In fiecare an, din judetul Bacau mii de elevi care termina un liceu ramân doar cu certificatul de absolvire pentru ca nu se mai inscriu la examenul de bacalaureat ori, chiar daca intra in aceasta competitie, nu reusesc sa obtina diploma necesara. Ei ingroasa rândurile somerilor si oricât s-ar zbate nu isi gasesc un loc de munca pentru ca nu au o pregatire profesionala conform cerintelor de pe piata muncii.
Daca in 2011, in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau au intrat 1.700 de absolventi, in 2012 numarul lor a depasit 2.000. Din pacate, aceleasi estimari sunt si pentru promotia 2012-2013. Situatia aceasta se mentine an de an atât in judetul Bacau cât si in intreaga tara. Dar din acest an o parte dintre somerii absolventi de liceu vor beneficia de un program care le va spori considerabil sansele de a se angaja. La mijlocul acestei luni, Guvernul României a aprobat memorandumul pentru implementarea unei Scheme pilot de tip „Garantii pentru tineri” in vederea imbunatatirii accesului lor pe piata muncii. Beneficiari vor fi 5.000 de absolventi de liceu, printre care se vor afla si câteva sute din judetul Bacau, care au fost respinsi la examenul de bacalaureat si nu isi vor continua, astfel, studiile. In termen de patru luni de la intrarea lor in somaj sau din momentul in care nu mai participa la o forma de invatamânt formal, ei vor fi sprijiniti, prin schema pilot „Garantii pentru tineri”, pentru ocuparea unui post vacant, continuarea educatiei, intrarea in ucenicie ori efectuarea unui stagiu. Aceasta schema este finantata prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) din fonduri europene. Bugetul alocat va fi de 10 milioane euro, aceasta suma urmând sa fie distribuita in mod egal pentru doua proiecte, cu o co-finantare de 9 la suta din partea fiecarui partener implicat.
Incepe la 1 iulie 2013
Ambele proiecte care vor reprezenta intreaga schema vor fi implementate in perioada 1 iulie 2013-31 decembrie 2014. In perioada respectiva absolventii inclusi in acest program vor fi consiliati profesional si vor urma cursuri de specializare/perfectionare ori calificare, finalizate cu diplome recunoscute pe piata muncii. Totodata, vor fi cuprinsi la stagii sau in programe de ucenicie, vor beneficia de asistenta in vederea demararii unei afaceri si tot pentru ei vor fi organizate târguri de joburi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.