15 noiembrie 2024

10.000 de euro pentru tinerii care intra in afaceri

Tinerii cu vârste de pâna la 35 de ani pot beneficia de imprumuturi nerambursabile de 10.000 de euro pentru a-si dezvolta o afacere. Facilitatea este inlesnita prin Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, lansat inca de acum trei ani. Astfel, tinerii cu spirit antreprenorial pot aplica din aceasta saptamâna, pentru cei 10.000 de euro, pe platforma Directiei Implementare Programe pentru IMM-uri (AIPPIMM) sau pe site-ul Ministerului Economiei.

Acestia pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pâna la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinantare.



In plus, prin Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM, se acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri care vor primi finantare, pâna la cel mult 80 la suta din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Conditii

Pentru a beneficia de facilitatile din cadrul programului destinat tinerilor debutanti in afaceri, solicitantul trebuie ca, pe lânga vârsta maxima de 35 de ani, sa infiinteze pentru prima data o societate comerciala cu raspundere limitata si sa nu mai fi beneficiat de finantare in cadrul acestui program. Firma detinuta trebuie sa fie o societate comerciala cu raspundere limitata-debutant (SRL-D), care functioneaza pe durata nedeterminata. In plus, frma trebuie sa fie infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati, si administrata de asociatul unic, de unul sau mai multi administratori dintre asociati. Firma poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate cod CAEN Revizuit 2.

Afaceri in auto si in patiserie, pe banii statului

“In anul 2013, au aplicat pentru obtinerea finantarii nerambursabile acordata in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi de catre intreprinzatorii tineri un numar de 11 societati debutant. Dintre acestea, 2 au primit finantare”
– Narcis Catalin Tabacaru, sef Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici sI Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi

Dintre cei 11 aplicanti de anul trecut, doi au reusit sa obtina finantare maxima de 10.000 de euro, deschizând o patiserie si un service auto. “In anii trecuti, au fost chiar mai multi tineri afaceristi decât in 2013. Cred ca unii nu au stiut ca mai au a doua sansa si pot reface documentele de la dosar. Din pacate, multi nu reusesc sa obtina finantarea de 10.000 de euro, pentru ca nu intocmesc cum trebuie acel plan de afaceri. Practic, ei nu reusesc sa convinga autoritatile de faptul ca au acel spirit antreprenorial si sunt in stare sa porneasca o afacere. Ei cred ca pot pune pur si simplu mâna pe niste bani”, a declarat Vasile Avadanei, Consilier programe la OTIMMC Bacau.

Reamintim ca, din 2013, tinerii pot beneficia de credit nerambursabil, chiar daca firma pe care o infiinteaza trece in alta categorie de IMM. Mai exact, finantarea nerambursabila acordata prin program nu se va mai recupera de catre stat daca societatea cu raspundere limitata debutanta (SRL-D) isi schimba calitatea de microintreprindere, trecând intr-o alta categorie de IMM. Pâna acum, facilitatile acordate prin program erau considerate acordate necuvenit si, prin urmare, se recuperau când calitatea de microintreprindere apartinând intreprinzatorului debutant a fost pierduta.

Mai retinem si faptul ca SRL-D-urile sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata. De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe. Tinerii vor beneficia de sprijin financiar prin Programul SRL-D pâna in 2020. Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri, care transpune o schema transparenta de ajutor de minimis, a fost lansat in urma cu 3 ani, prin OUG nr. 6/2011.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014