19 ianuarie 2025

138 de ani de la naşterea savantului Ion Borcea

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău sărbătoreşte în preajma Zilei Culturii Naţionale, pe marele biolog băcăuan al cărui nume îl poartă: „Ion Borcea”. Pentru a marca sărbătorirea „Zilei culturii Naţionale”, publicul este invitat să viziteze gratuit expoziţiile Muzeului de Ştiinţele Naturii în ziua de vineri 13.01.2017 (orele 8-16). Cu această ocazie băcăuanii vor putea să afle detalii despre Ion Borcea (pe touch-screen-ul din zona dedicată istoricului instituţiei în cadrul expoziţiei permanente), dar şi să achiziţioneze vederea aniversară din seria „Mari Biologi Români” disponibilă în shop-ul muzeului începând cu ziua de vineri, 13 ianuarie 2017.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii poartă numele lui Ion Borcea din 7 iunie 1993, în memoria şi ca semn de recunoaştere a meritelor pe tărâmul biologiei ale marelui savant băcăuan. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” are în componenţă şi Casa Memorială „Ion Borcea” din comuna Racova. Aceasta a fost donată de sora savantului Eufrosina Borcea, la data de 4 februarie 1971, Inspectoratului Judeţean pentru Cultură Bacău, fiind ulterior transferată Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău. Obiectivul adăposteşte o valoroasă expoziţie cuprinzând obiecte personale care au aparţinut savantului Ion Borcea.



Ion Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, judeţul Bacău – d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, judeţul Constanţa). A fost un om de ştiinţă român, zoolog, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care şi-a dedicat viaţa cunoaşterii ecosistemelor marine, fiind de asemenea, fondatorul oceanografiei româneşti şi a Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.

Începând cu anul 1901, ca bursier al Fondului „Vasile Adamachi”, a studiat în Franţa, la Universitatea Sorbona din Paris, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, obţinând licenţa în 1903 şi doctoratul în 1905 cu teza „Recherches sur le system uro-genital des Elasmobranches”. Ion Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România în anul 1935 şi al unor societăţi de ştiinţe din ţară şi străinătate.

A fost, de asemenea, Decan al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, director al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi (1912-1936) şi fondator, în 1926, al Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea al cărei director a fost între anii 1926-1936. Profesorul Borcea a fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în perioada 1919-1920 şi ministru ad-interim la Comerţ. În 1936 a fost numit Doctor honoris causa al Universităţii din Montpellier, Franţa. Numeroase instituţii de cultură, cercetare sau de învăţământ din ţară poartă numele savantului Ion Borcea.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img