15 noiembrie 2024

100 de scoli si gradinite din mediul rural functioneaza pe semnatura directorului

In judetul Bacau sunt functionale aproape 1000 de unitati scolare, de la crese, gradinite, invatamânt primar, gimnazial, liceal si univesitar, in care sunt arodanti si inscrisi peste 100.000 de elevi si studenti. Au trecut 24 de ani de la Revolutie, sapte ani de când am aderat la Uniunea Europeana, dar si câteva secole de invatamânt organizat si cu programe structurate in functie de specificul si nevoile socieatatii românesti.

Si, cu toate acestea, aproape 2000 de copii, care invata in aproape 100 de unitati scolare, nu beneficiaza de conditii igienico-sanitare, in conformitate cu normele Ministerului Sanatatii, ale Ministerului Invatamântului, astfel ca Directia de Sanatate Publica Bacau nu le-a eliberat autorizatie sanitara de functionare.



Apa in galeata, wc-uri in fundul curtii

Criteriile si standardele nu sunt de domeniul imposibilului, in principal este vorba de asigurarea apei potabile curente, canalizare, grupuri sociale (wc-uri) corespunzatoare, materiale sanitare si de igiena, in primul rând, dar si asigurarea luminozitatii in clase, siguranta cladirilor, garduri imprejmuitoare, mobilier adecvat vârstei etc.

In fiecare an, institutia sanitara judeteana procedeaza la verificarea indeplinirii acestor criterii si standarde in toate unitatile scolare din judetul Bacau si, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat elibereaza sau nu autorizatie sanitara de functionare (ASF) sau, dupa caz, ASF cu program, calendar de conformare. De ani si ani, zeci de scoli isi deschid portile si desfasoara activitate educativa fara aceste autorizatii, functionând pe raspunderea conducerii scolilor si a autoritatilor locale.

“Normele si criteriile sunt foarte clare, nimeni n-ar trebui sa-si asume raspunderea pentru lipsa unuia sau altuia dintre ele, deoarece este in joc sanatatea si siguranta copiilor, a elevilor. Desigur, nu poti inchide o scoala daca nu are gard, dar când este vorba de lipsa apei potabile curente, a igienei personale si colective, de grupuri sociale igienice si sigure, intervin restrictiile si sanctiunile impuse de Ministerul Sanatatii, in principal fiind vorba de neeliberarea autorizatiei sanitare de functionare.”
dr. Petronela Simion, medic primar, coordonatorul Compartimentului Igiena Scolara al DSP Bacau.

Lipsa de bani si greaua mostenire

Starea de fapt a acestor unitati scolare este cunoscuta si arhicunoscuta de autoritatile locale, cele care raspund si au obligatia sa asigure conditiile optime de desfasurare a activitatilor in scoli, insa se invoca, poate prea des, lipsa banilor, a fondurilor necesare. Exemplele sunt multe, poate prea multe pentru anii in care suntem.

La Calugareni – Damienesti lipseste sursa de apa potabila, la fel la Gradinita si scoala din Horgesti, Padureni – Iz. Berheciului, Sc. “Gh. Avramescu” Prajesti, gradinita Prajesti, gradinita nr. 1 Pâncesti, scoala Benesti, gr. Slobozia Noua din Stanisesti, o situatie aparte se intâlneste la Tatarasti, nicio scoala din comuna nu are sursa de apa potabila, dar si la Schitu Frumosa- Balcani, sc. I-IV Cuchinis si gradinita din Cuchinis – Brusturoasa nu au apa curenta, dupa situatia intocmita, in luna august, de DSP.

Grupurile sociale sunt in curtea scolii, fara apa si materiale sanitare, copiii fiind nevoiti sa mearga prin noroi, cabinele sunt putine si fara protectie, apa pentru spalat este depozitata in bazine si ligheane.

“In ultimii 15 ani s-au facut eforturi importante in aceasta directie la nivelul judetului Bacau. Daca acum 20 de ani, in mediul rural aproape nicio scoala nu avea apa potabila curenta sau grupuri sociale corespunzatoare, acum doar putine mai sunt in aceasta situatie. Din analizele noastre in localitatile de care vorbim, am retinut de la oficialitatile locale, de la conducerile scolilor ca nu sunt bani, surse sigure de apa potabila, probleme care fac parte din agenda de lucru a acestora in urmatorii ani”
Teodora Craus, inspector scolar cu implementarea descentralizarii institutionale al ISJ Bacau.

Lantul slabiciunilor

In multe localitati, primariile au construit puturi proprii, bazine pentru apa, hidrofoare, tocmai in ideea de a aduce unitatile scolare las standarde europene, cu bani putini, cu vointa si repect pentru elevi si scoala. Sunt, evident, foarte importante (electoral vorbind) investitiile in reabilitarea drumurilor, construirea de poduri, biserici, praznicare, insa este timpul ca primarii, consiliile locale sa-si indrepte cu o mare raspundere atentia si spre scoli, chiar daca de acolo nu vin prea multe voturi, insa este vorba de copiii comunitatii, de sanatatea si siguranta lor.

Este, in ultima instanta, sau in prima instanta, si raspunderea Consiliului Judetean, cât si a Prefecturii pentru ca scolile, elevii sa beneficieze de conditii normale si decente pentru a se pregati si educa, având in vedere si faptul ca in perioada urmatoare se proiecteaza bugetul pe anul 2014.

“S-au schimbat multe din luna august si pâna acum, doar cele doua corpuri din Cornii de Sus nu au apa potabila, celelalte scoli au fost sau vor fi racordate in perioada urmatoare la retea, la Giurgeni suntem in faza de licitatie pentru aductiunea de apa, gradinita din Tatarasti are put forat, iar scoala Gherdana are deja apa potabila. Mai sunt multe de facut, insa incet, incet, in functie si de fondurile alocate vom asigura conditii igienico-sanitare in toate scolile din comuna”, ne-a declarat Petre Tabacaru, primar al comunei Tatarasti.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014