Sarbatoare de suflet, invitati de onoare si un spectacol sustinut de elevi. Toate acestea au avut loc la Colegiul National „Ferdinand I”, cu ocazia implinirii a 145 de ani de la infiintare. In amfiteatrul institutiei de invatamant a fost organizata o intalnire intitulata „Arc peste timp” unde au participat cadrele didactice, oficialitati, profesori pensionari.
Colegiul National „Ferdinand I” a implinit 145 de ani de la infiintare. La ceas aniversar, in cea mai veche intitutie de invatamant din Bacau s-au organizat mai multe actiuni cu elevi si profesori, concursuri intre clase si activitati cu dirigintii la clasa, pentru ca, la orele pranzului, in amfiteatrul liceului sa se desfasoare o intalnire de suflet, intitulata „Arc peste timp”, la care au fost invitate toate cadrele didactice, oficialitati si profesori pensionari. „O traditie grea, care ne apasa pe umeri, care ne mobilizeaza, ne stimuleaza, nu ne lasa sa ne blazam si pe care ne straduim din rasputeri sa o continuam”, a declarat prof. Gigliola Ceunas – director CN „Ferdinand I”.
145 de ani de istorie
Piatra de temelie a acestei intitutii de prestigiu din Bacau a fost asezata in 1 decembrie 1867, cand a functionat ca o scoala de gimnaziu clasic. Prima promotie de absolventi a fost in anii 1870 – 1871. Ulterior, 20 de ani mai tarziu, in 1891, incepe constructia primului corp, iar scoala primeste denumirea de „Gimnaziul „Principele Ferdinand”. La sarbatorielea centenarului scolii, in 1967, primeste titulatura de Liceul „George Bacovia”, in onoarea fostului elev, poet ilustru, iar mai apoi, in 1998, sa se numeasca, prin ordinul Ministrului Educatiei, Colegiul National „Ferdinand I”. De toate acestea si-au adus aminte cu drag profesorii pensionari invitati, respectiv Gheorghe Poraicu – profesor de fizica, Tamara Nicolescu – profesor de chimie, Constantin Balnisteanu – profesor de germana, Stefan Antohe – profesor de matematica, Petru Cimpoesu – profesor de discipline tehnice si Eugen Salahoru – profesor de limba romana. „Aminitrile mele sunt numeroase. Este liceul meu de suflet. Sunt in acest liceu de la terminarea facultatii din 1970. Asa ca 42 de ani din cei 145 sunt ai mei. Ma simt pentru totdeauna legat de aceasta institutie”, a marturisit prof. Constantin Balnisteanu. „Eu, ori de cate ori intru in aceasta institutie sunt marcat de emotie. Traiesc mereu emotia inceputului, pentru ca pot spune ca sunt ceea ce sunt si acum, dupa 10 ani de la pensionare, si am fost ceea ce am fost datorita acestui liceu. Aici am avut copii eminenti, de care am fost intotdeauna mandru, si pentru ca am avut colegi ilustrii, de la care aveai intotdeauna ce invata”, a adaugat si prof. Eugen Salahoru.
Spectacolul elevilor
Si pentru ca a fost o sarbatoare, in adevaratul sens al cuvantului, pentru cei prezenti, elevii Colegiului National „Ferdinand I” au pregatit un spectacol, de trecere prin istoria timpului, din care nu au lipsit cantecul, dansul, poezia si scenetele. Prezentatori au fost elevii Ruxandra Bogdan si Cristi Cimpoesu.
Trecut si prezent
In aceasta institutie de invatamant bacauana au ocupat diferite catedre personalitati remarcabile, de la Garabet Ibraileanu, Vasile Parvan, Lascar Veniamin, Panaite Topliceanu, pana la George Bacovia sau Grigore Haralambie Grandea, iar intre absolventii colegiului, din generatiile mai vechi, peste 40 au fost ori mai sunt profesori universitari sau academicieni precum Solomon Marcus, Alexandru Piru, Constantin Arsenie sau Constantin Platon. An de an, Colegiului National „Ferdinand I” a avut, prin elevii sai, rezultate remarcabile la olimpiade si concursuri scolare, la Bacalaureat si la examenele de admitere in facultati. Misiunea profesorilor, asa cum chiar ei insisi declara, este formarea unui absolvent competent, responsabil, capabil sa se integreze si sa obtina performante intr-o societatea moderna aflata in permanenta schimbare, astfel incat sa poata strabate caile aspre ale vietii si sa fie mandru de scoala care l-a educat.