30 noiembrie 2024

130 de ani de la înființarea Bibliotecii Publice din Bacău

Rostul bibliotecii la început de drum este actual și astăzi: „Cei cari nu ştiu să poată învăţa, iar cei care ştiu ceva, să se poată perfecţiona

Au trecut 130 de ani de la înființarea primei biblioteci publice în Bacău. Inițiatorul, primarul comunei Bacău, Gheorghe Strudza, stabilește obiectivul: „Cei cari nu ştiu să poată învăţa, iar cei care ştiu ceva, să se poată perfecţiona, valabil și astăzi. Primii donatori sunt intelectualii urbei: primarul, profesori, avocați, întreprinzători. Invitat special la manifestările din prima zi a sărbătorii a fost Adrian Cioroianu, director general al Bibliotecii Naționale a României, care a susținut conferința: Istoria – cea mai frumoasă poveste?



Se petrecea acum 130 de ani, pe 27 iunie 1893: Societatea „Cultura, sub conducerea primarului Gheorghe Sturdza, înființează prima bibliotecă publică din Bacău. Biblioteca va primi numele tatălui său, Costache Sturdza, cel mai important donator de carte la acel moment. S-a stabilit și sediul: în clădirea Primăriei (clădirea din centrul orașului, acum Starea Civilă), și primul bibliotecar: registratorul-arhivar Neculai Paraschiv. Însuși primarul Gheorghe Sturdza invită cetățenii orașului la inaugurarea bibliotecii, ceea ce nu s-a întâmplat astăzi (3 iulie 2023), cu ocazia manifestărilor prilejuite de împlinirea a 130 de la înființare. Eveniment important pentru oraș, pentru băcăuani, biblioteca fiind cea mai veche instituție de cultură din Bacău, care a făcut și face cinste ubei noastre, însă actualul primar nu și-a găsit timp să onoreze evenimentul.

 Manifestările s-au deschis, luni, 3 iulie, la ora 12.00, cu simpozionul130 de ani în slujba comunitații susținută de invitați speciali: Nina Corcinschi, director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu, Mariana Harjevschi, director al Bibliotecii Municipale Chișinău, Ion Milică, director BCU Iași, Dragoș Neagu, președinte al Asociației Bibliotecarilor din România, Crina Ifrim, șef Birou editori al Bibliotecii Naționale a României. Au participat bibliotecari de la bibliotecile publice din județul Bacău. Tot cu aceeași ocazile, a fost vernisată expoziția de cărți poștale și ilustrate Bacău, urbea cu parfum de epocă” (curator – Mihai Ceucă).

Istoria – cea mai frumoasă poveste?

După amiază, de la ora 18.00, în eleganta sală a Cercului Militar, la fel ca în anul 1893, pe baza Publicațiunii, nr.3290, din 29 iunie 2023, Directorul Bibliotecii Bacău, Adrian Jicu, a invitat băcăuanii la o seară de gală. Organizare ca la marile evenimente oficiale: oaspeții au fost primiți de membrii direcțiunii bibliotecii, au fost serviți cu un pahar de șampanie, fiecare invitat având locul rezervat. Au luat loc în primele rânduri Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, finanțatorul instituției de cultură, Lucian Bogdănel, prefect al județului Bacău, consilieri județeni, directori ai unor instituții de cultură, colaboratori ai bibliotecii, Inspectoratul Școlar, Arhivele Statului, Protoeriei Bacău, Revistei ATENEU, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu, profesori de istorie, cititori ai cărții. Au vorbit despre eveniment, despre rolul instituției, al cărții în viața unei comunități, a indivizilor în parte, Adrian Jicu, director al Bibiliotecii Județene „Costache Strudza, Valentin Ivancea și Lucian Bogdănel.

Așteptat cu interes și curiozitate, a urmat la microfon istoricul, diplomatul și profesorul universitar Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României. Tema propusă, de un interes major astăzi, „Istoria – cea mai frumoasă poveste? a suscitat atenția și interesul publicului. Timp de o oră, istoricul Adrian Cioroianu a captivat publicul cu interesante și inedite informații din istoria omenirii, a ținuturilor locuite de traci, daci, din istoria modernă și contemporană, contextualizând evenimentele, dând culoare informațiilor cu momente din ultimii 30 de ani, insistând pe anii petrecuți la Paris, ca ambasador al României, într-o perioadă extrem de grea: pandemia de covid. La final, a deschis un dialog cu publicul, răspunzând la numeroase întrebări, unele destul de dificile, însă cu eleganță, responsabilitate și o privire pozitivă asupra viitorului, a lăsat ușa deschisă, cu speranța că omenirea va ști să răspundă provocărilor ce va să vină. În semn de prietenie, președintele CJ, Valentin Ivancea, i-a dăruit invitatului o stemă a județului Bacău, nu înainte de a-i explica fiecare element din însemnul heraldic.

Cărțile bibliotecii 

A urmat lansarea unei interesante cărți, semnată de Adrian Cioroianu: Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan 15 și covid -19, autorul fiind solicitat la autografe, zeci de participanți intrând în posesia volumului.

Și, așa cum îi stă bine unei seri de gală, nu putea lipsi muzica, organizatorii oferind o nouă surpriză: Recital muzică clasică: Trio Boema (Gabriela Iștoc – soprană, Mihaela Spiridon – pian, Sorin Sîrbu – clarinet).

Programul continuă și marți, 4 iulie, după programul: ora 10.00: 1001 de cărți pentru comunitate (Biblioteca Județeană „C.Sturdza” Bacău), cu Eliza Noemi Judeu și Mădălina Rotaru. Ora 10.30: Copiii și Biblioteca (Oratoriul Don Bosco). Cărțile bibliotecii: Roxana Rusu, Poveste cu zâne, o rază și copii minunați”. Animație pentru copii, cărți, jocuri și bucurii. Ora 18.00: Cărțile Bibliotecii (Teatru Fain Bacău) Adrian G. Romila, Acasă, departe”, Prezintă Vasile Spiridon și Adrian Jicu. Spectacolul bibliotecii: „Slugă la doi stăpâni, de Carlo Goldoni (Trupa ACT Bacău).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -