În perioada 25-30 mai 2024, o echipă de 23 de români a participat la o expediție montană cu un obiectiv îndrăzneț: atingerea vârfului Uhuru Peak, “Acoperișul Africii”, de pe Muntele Kilimanjaro-Tanzania, vârf din celebrele serii 7 Summits și 7 Volcanoes.
În 29 mai 2024, 21 de români au atins punctul Stella Point, la altitudinea de 5756 de metri, reprezentând o premieră care urmează să fie omologată, 18 dintre aceștia atingând ulterior și punctul de vârf, Uhuru Peak, de 5895 de metri, cel mai înalt de pe continentul african.
Temerarii au părăsit confortul orașului și joburile de zi cu zi, avântându-se alături de ghizii români, Radu Turtă și Dan Gârleanu și de ghizii tanzanieni , pe ruta Machame.
Cu experiență de zeci de ani în expediții montane, cei doi ghizi din cadrul Asociațiilor Zmeu și Door2Outdoor au condus grupul de români către culmile Africii.
Dintre cei 18 de membri care au ajuns pe vârful Uhuru, 11 sunt băcăuani, stabilind astfel o premieră în cadrul expedițiilor românești.
Ascensiunea către cel mai înalt vârf de pe continentul african a fost o provocare pentru membrii expediției, pregătiți pentru obstacolele muntelui, traseele lungi, lipsa somnului și experiența unui continent necunoscut. Însă inamicul principal a fost răul de altitudine de care au suferit cei mai mulți în noaptea summit-ului.
În ciuda răului, amețelilor și durerilor de cap, toti cei 23 de participanti români , au depășit cota de 5500 m altitudine.
Expediția românească a dovedit că, indiferent de vârstă (cel mai tânăr membru având 25 de ani, iar decanul de vârstă 57), sau pregătire profesională (de la profesor,polițist, inginer și antreprenor), determinarea se descoperă pas cu pas pe munte, acolo unde fiecare iși descoperă resursele nebănuite.
Expertiza și profesionalismul ghizilor Radu Turtă și Dan Gârleanu a asigurat succesul expediției, prin încrederea și siguranța insuflată participanților și prin motivarea acestora în a-și depăși propriile limite.
Pregătirea fizică temeinică a agentului șef principal de poliție, Dan Gârleanu din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, profesionalismul și determinarea sa, i-au încununat reușita și de această dată, fiind un model demn de urmat.
„Ascensiunea prin care treci prin cele 4 anotimpuri, din junglă până la zona de ghețar, dar și experiența culturală alături de grupul din România sunt amintiri permanente. Hakuna Matata și Pole, Pole sunt principii care m-au făcut să văd muntele și chiar viața cu alți ochi”, a declarat agent șef principal de poliție Dan Gârleanu.
În condițiile în care răul de altitudine este prinicpalul inamic pe muntele Kilimajaro, trimițând mii de turiști înapoi la base-camp, grupul român a reușit un succes remarcabail pentru România, remarcat inclusiv de echipa africană.
Expediția din 25-30 mai 2024 este pentru români un exemplu de determinare și profesionalism, un motiv de mândrie națională și un motiv pentru a descoperi spiritul aventurii în cât mai multe expediții românești.