5 noiembrie 2024

1 august – Ziua tanchistilor din Armata Româna

– tanchistii spun ca arma lor nu va disparea niciodata din razboaie, pentru ca atunci când vine vorba despre ocuparea unui teritoriu este nevoie de trupe terestre, iar acestea vor inainta intotdeauna insotite de tancuri

Ziua tanchistilor este marcata in fiecare an la data de 1 august. Sarbatoarea a fost instituita la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se in vedere faptul ca la garnizoana militară din Mihai Bravu (judetul Giurgiu) s-a infiintat un batalion de „care de asalt”, act ce a marcat aparitia armei tancuri in Armata României. Inca din primavara anului 1919, Ministerul de Razboi isi propusese sa infiinteze atât o scoala, cât si un batalion de care de lupta, lucru consfintit de contractul incheiat de guvernul român cu cel francez.



La 1 ianuarie 1921, prin Inalt Decret nr. 5488 din 25 decembrie 1920 s-a trecut la infiintarea primei unitati de tancuri din armata româna, prin transformarea Batalionului Carele de Lupta in Regimentul Carelor de Lupta. Garnizoana noii unitati a fost stabilita in orasul Târgoviste. Dupa o existenta zbuciumata, dar neintrerupta de 84 de ani, perioada in care a cunoscut atât gloria pe câmpurile de lupta in al Doilea Razboi Mondial, cât si numeroase transformari structurale, la data de 30 aprilie 2005 unitatea a fost desfiintata.

Tancul in România

Un moment important in dezvoltarea acestei arme in România a fost atunci când era sef al Marelui Stat Major, generalul Ion Antonescu. La acea vreme, el studia in Germania si avea legatura strânsa cu ideile de dezvoltare a armatei germane, aducând aceasta arma si la noi. Vârful gloriei acestei arme s-a intâmplat in perioada 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei, când România a infiintat a doua divizie de tancuri, care a disparut apoi in 1994, prin infiintarea corpurilor de armata, iar tancurile au fost introduse ca brigazi in cadrul acestora.

In garnizoana Bacau, Batalionul 631 tancuri aflat in subordinea Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt”, continua traditia Regimentului 63 tancuri, care a functionat din anul 1956. Batalionul a fost infiintat in anul 1995 prin ordin MApN. Aceasta arma si-a dovedit utilitatea si competitivitatea si a contribuit decisiv la accelerarea actiunilor de lupta. Prin mobilitate, putere de izbire si de foc si o eficienta protectie a echipajelor, tancurile au justificat in timp intrebuintarea lor preponderenta in actiunile ofensive. România a fost printre primele tari din Europa si chiar din lume care si-a inzestrat armata cu acest tip de armament.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri