Dincolo de coronavirus viaţa merge înainte iar obiectivele comunităţii îşi urmează cursul. Astfel a fost publicată Hotărâre nr. 179/2020 din 10 martie privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Bacău”. Prin acest act s-a aprobat şi nominalizat, imobilelor proprietate privată, situate pe raza localităţilor Hemeiuş, Iteşti, Letea Veche, Luizi-Călugăra, Nicolae Bălcescu, Sărata şi Săuceşti din judeţul Bacău ce urmează a fi expropriate. Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, sunt în cuantum total de 760 mii lei şi se alocă de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Planul de amplasament suplimentar al lucrării se aduce la cunoştinţă publică şi prin afişarea la sediile consiliilor locale implicate şi, respectiv, prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului, în condiţiile legii.
Anexa nr. 2 cuprinzând proprietarii sau deţinătorii de imobile proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării „Varianta de ocolire Bacău” cuprinzând numele celor 1.360 de proprietari, valoarea de despăgubire, suprafaţa expropriată, nr. cadastral, nr. carte funciară, etc. pot fi gasite în anexa 2 publicată în formatul electronic al publicaţiei noastre.
Coronavirusul a modificat codul penal
Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi faptul că, de la începutul lunii martie şi până în prezent un număr tot mai mare de persoane, faţă de care s-au dispus măsura de carantină instituţionalizată ori, după caz, măsura de izolare la domiciliu, nu respectă aceste măsuri, prin ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 28/2020 din 18 martie a fost modificat Codul penal. Trecând peste faptul că printr-un referendum fără echivoc românii au hotărât să nu se modifice legile justiţiei prin ordonanţe. (La vreme când s-a hotărât organizarea referendumului, precizam în această rubrică – 24 aprilie 2019- faptul că, referendumul nu are nici o valoare efectivă ci e un exerciţiu electoral. Fapt confirmat acum.) Revenind la noile prevederi, acestea privesc următoarele articole “ART. 326 Falsul în declaraţii Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane , autorităţi, săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
ART. 352 Zădărnicirea combaterii bolilor (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Tentativa la infracţiunea prevăzută la alin. (3) se pedepseşte.
(9) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.”
ART. 3521 Omisiunea declarării unor informaţii Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea unele informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Important de subliniat e faptul că aceste modificări nu au caracter provizoriu.
Jr. AdrIan M. Ionescu