În calitate de absolvent a două ample programe de studiu internaționale, desfășurate în SUA, „International Visitor Leadership Program” și „Countering Holocaust Distortion and Denial: Building a Framework of Articulated Action”, organizate de Ambasada SUA la București și Biroul pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al SUA, profesorul Gabriel Stan de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, a fost invitat să participe la deschiderea proiectului „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership”.
Acesta a fost lansat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, fiind coordonat de American Councils for International Education – România.
În România, American Councils for International Education este prezent din 2015. De-a lungul acestor ani, American Councils România a implementat cu succes Programul Future Leaders Exchange, sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, pentru peste 100 de elevi și studenți.
Mai mult decât atât, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România, sunt implementate programe precum: Camp Kennedy, Elie Wiesel Study Tour, 4/4ForFriends Community Service, Kennedy Academy for Students și Grow Outstanding Action Leaders Camp (GOAL).
Proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership” este conceput pentru a sărbători aniversarea a 25 de ani de parteneriat strategic România – SUA și pentru a consolida comunitatea absolvenților programelor de schimb ale Departamentului de Stat SUA. Punând expertiza absolvenților și experiența lor din SUA în centrul acestui proiect, American Councils urmărește să consolideze relațiile dintre SUA și România, să apropie comunitatea acestora și să disemineze informații despre importanța acestui parteneriat strategic.
La deschidere, invitat special a fost Mircea Geoană, secretar general – adjunct al NATO, care a salutat inițiativa acestui proiect și pe membrii Comunității „Alumni” din România. El a precizat că „semnarea, în urmă cu 25 de ani, a Parteneriatului Strategic România – SUA, a fost un moment deosebit de reflecție, de introspecție, dar mai ales de prospecție”, îndemând, totodată, la transformarea acestuia, dintr-unul „de securitate”, într-unul „pentru prosperitate”.
De asemenea, Mircea Geoană și-a exprimat convingerea că acest parteneriat va primi „atenție, grijă, investiție și mai ales sprijin popular și leadeship politic”. Ca urmare a acestei provocări, participanții au discutat despre importanța parteneriatului strategic dintre cele două state și despre cele mai importante momente ale lui. Totodată, câțiva dintre ei au prezentat „experiența americană” prin care au trecut, cu ocazia participării la diferite programe de studiu, desfășurate în SUA.
American Councils a prezentat absolvenților oportunitatea de a organiza ateliere pe teme prioritare ale programului, inclusiv, dar fără a se limita la: pacea și securitatea regională și internațională; promovarea standardelor euro-atlantice ale democrației, statului de drept, la drepturile minorităților, sau la consolidarea economiei transatlantice.
De asemenea, cei care au finalizat programe de studii în SUA, pot prezenta, prin organizarea unor ateliere locale, modul în care experiența lor de acolo a influențat perspectiva asupra acestor subiecte, cu impact asupra comunităților mari și mijlocii din România. În general, prin atelierele locale, American Councils va promova prietenia și cooperarea româno-americană în comunitățile urbane și rurale, va aborda subiecte de interes local și va încuraja cetățenii să-și susțină și să-și protejeze drepturile și libertățile democratice.
În acest context profesorul Gabriel Stan, membru al Comunității „Alumni”, va propune organizarea la Bacău a unui atelier local, cu tema „142 de ani de relaţii diplomatice, România – SUA”, unul din cele 25, organizate la nivel național, care se va desfășura în toamna anului 2022.
„Atelierul de lucru propus de noi va fi destinat elevilor și profesorilor de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și nu numai. Cu acestă ocazie vor fi prezentate documente din arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, documente istorice şi fotografii scanate, transmise de Arhivele Naţionale ale SUA şi de câteva biblioteci prezidenţiale de peste Ocean. De asemenea, ne gândim să iniţiem o serie de proiecte educaţionale, care îşi propun promovarea educaţiei împotriva urii, dar şi a toleranţei şi reconcilierii, combaterea traficului de fiinţe umane şi a discriminării în şcoli.” , ne-a precizat profesorul Gabriel Stan.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.