15 noiembrie 2024

10 mesaje preventive pentru un elev de nota 10

Există o mulţime de lucruri diferite pe care le puteţi face online. În timp ce majoritatea timpului totul e distractiv, uneori lucrurile nu merg precum aţi sperat şi poate că nu ştiţi imediat ce să faceţi. În plus faţă de a avea mare grijă de voi, ar trebui, de asemenea, să aveţi grijă de computerul sau dispozitivul vostru mobil. Există şi în acest caz sfaturi uşor de reţinut pentru a vă menţine dispozitivul mobil şi calculatorul în siguranţă:

1 Asiguraţi-vă că aţi instalat şi învăţat cum să folosiţi un fire-wall şi un anti-virus. Nu uitaţi să le păstraţi în actualitate.



2 Aflaţi despre sistemul de operare al calculatorului şi mai ales despre modalităţile de actualizare a acestuia.

3 Dacă controalele parentale sunt instalate, vorbiţi cu părinţii voştri şi puneţi-vă de acord asupra nivelului de acces care se potriveşte cu vârsta şi nevoile voastre. Nu încercaţi să le spargeţi.

4 Dacă primiţi un fişier şi nu sunteţi siguri sau nu ştiţi cine l-a trimis, NU-l deschideţi. Aceasta este calea troienilor şi viruşilor de a infecta dispozitivele voastre.

5 Învăţaţi să folosiţi dispozitivele voastre şi cum funcţionează, astfel încât să puteţi acţiona dacă observaţi ceva neobişnuit.

6 Obişnuiţi-vă să verificaţi cu cine sunteţi conectaţi – învăţaţi să utilizaţi instrumente precum „Netsat”.

7 Un mod excelent de a vă asigura că părinţii voştri sunt de acord cu viaţa voastră online este de a stabili un contract verbal sau scris cu ei. Scopul este de a-i reasigura că sunteţi conştienţi de riscurile asociate cu viaţa voastră online, că ştiţi cum să vă comportaţi şi ce să faceţi, dar şi pentru a-i implica pe părinţi, făcându-i să înţeleagă ce presupune efectiv activitatea voastră online.

8 Aveţi dreptul de a utiliza tehnologii pentru a vă dezvolta personalitatea şi a vă ajuta la creşterea capacităţilor , dar aveţi şi dreptul de a vă proteja identitatea şi dea spune NU dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil cu solicitările sale online.

9 Atenţie la cei în care aveţi încredere online, o personă poate pretinde să fie altcineva decât este, nu acceptaţi cereri de prietenie atunci când nu cunoaşteţi persoana şi nu sunteţi siguri despre ea.

10 Păstraţi private detaliile personale. Utilizaţi un pseudonim în loc de numele vostru real dacă sunteţi pe un site sau într-un joc în care există mulţi oameni pe care nu îi cunoaşteţi. Întrebaţi-vă părinţii înainte de a da cuiva pe Internet numele vostru, adresa, numărul de telefon sau orice alte detalii personale, setaţi-vă profilul în modul privat.

Aveţi grijă la ce faceţi pe Internet iar săptămâna viitoare vom reveni cu noi mesaje preventive pentru protecţia voastră în mediul online!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014