La Școala Gimnazială „Miron Costin”, din Bacău, s-au desfășurat activități sub titlul „Comori românești în școală: povești, istorie și tradiție” pentru a marca Ziua Națională a României. Manifestarea a reunit elevi, profesori și invitați într-un program divers.
În pauza mare, elevii școlii, împreună cu învățătorii și diriginții, s-au mobilizat exemplar și au umplut sala de sport într-un moment de implicare colectivă, formând un tricolor uriaș din cartoane roșii, galbene și albastre, în timp ce au cântat cu multă emoție Imnul României.
Această imagine vie a tricolorului a simbolizat unitatea națională evocată la 1 Decembrie și colaborarea, coordonarea și spiritul de echipă ale întregii comunități școlare.
Elevii de clasa a IV-a au fost în centrul unui program special, care a inclus momente artistice susținute de corul școlii și puternice mesaje transmise de invitații speciali.
Mihaela Băbușanu și Anton Coșa, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, au vorbit despre literatură și istorie, subliniind legătura dintre cultura scrisă și idealul național. Ioachim Dămoc și Mitică Pricopie au încântat elevii îmbinând cântecul și poezia într-un moment artistic unic.
Elevii clasei a III-a D, sub conducerea învățătoarei Ramona Zarzu, l-au acompaniat vocal pe talentatul lor coleg Alex Ionuț Tanasă în interpretarea unor cântece patriotice care au impresionat și au adus în prim-plan bucuria de a cânta pentru România. Iar doamnele Adriana Vrabie și Alina Costin au contribuit la crearea atmosferei deosebite prin realizarea decorurilor care au reflectat perfect spiritul sărbătorii naționale.
Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a au avut parte de un alt moment educativ de sărbătoare. Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, a susținut o prezentare captivantă despre zborul Marii Uniri. Elevii au aflat despre aventura eroică a piloților Vasile Niculescu și Victor Precup, care în anul 1918 au dus pe calea aerului documentele Unirii de la Bacău la Blaj, pe Câmpia Libertății.
Copiii școlii au avut ocazia de a-l asculta și pe inimosul pictor Ioan Măric, care le-a vorbit despre cariera sa artistică și despre cum munca, pasiunea și dedicarea au stat la baza tuturor realizărilor sale. În același timp, elevii au înțeles importanța pasiunii și a iubirii față de artă, fiind inspirați de angajamentul cu care Bădița Măric și-a urmat visele.
Eleva Amalia Ferdeș, din clasa a VII-a C, a redat cu măiestrie din frumusețea tradițiilor folclorice românești interpretând cântece populare care au captivat și înviorat sala. În cadrul momentului dedicat elevilor de gimnaziu au fost acordate premiile concursului pe echipe „Vânătoare de comori: orașele Marii Uniri” și s-a făcut jurizarea concursului „Povești românești animate pentru zidurile grădiniței”.
Toate evenimentele dedicate zile de 1 Decembrie au fost presărate cu muzica interpretată cu multă dăruire de corul școlii, „Vlăstarele Bacăului”, coordonat de profesorul Daniel Macovei. La finalul evenimentului, Călin Boambă, directorul școlii, și coordonatorii proiectului, directorii adjuncți Loredana Perju și Alexandru Lupu și învățătoarea Ionela Măgirescu au adresat mulțumiri tuturor celor care, prin sprijinul și dedicarea lor, au făcut posibile aceste activități. Mulțumirile au fost îndreptate și către întreaga comunitate școlară, care s-a unit pentru a celebra tradițiile și valorile României.