22 noiembrie 2024

Traseul „300 de scari”, inchis definitiv de Ocolul Silvic Bisericesc

Primarul Slanicului: „Nu aveau voie sa interzica accesul!”

Inchiderea traseului celor 300 de scari, anuntata initial ca temporara, s-a dovedit a fi una definitiva si a fost o scânteia care a aprins un conflict care mocnea deja in Slanic Moldova. Revoltat de pozitia celor care raspund de soarta padurilor, primarul Andrei Serban (foto) a anuntat ca va pazi drumurile, noaptea, pentru a-i opri pe transportatorii de lemn.



Taierea padurilor, care ar putea provoca inundarea localitatii si alunecarea versantilor, distrugerea drumurilor si a retelelor de canalizare sunt motivele pentru care Andrei Serban, primarul orasului Slanic Moldova, se lupta cu ocoalele silvice private, dar si cu institutiile care raspund de respectarea legislatiei in domeniul silvic.

Miercuri, referindu-se la masura luata de reprezentantii Ocolului Bisericesc, edilul a fost mult mai categoric: „Sub nicio forma nu au dreptul sa inchida traseul celor 300 de scari. Ei sunt proprietarii padurii, nu ai cailor de acces. Cineva de la Inspectoratul Silvic a afirmat ca ei platesc o taxa. Nu-i adevarat! Ei platesc taxe pentru drumurile nationale, nu si pentru drumurile din UAT (Unitatea Administrativ Teritoriala) Slanic Moldova”.

Primarul arata ca are probleme si cu Ocolul Mereni, si cu Directia Silvica, mai exact „cu toti cei care exploateaza padurile din zona si pun in pericol existenta statiunii Slanic Moldova.” Cei care ar trebui sa controleze modul in care se fac taierile si sa aplice sanctiuni, când au loc abuzuri, sunt reprezentantii ITRSV Suceava, afirma Andrei Serban.

Ce se intâmpla de fapt? „Singurul loc in care au venit sa aplice sanctiuni a fost Primaria Slanic Moldova. Pe motivul ca nu am plantat copaci ca sa compensam taierile efectuate pe traseul pârtiei de schi, ne-au amendat cu 100 de milioane de lei vechi. Le-am explicat ca vom planta la toamna, dar a trebuit sa platim pe loc 50 de milioane, or pentru o primarie modesta, ca a noastra, orice leut conteaza”, a declarat Andrei Serban.

El sustine ca taierile de padure vor crea mari probleme statiunii: „Sunt zone defrisate total! Când am facut demersuri la Directia Silvica Bacau si ITRSV au zis ca «se taie conform programului» si ca eu sunt al dracului. Da, eu sunt pornit tare impotriva defrisarilor, pentru ca la o ploaie mai mare s-ar putea ca Slanic Moldova sa dispara!” Singura masura la indemâna Consiliului local a fost sa interzica accesul masinilor grele, care transporta lemn si distrug infrastructura, pe drumurile administrate de primarie.

„Leutii” de care vorbea Andrei Serban ar putea sa vina de la agentii economici care vor câstiga licitatiile organizate de ocoalele silvice si care vor fi obligati sa incheie contracte cu autoritatile locale daca vor dori sa circule pe drumurile din statiune. Alte solutii? „Trebuie sa stau noaptea si sa pazesc caile de acces, afirma primarul. Interesul meu este sa protejez zona, ca sa vina turistii!”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014