Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, Ministerul de Externe Francez organizeaza o serie de manifestari cu scopul de marca efortul de razboi al tarilor care s-au constituit in alianta cunoscuta cu denumirea de ANTANTA, care au contribuit la victoria din Primul Razboi Mondial.
In România, Arhivele Nationale si Ambasada Frantei la Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Francez si Universitatea Bucuresti au realizat o impresionanta expozitie, documente si fotografii, in care este reliefata, pe 12 panouri, pozitia României in cei doi ani de neutralitate, intrarea in razboi de partea Antantei, situatia armatei, sprijinul Frantei, a armatei franceze in reorganizarea acesteia, de la o “admirabila dezorganizare” (1914-1916) la “o admirabila victorie” din 1917-1918. Expozitia a fost vernisata si in Bacau, joi, 3 iulie, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”.
“Expozitia este realizata in Franta, intr-o tehnica speciala, noua, docu-print, care poate fi considerata o expozitie de arta, atât prin mesaj, cât si prin tehnica. Mesajul scris de pe fiecare panou are si traducerea in limba româna”, a spus la verisaj Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal.
Au mai vorbit publicului prof. Ioan Mitrea, care a atras atentia asupra pericolului care ne paste prin interpretarea eronata, rau-voitoare a anilor de neutralitate, dar si a celor de raboi, precizând ca actuala expozitie are meritul de face ordine in memoria noastra. O interventie apreciata de cei prezenti a fost a generalului Alexandru Leonov, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi, care a vorbit in termeni elogiosi despre extraordinara colaborare dintre Franta si România, materializata in asistenta militara a 277 ofiteri, 1150 de subofiteri, 88 de medici si alte cadre, intregul efectiv fiind pus sub comanda generalului francez Henri-Mathias Berthelot.
In incheiere a vorbit profesorul Vilica Munteanu, director al Arhivelor Statului. “Expozitia de astazi este modul nostru de a multumi statului francez, armatei franceze pentru ca România sa se intregeasca, in urma rasunatoarelor victorii de pe fronturile din Moldova, Termopilele noastre. Totodata este si un avertisment ca nu trebuie sa uitam istoria, istoria adevarata, deoarece exista pericolul ca si ea sa ne uite”. Expozitia este deschisa pâna pe 19 iulie 2014.