19 noiembrie 2024

150 de silvicultori bacauani la Mitingul pentru salvarea padurilor României

* ei au protestat impotriva noului Regulament de valorificare a masei lemnoase si considera ca prejudiciul adus statului, padurii si proprietarilor de paduri de grupurile de interese care au taiat ilegal 400.000 ha de paduri private este de 36 de miliarde de euro

Peste 150 de silvicultori bacauani s-au numarat, la jumatatea acestei saptamâni, printre cei circa 2.100 de participanti la Mitingul pentru salvarea padurilor României, organizat de Federatia pentru Apararea Padurilor (FAP) in piata Victoriei din Bucuresti. FAP este organizatie non-guvernamentala care cuprinde membri ai Academiei Române, ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Societatea inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Asociatia Constructorilor Forestieri din România, Asociatia Pensionarilor Silvici din România si Asociatia Proprietarilor de Paduri din România, dar si Confederatia sindicala Consilva.



„Am avut, dupa miting, o intâlnire la Guvern, dar nu cu vicepremierul Costin Borc, cum era stabilit, ci cu secretarul de stat Erika Stanciu, responsabilul pe Departamentul Paduri din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Nu am ajuns la o concluzie. Dialoguri cu doamna Stanciu am mai avut, fara rezultat. De aceea, cred ca actiunile noastre nu se vor opri aici. Noi am demarat procedura de contestare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, iar saptamâna viitoare il vom contesta si in instanta de judecata. Vom face uz de toate caile pe care ni le permite legea, sa reusim modificarea Regulamentului”, ne-a declarat liderul Sindicatului Silvicultorul Bacau, Silviu Geana, care este si secretarul general al Confederatiei Consilva.
 
Ce au revendicat silvicultorii
 
Silvicultorii revendica modificarea HG 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica, „întrucât nu respecta Constitutia României si Codul Silvic si nu ia în considerare ca padurea este bun de interes national”.

Alte revendicari vizeaza solutionarea actualei crize din sectorul silvic, acordarea unor subventii proprietarilor de paduri cu suprafete pâna la 30 ha, pentru administrarea si paza acestor paduri, scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese si tragerea la raspundere a celor care au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de paduri particulare si retrocedari ilegale de paduri.

In lista celor zece revendicari se mai regasesc consolidarea Regiei Romsilva si respectarea reglementarilor silvice ale Uniunii Europene si Consiliului Europei.

„Desi Federatia noastra a solicitat la actiunile de pichetare a Guvernului din noiembrie, decembrie si februarie si a Ministerului Mediului din ianuarie, solutionarea revendicarilor amintite – spune presedintele FAP, Marin Stoicescu -, nu a fost luata nicio masura. Consecinta: continuarea procesului de distrugere a padurilor, cresterea prejudiciului adus tarii si padurii românesti prin distrugerea acestor paduri, cresterea presiunii grupurilor de interese asupra padurilor statului si asupra patrimoniului Romsilva (obiective economice, cladiri, utilaje), concedierea a 7.000 salariati de la Romsilva, instigarea de catre grupurile de interese a unor segmente de populatie împotriva personalului silvic, fara ca autoritatile care raspund de silvicultura sa aiba o reactie în acest sens”.
 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014