Se spune că dacă totul e perfect, înseamnă că ceva nu e în regulă. Același principiu s-a aplicat și la ediția aniversară a Festivalului Național „Bobocel de la Bacău”, concurs de interpretare vocală a cântecului popular românesc, ajuns la cea de-a XV-a ediție. Și, ca să ne înțelegem, trebuie subliniat încă din start că spectacolul derulat timp de două zile la Teatrul de Vară „Radu Beligan” a fost sublim, pentru că perfect nu există.
Organizat de către Asociația Culturală „Floricica”, împreună cu Primăria Municipiului Bacău și în colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii, Festivalul „Bobocel de la Bacău” a fost de un nivel fabulos datorită implicării trup și suflet a celei care a creat acest eveniment, interpreta de muzică populară Maria Șalaru. Deși a întâmpinat dificultăți și a avut momente când se gândea serios să renunțe, Maria Șalaru și-a reconsiderat poziția și a decis să continue. S-a înzestrat cu răbdare și a crezut în proiectul ei de suflet.
Mai ales că, în 2017 astrele s-au aliniat perfect, cântăreața de muzică populară Maria Șalaru sărbătorind patru evenimente în același timp. Pe lângă faptul că în ziua Galelor Laureaților de la Festivalul „Bobocel de la Bacău” a împlinit 60 de ani de viață, Maria Șalaru a aniversat și 40 de ani de carieră artistică, 35 de ani de carieră didactică, iar festivalul pe care l-a creat a ajuns la borna „15”. Toate aceste evenimente, reunite pe aceeași scenă, au dus la un spectacol de mare excepție, de o calitate ireproșabilă, care s-a bucurat de aprecierile tuturor celor care au fost prezenți în sala de spectacole a Teatrului de Vară în cele două zile de festival.
Concurs de nota 10
Spectacolul a fost desăvârșit prin prestația celor 25 de concurenți sosiți din 10 județe ale țării, care au demonstrat un nivel ridicat de pregătire, în unele momente reușind să pună în dificultate juriul. Și pentru că veni vorba de jurați, trebuie specificat că prezidiul care a arbitrat concursul de la „Bobocel de la Bacău” a fost unul de o înaltă ținută profesională: Eugenia Florea – etnomuzicolog și realizatoare de emisiuni folclorice la Radio România, Roxana Gibescu – Casa de Discuri Electrecord, Maria Tănase Marin – interpretă de muzică populară și realizatoare de emisiuni la TVR, Daniela Bîrzu – profesoară la Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, Marinela Potârniche – inspector școlar secțiunea Arte la Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Constantin Bahrin – realizator emisiuni la Radio Iași și TV Apolonia.
„Acest festival m-a emoționat pentru faptul că am văzut mulți copii și tineri foarte talentați și dedicați acestui cântec. Practic, concurenții au transmis prin cântecul lor emoții extraordinare. A fost un festival extraordinar de bine organizat, iar eu am participat la foarte multe festivaluri la viața mea. «Bobocel de la Bacău» mi s-a părut de departe cel mai riguros și prestigios din toate punctele de vedere. Mă bucură faptul că există asemenea copii pentru că ei sunt cei care vor duce mai departe acest cântec. Pentru că acest cântec nu trebuie să dispară, așa cum nu trebuie să dispară nici costumul popular, pentru că astea ne țin pe noi ca români. Încă odată spun. Am trăit un sentiment de mare bucurie și plăcere că am fost la acest festival, pentru că este un festival de prestigiu”.
– Eugenia Florea, etnomuzicolog și realizatoare de emisiuni folclorice la Radio România, președinta juriului Festivalului „Bobocel de la Bacău”, ediția a XV-a
Gale cu emoții
Cei 25 de participanți la concursul festivalului au așteptat cu emoții galele în care au fost anunțați câștigătorii acestei ediții aniversare. Prezentatorul evenimentului, actorul Radu Bogdan Ghelu, prin talentul său de a dezamorsa situațiile ceva mai încordate, a reușit să mai reducă din emoțiile concurenților, aceștia primind premii pentru evoluția lor din concurs. După primirea distincțiilor, concurenții au oferit publicului prezent noi momente muzicale.
Laureații Festivalului „Bobocel de la Bacău”
Categoria 10-12 ani:
1. Vlad Constantin Amariei – 11 ani, Bacău.
2. Larisa Georgiana Borseri – 10 ani, Iași.
3. Georgiana Vanesa Bogdan – 11 ani, Alba.
La această categorie, Mădălina Moraru, 11 ani, din Bacău a obținut un premiu special, clasându-se pe locul V.
Categoria 12-16 ani:
1. Anamaria Lăcătușu – 15 ani, Vrancea, și Luiza Muscalu, 13 ani, Botoșani.
2. Cristian Tudor – 15 ani, Alba.
3. Anca Patricia Buruiană – 15 ani, Neamț și Georgiana Lucasi, 14 ani, Botoșani.
Un premiu special la această categorie a fost obținut de Justinian Dăscălescu, 15 ani, din Bacău.
Categoria 16-18 ani:
1. Crina Maria Pop – 17 ani, Sălaj.
2. Corina Radu – 16 ani, Bacău.
3. Ionel Roșu – 18 ani, Bihor.
Trofeul Festivalului „Bobocel de la Bacău” ediția 2017 i-a revenit Elenei Nistor din Tulcea.
După festivitățile de premiere a urmat un concert oferit publicului băcăuan de nume cunoscute ale folclorului românesc, între care îi amintim pe Anton Achiței, Maria Șalaru, Constantin Bahrin, Lucica Păltineanu, Ion Drăgan, Leontina Farcaș, Ștefan Deaconița, Claudia Martinica, Cristinel Iordăchioaia, Maria Costioaia, Pamfil Roată, grupurile „Boboceii” din Bacău, „Muguri de Stejar” și „Gospodinele” din Deleni – Iași. Spectacolul a fost înregistrat de Etno TV și va fi difuzat la o dată ulterioară.
Maria Șalaru, sărbătorită și pe scenă
Fiind o zi atât de specială pentru creatoarea Festivalului „Bobocel de la Bacău”, majoritatea celor care au urcat pe scena evenimentului i-au adresat Mariei Șalaru urări de bine și i-au cântat „La Mulți Ani !” Copleșită de emoții, Maria Șalaru a mulțumit tuturor și ca drept răsplată le-a oferit celor prezenți în sala de spectacol a Teatrului de Vară un microrecital.
„Sunt foarte emoționată, dar și foarte mulțumită de reușita acestui festival. Am reușit încă odată să demonstrăm că și la Bacău putem organiza un festival de o asemenea anvergură și de o calitate deosebită. Sunt cu atât mai fericită cu cât toate astea s-au petrecut de ziua mea și vreau să adresez mulțumirile mele tuturor celor care mi-au fost alături și le doresc să fie binecuvântați”.
– Maria Șalaru, directoarea Festivalului „Bobocel de la Bacău”
Pentru că am început acest material cu o dilemă, cea a perfecțiunii, trebuie să spun la final că singura „imperfecțiune” de la acest festival a fost lipsa unui concurent de la Galați care a declinat prezența în ultimul moment din motive de sănătate. Chiar și în aceste condiții, sunt convins că toți cei prezenți la acest festival, fie că au fost concurenți, membrii ai juriului, public sau invitați, vor îmbrățișa cu drag edițiile viitoare.