate de ministru al Ministerului Administratiei si Internelor sunt placut impresionat de modul exemplar in care va faceti activitatea”. Apoi a fost citit mesajul Inspectorului General al Jandarmeriei Române. „Dupa cum stiti, tara traverseaza o perioada de criza, in care banii si mijloacele sunt mai restrânse. Ceea ce este jandarmeria astazi se datoreaza energiei oamenilor sai”, a precizat colonelul Vasile Enache, Programul a continuat cu slujba religioasa sustinuta de preotii militari ai Jandarmeriei, Armatei si Pompierilor. Cei prezenti au asistat apoi la un alt moment solemn, cel al intonarii Imnului National si a altor marsuri militare. Trupele de jandarmi bacauane au defilat in acordul imnurilor, in pas NATO.
Sase inaintari in grad, inainte de termen
Comandantul jandarmilor bacauani, Vasile Enache, a dat citire numele celor care au fost inaintati in grad inainte de termen, pentru merite deosebite. Este vorba de maiorul Ioan Caloian, care a devenit locotenent colonel, de capitanul Cretu Gavril care a devenit maior dar si de subofiteii Vasile Stanciu, Neculai Cretu, Bartolomeu Laurentiu si Mitica Roman.
Exercitii demonstrative si spectacol
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost marcata de demonstratiile jandarmilor bacauani, demonstratii de forta, perspicacitate, rod al unor eforturi sustinute de pegatire specifica. Bacauanii prezenti au aplaudat dupa fiecare excercitiu demonstrativ. Trupele de jandarmi au prins raufacatori, pe care i-au imobilizat in scurt timp. Un alt exercitiu, care a presupus mobilizarea unui numar mai mare de forte de ordine, pentru prinderea unor hoti de valori bancare. A urmat apoi un exercitiu mult gustat de bacauani. Câinii dresati ai jandarmilor si-au aratat cunostintele si au primit aplauzele cuvenite. Spre finalul demonstratiei jandarmii au folosit armele din dotare. Impuscaturile au alarmat centrul Bacaului. Demonstratia Jandarmeriei s-a incheiat prin defilarea trupelor in acordul imnurilor militare. Jandarmeria Româna a fost infiintata in data de 3 aprilie 1850, de domnitorul Grigore Alexadru Ghica, care a aprobat hotarârea Divanului obstesc, semnând „Legiurea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi”. Prin aceast? lege s-a creat statutul juridic armei Jandarmeriei si s-au stabilit principiile de organizare si func?ionare.