22 ianuarie 2025

“Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti”, apreciate de catre toti participantii

“Spitalul este un model de management sanitar”

Sâmbata s-a tras cortina peste „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti”, eveniment remarcabil, aflat la a VIII-a editie, care s-a desfasurat in perioada 27-29 iunie 2013. Privind retrospectiv peste cele trei zile de manifestari stiintifice si demonstratii operatorii la care au participat activ ori au asistat cadre medico-sanitare din judet, din tara si strainatate, se poate spune ca evenimentul a capatat noi valente, asa cum la fiecare editie s-a intâmplat. Aceasta este aprecierea pe care i-au dat-o, in primul rând, personalitatile lumii medicale care au sustinut, in cadrul evenimentului, comunicari stiintifice, au abordat studii de caz ori au efectuat interventii chirurgicale, transmise in direct in salile de conferinta.



“Este un pol al utilizarii chirurgiei laparoscopice”

„Este de apreciat ca Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti se afla la nivel european din punct de vedere al calitatii actului medical, al ingrijirilor medicale si al cadrului in care acestea se desfasoara, a spus prof.dr.Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Iasi. Este remarcabil, in acelasi timp, faptul ca in acest spital exista si o preocupare constanta de pregatire continua a cadrelor medico-sanitare in ceea ce este mai nou in domeniul medicinii. Este un lucru care trebuie apreciat si sustinut.” Aceeasi opinie a fost exprimata si de alti medici de renume din tara. „Oriunde merg, eu il dau ca exemplu. Managerul acestui spital se ocupa de calitatea serviciilor medicale in totalitatea lor, nu numai a actului medical. Unitatea este printre putinele spitale din tara acreditate. Mai sunt doua sau trei spitale care se ridica la acest nivel. Este un model de cum se manageriaza un spital, care dovedeste ca se poate face un lucru bun si in conditii grele” a declarat si prof.dr.Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sanatate al primului-ministru. Despre performantele medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta (SMU) Moinesti a vorbit si dr.Catalin Copaescu, secretar al Asociatiei Române de Chirurgie Endoscopica: „Spitalul Moinesti este un pol al utilizarii chirurgiei laparoscopice, aici realizându-se printre primele interventii minim invazive din tara. Este surprinzator prin ceea ce s-a intâmplat in ultimii ani aici si sunt convins ca manifestarile de acum vor avea acelasi rasunator succes, asa cum au avut-o si cele anterioare”.

“Omul sfinteste locul”

Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc vineri, 28 iunie, in prezenta medicilor de renume, enuntati mai sus, si a altor cadre medicale de prestigiu, a unor parlamentari, a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii Oana Schmidt Haineala, a subprefectului Dorian Pocovnicu, a unor manageri de spitale din judet, precum si a unor primari. Dar nu au lipsit nici reprezentantii societatii civile, respectiv ai beneficiarilor serviciilor medicale care se acorda in sistemul sanitar românesc. Printre ei s-a aflat si Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, care ne-a declarat: „Este prima oara când vin in acest spital, dar stiu de mai multa vreme despre minunile manageriale pe care doctorul Adrian Cotirlet le-a facut aici. A reusit sa demonstreze ca omul sfinteste locul. Este un manager extraordinar. Pot sa spun, fara nicio exagerare, ca aici toate functioneaza mult mai bine decât in multe spitale judetene de urgenta din tara”. Cuvinte de apreciere vizavi de performantele profesionale ale colectivului si ale managerului spitalului, de conditiile hoteliere si de ingrijire deosebite de care se bucura pacientii acestuia, a avut si Valentin Nedef, rectorul Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau. Aceasta unitate de invatamânt i-a acordat spitalului diploma de excelenta. “Tot ceea ce am facut am realizat in echipa”, a spus dr.Adrian Cotirlet, managerul spitalului, referindu-se atât la colectivul acestuia, cât si la Consiliul Judetean (CJ) si Consiliul Local (CL) Moinesti, care au investit an de an in unitatea medicala. Prezent la eveniment, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, a anuntat ca spitalul va avea din septembrie 2013 un heliport si tot din acest an, un compartiment de recuperare cardio-vasculara, investitii finantate de CL Moinesti si CJ.

Recunostinta pentru mentori

La deschiderea oficiala a manifestarilor stiintifice a fost prezent si decanul de vârsta al lumii chirurgicale din judetul Bacau, dr.Gheorghe Lazar (91 ani), al carui stagiar a fost si dr.Adrian Cotirlet, managerul SMU Moinesti, de peste 12 ani. Ca semn de pretuire fata de ceea ce a facut pentru salvarea pacientilor sai si pentru generatii intregi de chirurgi al caror mentor a fost, doctorului Gheorghe Lazar (91 ani) i-a fost inmânata medalia „Ion Juvara”, renumit medic chirurg, academician si profesor doctor, care s-a nascut in 1913 si a murit in 1996. Cu aceasta ocazie, decanul de vârsta al chirurgilor din judet a spus: „Sunt dintre cei care am apucat vremurile chirurgiei eroice. Am venit in judetul Bacau in 1959, pentru sase luni, ca sa pun bazele chirugiei la Spitalul Onesti, dar am ramas aici. Si atunci aveai responsabilitati enorme. Nu puteai face fata decât daca erai foarte bine pregatit. Scoala româneasca de chirurgie a facut acest lucru. Dar trebuie sa spun ca si acum sunt medici chirurgi foarte bine pregatiti”. Alaturi de decanul de vârsta al lumii medicale chirurgicale bacauane, a fost distinsa, cu diploma de onoare, si asistenta sefa Domnica Mihalache, pentru cei 38 de ani de activitate la sectia Chirurgie si Blocul Operator din SMU Moinesti.

Bilant remarcabil

Inainte de deschiderea oficiala au fost mai multe sesiuni de comunicari stiintifice si demonstratii operatorii, activitati care au fost continuate. Vineri, intre orele 15.00 si 16.50 a fost o videotransmisie de la Bruxelles in cadrul careia prof.dr.Jacques Himpens, de la Universitatea „Libre”, a prezentat metode moderne din chirurgia obezitatii iar ulterior a fost o masa rotunda cu tema „Fluxul informational intr-un spital de urgenta”. In ultima zi, sâmbata, 29 iunie, au fost continuate sesiunile de comunicari stiintifice, acestea derulându-se sub genericul „Actualitati si perspective in terapia medico-chirurgicala”. Pe tot parcursul evenimentului s-au desfasurat, ca si la editiile anterioare, demonstratii operatorii (peste 20 de interventii chirurgicale), majoritatea realizate laparoscopic, care au fost efectuate de medici chirurgi din strainatate (dr.Serafini David-BARD, Italia, prof.Grigore Rojnoveanu-Chisinau s.a.) si din tara. Manifestarile au reunit peste 300 de medici din România, din Uniunea Europeana, Israel, Ucraina si Republica Moldova.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img