Spre deosebire de alte instituţii, Centrul Internaţional de Cultură şi Artă “George Apostu” l-a sărbătorit pe Mihai Eminescu şi a marcat Ziua Culturii Naţionale duminică, 15 ianuarie, cu o serie de comunicări deosebit de sugestive, reunite sub genericul „Mihai, dac-ai ști cât de tare îmi lipsești”.
“Astăzi, aşezăm această zi sub semnul păcii, a mărturisirilor de iubire faţă de poetul care ne-a lăsat nouă, urmaşilor, o Limbă şi Marea Poezie. Despre poezie şi limba noastră cea română, vor vorbi poeţii şi criticii literari, despre pace vorbesc cele două excepţionale expoziţii, pe care le vedeţi pe simeze, «Afişe pentru pace», cu lucrări realizate de elevi cu vârste între 11 şi 13 ani, pe tema “A Celebration of Peace”, la sugestia şi cu sprijinul Lions Club Bacău «Sf. Gheorghe» şi Lions Club «Sanity», cărora le adresez cele mai frumoase felicitări”, a spus Geo Popa, director al Centrului “Apostu”. (Despre cele două expoziţii şi festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări, într-o ediţie viitoare).
O interesantă intervenţie a avut poetul Dan Petruşcă, care a adus în discuţie rolul culturii în susţinerea identităţii naţionale, dar mai ales problema mult discutată (gratuit şi de multe ori tendenţios) a locului şi rolului poetului Mihai Eminescu în poezia românescă, dar şi în “naşterea limbii române”.
“Adulatori şi detractori, de ieri şi de astăzi, s-au întrecut în a-l ridica în slăvi sau a-l băga în dulapuri, Eminescu, în opinia mea nu ne încurcă, de aceea mai bine ar fi să-l citim şi să-l recitim, să vorbim despre poet în fiecare zi nu numai pe 15 ianuarie”, a mai spus Dan Petruşcă. Criticul Adrian Jicu a vorbit despre universalitatea creaţiei eminesciene: “Mi se pare un pleonasm să vorbim despre universalitatea lui Eminescu. Poezia este sau nu este, relevant ar fi pentru noi toţi, să avem bucuria de a-l citi, criticii să-l pună îm context, mai ales criticii dinb noua generaţie, de la care se aşteaptă foarte mult.”
Pentru a ilustra şi mai bine universalitatea poeziei lui Eminescu, profesorul universitar Ştefan Munteanu a adus în atenţia publicului activitatea de-o viaţă pentru studierea operei lui Mihai Eminescu, abordările critice, toate subsumate în volumul “Filosofia indiană şi creaţia eminesciană”, volum publicat recent şi în limba spaniolă, cu titlul „La filosofía India y la creación literaria de Mihai Eminescu” de către Editura Niram Art din Madrid.
Ziua Culturii Naționale a continuat cu un moment muzical susținut de soprana Claudia Vasilache și profesor Antonela Leahu – pian, completat de un recital în interpretarea lui Benchea Claudiu, elev clasa a X-a, canto tradițional, prof. coord. Florin Blaj.
Programul cultural pentru anul 2017 al Centrului de Cultură „George Apostu” se va desfăşura sub genericul „ImagiNație – energia culturii”, despre care vom ocazia să mai vorbim.