Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău sărbătoreşte în preajma Zilei Culturii Naţionale, pe marele biolog băcăuan al cărui nume îl poartă: „Ion Borcea”. Pentru a marca sărbătorirea „Zilei culturii Naţionale”, publicul este invitat să viziteze gratuit expoziţiile Muzeului de Ştiinţele Naturii în ziua de vineri 13.01.2017 (orele 8-16). Cu această ocazie băcăuanii vor putea să afle detalii despre Ion Borcea (pe touch-screen-ul din zona dedicată istoricului instituţiei în cadrul expoziţiei permanente), dar şi să achiziţioneze vederea aniversară din seria „Mari Biologi Români” disponibilă în shop-ul muzeului începând cu ziua de vineri, 13 ianuarie 2017.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii poartă numele lui Ion Borcea din 7 iunie 1993, în memoria şi ca semn de recunoaştere a meritelor pe tărâmul biologiei ale marelui savant băcăuan. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” are în componenţă şi Casa Memorială „Ion Borcea” din comuna Racova. Aceasta a fost donată de sora savantului Eufrosina Borcea, la data de 4 februarie 1971, Inspectoratului Judeţean pentru Cultură Bacău, fiind ulterior transferată Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Bacău. Obiectivul adăposteşte o valoroasă expoziţie cuprinzând obiecte personale care au aparţinut savantului Ion Borcea.
Ion Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, judeţul Bacău – d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, judeţul Constanţa). A fost un om de ştiinţă român, zoolog, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care şi-a dedicat viaţa cunoaşterii ecosistemelor marine, fiind de asemenea, fondatorul oceanografiei româneşti şi a Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.
Începând cu anul 1901, ca bursier al Fondului „Vasile Adamachi”, a studiat în Franţa, la Universitatea Sorbona din Paris, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, obţinând licenţa în 1903 şi doctoratul în 1905 cu teza „Recherches sur le system uro-genital des Elasmobranches”. Ion Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România în anul 1935 şi al unor societăţi de ştiinţe din ţară şi străinătate.
A fost, de asemenea, Decan al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, director al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi (1912-1936) şi fondator, în 1926, al Staţiunii Zoologice Marine de la Agigea al cărei director a fost între anii 1926-1936. Profesorul Borcea a fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în perioada 1919-1920 şi ministru ad-interim la Comerţ. În 1936 a fost numit Doctor honoris causa al Universităţii din Montpellier, Franţa. Numeroase instituţii de cultură, cercetare sau de învăţământ din ţară poartă numele savantului Ion Borcea.