Până la sfârșitul lunii, băcăuanii care s-au înscris în Programul „Casa Eficientă Energetic” trebuie să depună dosarele pentru obținerea unei finanțări de la stat. Termenul a început din 15 septembrie, când au fost publicate listele cu solicitanții validați.
Pe lângă cererea pentru prima energetică, dosarul trebuie să cuprindă un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde solicitanții vor să facă amenajările. În baza acestor documente, cei interesați pot obține, de la stat, un spijin de 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, se vor deconta până la 60 la sută din costurile lucrărilor.
Cei care s-au înscris în aplicația informatică și au fost invalidați, întrucât nu au avut documentația valabilă, se pot înscrie din nou în aplicație dacă vor avea dosarul complet și valabil. „Este important de reținut faptul că documentele din dosar trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicația informatică”, ne-au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bacău.
La ce pot fi folosiți banii de la stat
Sumele atribuite de stat pot fi folosite, printre altele, pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi. Important este ca, după ce vor fi făcute aceste amenajări, eficiența energetică a locuinței să crească. Lucrările trebuie finalizate în cel mult 18 luni, procentul de 60 la sută din valoarea investiției urmând a fi decontată de stat.
Reamintim că scopul programului „Casa Eficientă Energetic” este reducerea consumului de energie din casele beneficiarilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție, având regim de înălțime de cel mult trei niveluri.