9 ianuarie 2025

133 milioane euro pentru IMM-uri

Prin Fondul Social European, o noua masura de sustinere a intreprinderilor va fi implementata de la finele lunii martie. Nu mai putin de 133 milioane euro vor fi alocate atat in beneficiul angajatorilor, cat si al angajatilor.
Suma pusa la bataie de Fondul Social European cuprinde o serie de masuri extrem de binevenite in peisajul „crizat” al economiei romanesti. Aproape jumatate din cifra totala, mai precis 56 de milioane de euro, sunt bani destinati subventionarii cu minum 50% a salariilor noilor angajati. Diferenta pana la 133 milioane euro este alocata subventiilor pentru formarea profesionala si pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

In ordinea depunerii proiectelor



Desi planul de finantare este gandit pentru o perioada de 2 ani, in cazul in care numarul proiectelor eligibile va fi suficient de mare, durata va fi restransa. Banii gestionati prin intermediul Fondului Social European si al Ministerului Muncii vor fi dati in ordinea depunerii proiectelor, pana la acoperirea integrala a celor 133 milioane de euro. Fondurile au drept tinta toate intreprinderile mici si mijlocii cu capital privat sau de stat ce vor depune cereri pentru atragerea finantarii.

Bani pentru salarii

In cazul unui proiect eligibil, poate fi acoperit, pentru 12 luni, un procent de 50% din salariile noilor angajati ce provin din randul somerilor, unicilor intretinatori de familie, persoanelor cu varste de peste 50 de ani. Daca sunt angajate persoane aflate in somaj de peste 2 ani, subventia creste pana la 75% din salariile pentru 2 ani, acelasi procent fiind pastrat in cazul angajarii persoanelor cu handicap (situatie in care sunt acoperite si cheltuielile pentru adaptarea spatiilro de lucru). In afara de sustinerea salariilor, fondurile, in functie de destinatie, pot acoperi un procent ce variaza intre 25-80% din costurile aferente calificarii noilor angajati. Trebuie mentionat faptul ca aceasta subventie nu implica doar plata persoanelor ce se ocupa de formarea profesionala, ci si plata salariilor celor instruiti pe durata cursurilor de specializare.

Criterii flexibile

Finantarile pot fi obtinute de orice agent economic, cu exceptia celor aflate in insolventa sau lichidare ori care au datorii la bugetul de stat ori la bugetele locale. Cererile vor fi primite incepand cu ultima perioada a lunii martie, la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Alocarea fondurilor se va face in ordinea depunerii proiectelor de finantare.
&ltp style=”text



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img