sâmbătă, 3 mai 2025

11 Iulie – Ziua Inspecţiei Muncii

În fiecare an, pe data de 11 iulie, sărbătorim Ziua Inspecţiei Muncii, stabilită prin dispoziţiile Legii nr. 337/21.12.2018 privind statutul inspectorului de muncă. Înfiinţată prin Legea nr. 108/1999, Inspecţia Muncii funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, subordonată Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, având în subordine inspectoratele teritoriale de muncă, instituţii cu personalitate juridică.

Inspecţia Muncii îndeplineşte funcţia de autoritate de stat prin care se asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei. Activitatea sa se desfăşoară în conformitate cu statutul propriu, în baza prevederilor art. 41 din Constituţia României. Reglementarea Inspecţiei Muncii îşi are originea şi din faptul că România a ratificat o serie de acte ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.



Mandatul Inspecţiei Muncii

Mandatul Inspecţiei Muncii din România şi al inspectoratelor teritoriale de muncă este identic cu cel al instituţiilor similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În strategia şi programul anual de acţiuni, sunt incluse priorităţile şi obiectivele identificate la nivel naţional, fiind astfel în concordanţă cu politica Uniunii Europene.

Istoria Securităţii şi Sănătăţii în Muncă

Este demn de menţionat că prima lege care reglementa aspecte legate de sănătatea în muncă a apărut în 1874, iar în 1894 a intrat în vigoare „Regulamentul pentru industriile insalubre”, un act normativ în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Acesta cuprindea dispoziţii privind munca femeilor şi a tinerilor, prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

Activităţile Aniversare ale ITM Bacău

Pentru celebrarea acestei zile, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău vor întreprinde vizite la angajatori, dedicate acţiunii de informare. În cadrul acestor întâlniri, vor avea loc discuţii interactive cu privire la noutăţile legislative în materie. Inspectorii de muncă vor răspunde întrebărilor angajatorilor şi angajaţilor, urmărind clarificarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

Pornind de la premisa că atât angajatorii, cât şi angajaţii au obligaţia de a cunoaşte reglementările legislative din domeniul muncii, accentul va fi pus pe conştientizarea efectului negativ al muncii fără forme legale şi pe prejudiciile care pot deriva din această practică. De asemenea, se va sublinia importanţa respectării normelor de securitate şi sănătate la locul de muncă, precum şi a instrucţiunilor de lucru, întrucât doar un mediu de lucru sănătos poate garanta sănătatea şi integritatea fizică a salariaţilor.

Simpozionul Aniversar

Cu acest prilej, pe data de 11 iulie 2024, ora 11:00, la sediul ITM Bacău, va fi organizat un simpozion aniversar. La eveniment vor participa firme de pe piaţa muncii a judeţului Bacău. În cadrul acestui simpozion, vor fi discutate tendinţele emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă, precum şi noutăţile legislative în domeniu.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img