22 decembrie 2024

Simpozionul National “Vasile Pârvan”

In zilele de 3 si 4 octombrie 2013, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, in parteneriat cu Muzeul de Istorie Buzau si Centrul Cultural “George Apostu”, organizeaza Simpozionul National “Vasile Pârvan”, manifestare cultural-stiintifica, dedicata personalitatii marelui om de cultura, istoric de talie europeana, arheolog, epigrafist si eseist, membru al Academiei Române, nascut in satul Perchiu, comuna Huruiesti. Vasile Pârvan a studiat la Bucuresti (avându-i ca profesori pe Nicolae Iorga si Dimitrie Onciul) si apoi în Germania, unde s-a specializat în istorie antica.

“La Simpozionul Natioanl “Vasile Pârvan” din acest an am invitat, pe lânga specialisti in istorie si arheologie din Bacau, si personalitati ale culturii si stiintei din toata tara, dar si din Chisinau. Lucrarile se vor desfasura pe durata a doua zile, in plen (conferinta stiintifica “Dimitrie Cantemir – principele carturar”) cât si pe cele patru sectiuni, Istorie, Etnografie, Arheologie si Personalitati si Muzeografie, sectiune care isi va desfasura lucrarile la Centrul de Cultura “George Apostu”Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”



Ca o premiera, la Simpozion a fost lansat si numarul 42 al Revistei CARPICA, editie realizata de colective de specialisti de prestigiu, a caror comunicari, referate si studii cuprind o arie diversa de probleme, de la istorie, arheologie, la geanelogie si heraldica, etnografie si muzeologie. Tiparita in conditii grafice excelente la Editura Magic Print Onesti, revista se inscrie in seria de contributii stiintifice ale Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” la cunoastere, pastrare si valorificare a tezaurului nostru istoric si arheologic.

Tot cu aceasta ocazie, a avut loc si vernisarea unei inedite expozitii “Evolutia telefonului de-a lungul timpului”. “De obicei, la acest simpozion, organizam si o expozitie, de data aceasta, cu sprijinul Muzeului de Istorie din Buzau, oferim bacauanilor o retrospectiva a avolutiei telefonului de-a lungul timpului. Sunt expuse peste 40 de piese, incepând cu cel mai vechi telefon din tara si pâna astazi.

De ce am ales aceasta tema? Colectia muzeului din Buzau a circulat in mai multe orase din tara, unde a vut o mare priza la public. Expozitia este deschisa o luna si asteptam sa fie vazuta de elevi, de studenti, dar si de alte categorii de public”, a spus la vernisaj Lacarmioara Istina, sef sectie Arheologie-Istorie. La deschiderea simpozionului au participat Sorin Ailenei, consilier al Prefecturii Bacau si Ionel Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img